Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Duminica părinților și copiilor”

Ieri, a fost sărbătorită, pentru prima oară,

„Duminica părinților și copiilor”

În organizarea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Inspectoratului Școlar și a Liceului Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, duminică (7 iunie 2009), la noua Catedrală Ortodoxă Română „Învierea Domnului” din Oradea, a fost sărbătorită, pentru prima oară, „Duminica părinților și copiilor”.

 „Prin hotărârea din luna februarie 2009 a sfântului Sinod, în prima duminică după 1 Iunie, se sărbătorește „Duminica părinților și copiilor”, ca un omagiu pe care biserica îl aduce familiei creștine, în general, părinților și copiilor, în special”, după cum a ținut să precizeze preotul profesor Radu Rus, consilierul pe învățământ al eparhiei, directorul Liceului Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu”.
 Evenimentul a fost adus la cunoștința creștinilor ortodocși prin pastorala PS Sale Sofronie Drincec, episcop al Eparhiei Ortodoxe Române a Oradiei, care a fost citită, duminică, în toate bisericile ortodoxe, ca un cuvânt de învățătură la slujba duminicală.
 „Dedicăm acest spectacol tuturor copiilor și părinților orfani”
„A fost o duminică specială, în care m-am simțit copil pe parcursul întregului program. Mi-am adus aminte de când eram copil. Toți am fost odată copii. Mama mea m-a crescut singură. Sunt ceea ce sunt datorită ei. Sunt mulți copii și părinți orfani. Dedicăm acest spectacol tuturor copiilor și părinților orfani...”
  L-am citat pe episcopul Oradiei, PS. Sa Sofronie Drincec, care a ținut să se destăinuiască la finalul spectacolului, în fața asistenței, și a mamei sale.
  Omagiu părinților și copiilor
  Programul de cântece și versuri prezentat în fața altarului de către grupuri de copii și soliști vocali s-a constituit, așa după cum a subliniat preotul profesor Radu Rus, organizatorul principal și moderatorul manifestării, într-un omagiu adus părinților și copiilor.
  Și-au dat concursul: un grup de copii de la Grădinița nr. 10, condus de educatoarea Mimi Elvira Vancea, Carla Florian și Alexandra Neag (soliste vocale, elevele profesoarei Anamaria Gal, de la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea), grupul vocal al claselor a IV-a A și C, îndrumat de înv. Șandor Traier, prof. Mirela Rus și Ioana Șandor (acompaniament chitară), Măriuca Popa, de la Liceul de Artă din Oradea (eleva profesoarei Angela Popescu), prof. Anamaria Gal (cu o priceasnă – „Lângă salcia înaltă”) și un grup de elevi de la Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu”, condus de părintele diacon Ștefan Lakatos. 
60 de premii pentru câștigătorii olimpiadei județene și naționale de religie
Dl Florin Negruțiu, inspector școlar de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar al județului Bihor, a făcut cunoscute numele câștigătorilor olimpiadei de religie, etapa județeană și națională, iar PS Sa episcopul Sofronie Drincec și părintele profesor Radu Rus au înmânat diplomele și premiile.
 Iată câștigătorii, pe clase:
 La clasa a V-a: Perneș Tudor, de la Șc."Dacia" din Oradea - premiul  I, Cireap Gabriel, de la Șc. "Dacia' - pr. II, Cîmpan Ioana, de la  Șc. "Dacia'  - pr. II, Gherman Sebastian, de la Șc. ",A. Mureșanu" - pr. III, Lăcătuș Cătălin, de la Șc. "A. Mureșanu" - pr. III, Ungur Maria, de la Șc.  "Dacia", Bunta Gladia-Samira, de la Șc. din Păgaia și Haniș Camelia, de la Șc. "Miron Pompiliu" Ștei - câte o mențiune.
La clasa a VI-a: Fence-Coste Alexandra, de la Lic. T. din Bratca - premiul I,  Mierluț Dana, de la Șc. "A. Mureșanu" - pr.I, Beltechi Diana, de la Școala din Marghita - pr.II,  Mateaș Anca, de la Lic. T. din Bratca - pr. II, Pop Bianca, de la Șc. "Dacia" - pr. II,
Căbuța Bianca, de la Șc. "O. Doamna'  - pr.  III,  Moș Cătălin, de la Șc. „Miron Pompiliu” Ștei, Pușcaș Darius, de la Șc. din Marghita,  
 Druță Nicolae, de la Șc. din  Dernișoara, Lazăr Mădălina, de la "A. Mureșanu", Lele Daria, Lic.. Ped. ,,I. Vulcan'  - mențiuni.
1        Codilă Diana              7            S08 ,,Dacia' Oradea        I
2        Cioci Mircea                7            S08 ,,Dacia' Oradea          II
3        Romocea Claudia        7            S08 ,,A. Mureșanu"           II
4        Cheregi Valentina       7             S08 Dernișoara                 III
5        Ias Cosmin                   7             S08 Marghita                  MENTIUNE
6        Mate Andreea              7             S08 „Miron P.” Ștei        MENTIUNE
1       Arusoaei Andrada       8             S08 ,,O. Doamna'           I
2       Cuc Giulia-Andreea      8             S08 ,,N. Bălcescu'           II
3       Hepuțiu Ana                  8             S08 ,,A. Mureșanu"          II
4       Jurj Bogdan                   8             S08 Marghita                   III
5       Lup Andrada Diana       8             S08 Aleșd                         MENTIUNE
6      Sălăgean Antonia            8            Lit. ,,Onisifor Ghibu'        MENTIUNE
1       Ghenț Lavinia               9            C.N. ,,M. Eminescu'        I
2       Naghiu Mădălina           9             C.N. ,,M. Eminescu'         II
3       Paul Ioana-Larisa          9             Lit. ,,Onisifor Ghibu'       III
4       Stan Andrada                  9             C.E. ,,P. Cosma"               III
5       Secară Denisa                 9             C.E. ,,P. Cosma"            MENÞIUNE
6       Lup Roxana                    9             C.N. ,,O. Goga“ Mar.     MENÞIUNE
7       One Roxana                    9             C.N. ,,E.Gojdu'              MENÞIUNE
8       Tulvan Antonia               9            Gr.I. „Unirea” Ștei         MENÞIUNE
1       Ias Crina                     10              C.N. ,,O. Goga “ Mar.     I
2       Laza  Anamaria           10              C.N „Avr. Iancu” Ștei     II
3       Fildan Daniela             10              C.E. ,,P. Cosma"             III
4       Moise Angela               10               Lit "L. Blaga"                 III
5       Paul Marius                 10               C.E. ,,P. Cosma"           MENTIUNE
6      Anderes Alexandra       10               C.N. ,,O. Goga “ Mar.   MENTIUNE
7       Filipcic Ioana               10              Lit. ,,Onisifor Ghibu'      MENTIUNE
8       Mihuța Anamaria         10          C.N. „Samuil V.” Beiuș      MENTIUNE
1      Mihele Claudia            11          C.E. ,,P. Cosma" Oradea   I
2      Benea Florica              11          C.T. „Al. Roman” Aleșd     I
3      Vaida Teodora             11          C.E. ,,P. Cosma" Oradea   III 
4      Cheregi Larisa              11           Lit "L. Blaga" Oradea     MENTIUNE 5      Vaida Adriana              11          C.E. ,,P. Cosma"              MENTIUNE
6      Bronț Maria                  11           L. Artă Oradea                 MENTIUNE
1      Deac Ioana                  12           C.E. ,,P. Cosma"              I
2      Copos Anca                  12            C.N. ,,E.Gojdu'               II
3      Dan Giorgiana             12            CN „Avr. Iancu” Ștei      III
4       Popa Adina                   12            L. Artă Oradea                MENTIUNE 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Duminica părinților și copiilor”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:39:21 Ora de vară a Europei de Est