Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Proiectul ,,Microscop Foto”

Asociația de Părinți a Școlii Gimnaziale ,,Viorel Horj” - Drăgănești demarează

Proiectul ,,Microscop Foto”

Asociația de Părinți a Școlii Gimnaziale ,,Viorel Horj" din Drăgănești, prin intermediul proiectului educațional „Microscop Foto", a fost declarată câștigătoare, alături de alte nouă ONG-uri și instituții școlare din Bihor, pentru a primi finanțare în cadrul programului Fondul Științescu Oradea, ediția a V-a.

Câștigătorii au fost selectați de un juriu independent, format din persoane cu experiență din diverse domenii corelate cu științele exacte. Proiectul ,,Microscop Foto" are drept scop amenajarea unui spațiu educațional în cadrul școlii (laborator), dotat cu aparatură tehnică modernă de laborator, cu ajutorul cărora elevii să realizeze observații microscopice asupra unor celule, țesuturi și organe care provin de la organisme diferite aparținând celor cinci regnuri din lumea vie, bugetul alocat proiectului fiind de 6.816 lei. Proiectul se va derula pe parcursul lunilor martie-iunie 2023.
Activitățile realizate în cadrul acestui proiect se adresează în mod direct elevilor din ciclul gimnazial al Școlii Gimnaziale „Viorel Horj" - Drăgănesti. Beneficiarii sunt elevii din ciclul primar, care vor avea parte și în viitor de activitățile derulate în cadrul acestui proiect. Alte categorii de beneficiari indirecți sunt cadrele didactice ale școlii dar și comunitatea locală, care va beneficia de informațiile obținute de elevi în cadrul proiectului, prin intermediul unei broșuri, dar și al unor prezentări. Elevii din ciclul gimnazial vor fi implicați activ în toate activitățile, își vor extinde aria de cunoaștere și vor împărtăși noile noțiuni colegilor mai mici. Profesorii implicați în cadrul acestui proiect sunt: Gudiu Ioana, Moza Cristina, Florea Amalia și Mabda Lavinia.
Principalele etape de implementare ale proiectului „Microscop Foto" sunt:
1.Analizarea ecosistemelor locale dar și din cadrul școlii (vizita de studiu)
2.Amenajarea laboratorului
3.Instalarea aparaturii tehnice digitale
4.Prelevarea probelor biologice
5.Realizarea de activități practice experimentale
6.Organizarea de activități de tip peer-mentoring
7.Realizarea unor materiale interactive prin tehnica digitală
8.Realizarea unei broșuri privind analiza ecosistemelor locale
         Prin intermediul acestui proiect a fost amenajat un laborator de biologie destinat activităților practice experimentale, dotat cu aparatură tehnică modernă (microscoape, truse de biologie, preparate biologice fixe, lame, lamele) precum și alte materiale necesare desfășurării de activități practice experimentale (atlase, benzi indicatoare de Ph etc). Prin intermediul proiectului  „Microscop Foto" elevii de gimnaziu au descoperit lucruri neștiute și interesante despre microorganisme. Pe parcursul acestor luni, au învățat cum să determine tipurile de sol și ce microorganisme trăiesc în acestea, au aflat ce este Ph-ul și de ce este el important pentru sănătate, au învățat să realizeze preparate microscopice și să identifice la microscop principalele componente ale unei celule, țesut, să identifice asemănările și deosebirile dintre algele unicelulare și cele pluricelulare prin tehnici de microscopie. Au observat în detaliu drojdia de bere, tipurile de mucegai de pe fructe sau alte alimente, dar au realizat și diferite comparații între preparatele realizate de ei și preparatele biologice fixe. Toate aceste observații microscopice  realizate stârnesc interesul elevilor pentru știință care este, de fapt, și scopul acestui proiect.
Proiectul ,,Microscop Foto"este finanțat prin programul Fondul Științescu Oradea, un program al Fundației Comunitare Oradea, inițiat de Federația Fundațiile Comunitare din România și de Romanian American Fundation, realizat în Bihor, cu sprijinul sponsorului principal Accesa.
Contribuie la a face știința mai atractivă pentru copiii și tinerii din Bihor și următoarele companii locale: Cylex, Decitex Oradea, Golde Oradea, Plexus, Sema Express, VPK Packaging Salonta, ADLO, Vulcri, Madrugada, Holcim.
Echipa de proiect: Moza Cristina, Gudiu Ioana, Florea Amalia, Mabda Lavinia
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Proiectul ,,Microscop Foto”.

Trimite email
duminică, 26 mai 2024, 05:52:09 Ora de vară a Europei de Est