Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Facultatea de Drept a avut deosebita plăcere de a sărbători activitatea științifică

La ceas aniversar, pe parcursul a două zile,

Facultatea de Drept a avut deosebita plăcere de a sărbători activitatea științifică

În anul universitar 2022-2023, învățământul superior orădean este marcat de evenimente aniversare, precum 30 de ani de la reluarea învățământului juridic pentru Facultatea de Drept și cei 60 de ani de universitate continuă ai Universității din Oradea.

La ceas aniversar, pe parcursul a două zile, Facultatea de Drept a avut deosebita plăcere de a sărbători activitatea științifică împreună cu invitați, cadre didactice și cercetători din domeniul Dreptului, din mai multe țări.
Conferința bienală a Facultății de Drept, aflată la a IX-a ediție, a debutat în data de 11 mai 2023, cu ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea dnei prof. univ. dr. Csilla Csák, decan al Facultății de Drept, Universitatea din Miskolc, ceremonie ce s-a desfășurat în Aula Magna a Universității din Oradea. Doamna prof. univ. dr. Csilla Csák este visiting profesor al Facultății de Drept al Universității din Oradea, President of CEDR-Hungarian Association for Agricultural Law, Vice-president of Comité Européen de Droit Rural, President of the Committee for the Law of Natural Resources and Rural Development of the Hungarian Academy of Sciences Miskolc District Commission, Scientific secretary of the Hungarian Academy of Sciences Miskolc District Commission (MAB), Member of the Presidency of Court of Arbitration of the Hungarian Chamber of Agriculture, Member of Public Body of the Hungarian Academy of Sciences(MTA).
După acest moment festiv au continuat dezbaterile pe marginea provocărilor învățământului juridic superior în cadrul secțiunii în plen a evenimentului, unde au luat cuvântul: prof. univ. dr. Mircea Dan Bob-Bocșan, Facultatea de Drept, Universitatea ,,Babeș Bolyai" Cluj-Napoca; conf. univ. dr. Laura Maria Stănilă, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timişoara și Adrian Mantoiu, director general al Editurii ,,Wolters Kluwer". A urmat o altă sesiune de comunicări și dezbateri științifice pe diverse teme.
       Vineri, 12 mai 2023, sesiunile științifice s-au derulat la sediul Facultății de Drept fiind grupate în cadrul a cinci secțiuni: Drept civil și procedură civilă, Drept european, regional și internațional, Drept public și Administrație publică, Drept penal și Procedură penală și Criminalistică (în cadrul acestei secțiuni s-a derulat și un atelier practic).
       În cadrul sesiunii științifice s-au înscris peste 50 de lucrări, având ca autori/coautori, colegi de la opt universități din țară și șase universități și institute de cercetare din străinătate, fiind reprezentate astfel în cadrul evenimentului nostru un număr de cinci țări.
       Pe această cale mulțumim tuturor participanților, invitaților și studenților implicați în organizarea acestui eveniment. Organizarea evenimentelor științifice ne oferă posibilitatea de a împărtăși experiențe, rezultate ale cercetări științifice și a aduce în discuție noi teme de cercetare.
Decan,
conf. univ. dr. Cristian Dumitru Miheș

Trimite email

Tuesday, 6 June 2023