Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Premierul României a fost prezent la deschiderea șantierului Nokian Tyres

Joi, 11 mai,

Premierul României a fost prezent la deschiderea șantierului Nokian Tyres

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a participat joi, 11 mai 2023, la începerea oficială a lucrărilor pentru construirea fabricii de anvelope a companiei finlandeze Nokian Tyres. Fabrica din Oradea va fi prima din lume cu zero emisii de dioxid de carbon.

La evenimenul organizat pe amplasamentul viitoarei fabrici au participat premierul României, Nicolae Ciucă, ambasadoarea Finlandei în România, Marjut Akola, directorul general executiv al Nokian Tyres, Jukka Moisio, și primarul Municipiului Oradea, Florin Birta.
Printre cei prezenți, s-au numărat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, prefectul județului, Dumitru Țiplea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, și alți reprezentanți ai autorităților și ai companiei Nokian Tyres.
 „Au fost menționate peste 40 de alte locații în 40 de țări, unde ar fi putut alege ca această investiție să înceapă. Când vine vorba de o asemenea competiție, există o anumită strângere de inimă legată de șansa de a fi ales pentru un asemenea proiect. Autoritățile locale au fost cele care practic au setat cadrul pentru ca această investiție să se desfășoare, iar de la Guvern am venit cu garanțiile de sprijin. Este o investiție care va asigura beneficii pentru toți actorii implicați în acest proiect", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.
Directorul general executiv al companiei Nokian Tyres a subliniat că decizia de a investi  în Oradea este una strategică și a fost luată ținând cont de factori precum sustenabilitatea și competitivitatea pe termen lung.  
Investiția Nokian Tyres din Oradea se ridică la 650 de milioane de euro și va crea aproximativ 500 de locuri de muncă noi. Primele anvelope produse aici ar putea ajunge pe piață în anul 2024.
Ceea ce face astăzi Nokian la Oradea este un lucru foarte important pentru că vine cu această investiție să consolideze Oradea și județul Bihor ca un pol regional industrial competitiv, pentru că aduc noi tehnologii, competență, determinare, exigență și aceste lucruri sunt factori ai dezvoltării. Este cea mai mare investiție din Oradea și județ din ultimii ani.
Noi, ca autorități locale, avem un respect pentru toți cei care investesc la noi, pentru că prin aceste investiții și prin munca lor asigură oportunități pentru cetățenii noștri, asigură impozite și ne oferă capacitatea de a oferi servicii publice bune", a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
La finalul discursurilor, reprezentanții companiei Nokian Tyres și oficialitățile prezente au marcat simbolic începerea lucrărilor, punând la temelia fabricii primele lopeți cu nisip.

Trimite email

Tuesday, 6 June 2023