Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Olimpiada națională interdisciplinară Cultură și spiritualitate românească, la final!

Sâmbătă, 6 mai, la Filarmonica de Stat din Oradea,s-a desfășurat festivitatea de premiere

Olimpiada națională interdisciplinară Cultură și spiritualitate românească, la final!

Sâmbătă, 6 mai 2023, la Filarmonica de Stat din Oradea,s-a desfășurat conform programului, festivitatea de premiere a liceenilor care au performat la această etapa națională a Olimpiadei interdisciplinare de Limba și Literatura Română și Religie „Cultură și spiritualitate românească" pentru licee, organizată de Ministerul Educației prin Inspectoratul Școlar Județean Bihor și găzduită de Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea.

La festivitatea de premiere au rostit alocuțiuni părintele Aurelian-George Jambore, inspector patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, care a transmis cuvântul de binecuvântare și de felicitare al preafericitului părinte patriarh Daniel al României, părintele arhimandrit prof. univ. dr. Teofil Tia - decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, domnul conf. univ. dr. Vasile Timiș - inspector general în Ministerul Educației pentru disciplina religie, părintele prof. Radu-Valer Rus -vicar eparhial și directorul liceului gazdă al olimpiadei care a transmis binecuvântarea, felicitările și urările de bine ale preasfințitului părinte Sofronie, episcopul Oradiei, domnul prof. dr. Horea Florian Abrudan - inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, doamna Diana Popa, inspector școlar pentru disciplina Limba și Literatura Română și părintele prof. Florin Negruțiu, inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor.  
După momentul introductiv al alocuțiunilor festive, a urmat ceremonia de premiere a elevilor care au reușit să se claseze pe primele locuri ale acestei competiții, realizând lucrări de foarte bună calitate. Pe lângă diploma și premiile oferite din partea Ministerului Educației, premianții au primit din partea preafericitului părinte patriarh Daniel cărți, diploma și medalia Anului comemorativ 2023, închinat imnografilor și cântăreților bisericești, iar preasfințitul părinte Sofronie, episcopul Oradiei, a oferit 112 premii speciale, constând în bani și ultimele apariții editoriale ale Episcopiei Oradiei, la care s-au adăugat șapte premii speciale oferite de Biserica cu Lună. De asemenea, chiriarhul Oradiei a oferit cărți și daruri celor patruzeci de profesori care au alcătuit comisia centrală a olimpiadei. Cinci premii au fost oferite de Universitatea „Emanuel" din Oradea, iar Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai" Bihor și Muzeul Țării Crișurilor din Oradea au oferit cărți pentru toți premianții.
Toți participanții, elevi și profesori, au primit la sosire, cu susținerea Primăriei Municipiului Oradea pachete personalizate. Prin intermediul OTL RA, participanții au avut asigurat transportul de la spațiile de cazare la locul desfășurării probelor de concurs.
Olimpiada interdisciplinară de limba și literatura română și religie Cultură şi spiritualitate românească (clasele IX - XII) a reunit în acest an 269 de elevi calificați din toate județele țării și Municipiul București și a fost găzduită de Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea.
Pe lângă probele stabilite în cadrul competiției, elevii au vizitat Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea, unde prin bunăvoința maicii starețe Monahia Mina au luat masa de prânz. În după amiaza zilei de 4 mai, participanții, prin intermediul APTOR-Visit Oradea au avut ocazia să se familiarizeze cu cele mai importante obiective turistice din centrul Municipiului Oradea și nu numai. Toți participanții au beneficiat de o seară culturală la Băile 1 Mai cu foc de tabără și muzică folk.
Competiția s-a desfășurat cu sprijinul financiar al Guvernului României, prin Ministerul Educației, precum și al partenerilor, respectiv sponsorilor: Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Primăria Municipiului Oradea, Consiliul Județean Bihor, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, OTL R.A., Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" Bihor, Sindicatul Liber din Învățământ Bihor, Protopopiatul Ortodox Român Oradea, Protopopiatul Ortodox Român Beiuș, Protopopiatul Ortodox Român Marghita, Protopopiatul Ortodox Român Tinca, Mănăstirea Sfânta Cruce Oradea, Biserica cu Lună Oradea, Primăria comunei Sânmartin, APTOR - Visit Oradea, Filarmonica de Stat Oradea, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români Oradea, Universitatea din Oradea, Universitatea Emanuel Oradea, SC Galemid Srl, SC Suprem Medical Srl, SC Dorineli Rovy Srl, SC Amedi & Sons Srl, SC Izo Concept Srl, SC Rovlandan Srl.
Inspector școlar Florin Negruțiu

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:22:17 Ora de vară a Europei de Est