Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Recepția oficială a donației de carte din partea Federației Comunităților Evreiești din România

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor a organizat, astăzi,

Recepția oficială a donației de carte din partea Federației Comunităților Evreiești din România

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" Bihor a organizat astăzi (duminică, 7 mai 2023, de la ora 17.00), împreună cu Federația Comunităților Evreiești din România, Consiliul Județean Bihor și Revista de cultură „Familia", un eveniment cultural pentru a face cunoscută donația de carte evreiască pe care instituția a primit-o, recent, din partea Federației Comunităților Evreiești din România, 207 titluri, respectiv 9.370 de exemplare, volume importante pentru studierea istoriei și culturii evreiești.

Donația este un semn de respect și apreciere pentru Biblioteca Județeană, dar și pentru comunitatea orădeană și bihoreană, în egală măsură, după cum au subliniat organizatorii evenimentului, desfășurat în holul central al instituției.
La manifestare, au onorat cu prezența: domnul Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, domnul Felix Koppelman, președintele Comunității
Evreilor din Oradea, domnul Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, domnul Florin Birta, primarul municipiului Oradea, domnul Gheorghe Carp, alți reprezentanți ai unor instituții locale și județene, prieteni și invitați ai organizatorilor, alături de doamna Ancuța Șchiop, manager al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai" Bihor, alți angajați ai bibliotecii, precum și reprezentanți ai presei...
De această generoasă donație vor beneficia mulți alții, parteneri ai instituției
Aflăm din comunicatul de presă că din această donație se vor îmbogăți și instituțiile partenere: ,,bibliotecile comunale din Nojorid, Sântandrei, Săcădat, Diosig, Tinca, Budureasa, Tria, biblioteca Universității din Oradea, a Inspectoratului Școlar Județean Bihor, precum și bibliotecile următoarelor instituții de învățământ liceal: Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul", Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", Colegiul Național „Mihai Eminescu", Liceul Teoretic „Floare de Lotus" din Sânmartin, Liceul Teoretic „Constantin Șerban" din Aleșd, dar și alte biblioteci școlare din Bihor și din județul Sălaj. De asemenea, distribuția volumelor a depășit granițele României, beneficiari ai acestei donații fiind și cititori din Ucraina, unde au fost distribuite peste 700 de volume"...
,,Istoria acestui oraș nu poate fi scrisă fără istoria comunității evreiești"
În cuvântul său, domnul inginer Ilie Bolojan, președintele C.J. Bihor, a mulțumit Federației Comunității Evreiești din România pentru această donație de carte, arătând că ,,pentru orașul Oradea, în principal, istoria acestui oraș nu poate fi scrisă fără istoria comunității evreiești. Pentru că orașul Oradea arată așa cum arată ca rezultat al creației de sute de ani a celor trei comunități importante, româno-maghiare și evreiești care și-au pus amprenta asupra orașului nostru de-a lungul acestei conviețuiri și prezența mea și a domnului primar este un semn de respect pentru ceea ce a făcut comunitatea evreiască pentru orașul și pentru județul nostru".
,,Realizările comunității evreiești sunt strâns legate de autoritățile locale"
Domnul Felix Koppelman, președintele Comunității Evreilor din Oradea, a subliniat faptul că realizările comunității evreiești sunt strâns legate de autoritățile locale, fiind amintită perioada în care domnul președinte, ing. Ilie Bolojan, a fost primarul Oradiei. ,,Realizările noastre nu s-ar fi ridicat la nivelul de astăzi, mult peste tot ceea ce există în România, fără bunăvoința, respectul, ajutorul moral și material primit pentru dezvoltarea acestei comunități. Și mă bucur că și dânsul (domnul ing. Ilie Bolojan - n.n.) apreciază că suntem niște cetățeni loiali ai acestei țări, și mai mult, loiali acestui județ", a adăugat domnul Felix Koppelman.
,,Nu doar un popor al cărții, ci și cartea unui popor"
Într-un stil de mare orator, domnul Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputat în Parlamentul României, ne-a captat atenția și ne-a bucurat cu picanteriile asezonate, legate de întâmplări și fapte reale legate de experiența domniei sale ca deputat, dar și printr-o incursiune în istoria comunității evreiești. ,,Vreau să știți înainte de orice altceva că pentru mine Oradea este acasă, chiar dacă m-am născut într-o altă zonă a țării. E de altfel comunitatea, din cele 39 de comunități evreiești care există în țară, Oradea este localitatea pe care am vizitat-o cel mai des de la începutul mandatelor de deputat și ulterior și de președinte al comunității. M-am simțit ca acasă și așa că o să-mi permiteți să vorbesc așa cum aș vorbi acasă". Am mai aflat apoi că domnul Silviu Vexler și-a început campania pentru Parlamentul României în Oradea... ,,și cred că această alegere mi-a purtat noroc până astăzi", după cum apreciază chiar domnia sa. Din vorbă în vorbă, am realizat că nu întâmplător, a ajuns la Oradea această donație ,,nu doar un popor al cărții, ci și cartea unui popor", vorba deputatului și președintelui Silviu Vexler.
Pe Facebook Ovidiu Moise Dan, veți putea să vă delectați și să aflați mult mai multe, chiar noutăți în premieră, din cele două secvențe video postate.
Moise-Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:32:54 Ora de vară a Europei de Est