Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Activități de succes în cadrul programului educativ ,,Școala altfel”

La Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea

Activități de succes în cadrul programului educativ ,,Școala altfel”

La Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu", Săptămâna altfel este încă o dovadă a faptului că, într-un mediu școlar valoros se desfășoară o muncă de calitate, iar elevii noștri vin cu propuneri de activități pe care să le realizăm în această perioadă foarte mult așteptată!

În Săptămâna Școala altfel, elevii clasei a IV-a C au desfășurat activități extrașcolare interesante:   
1. Excursie la Brad, Târgu Jiu, Orșova, Timișoara
           Însoțiți de doamna prof. Bunta Simona, elevii au fost într-o excursie de studiu până pe malurile Dunării.
Prima oprire a fost la Brad, unde au vizitat Muzeul Aurului, care a luat ființă în anul 1896. Aici am putut admira colecția care are peste 1.300 de exponate din aur găsite în minele din țară și din toată lumea. Acestea nu au fost prelucrate nici de meșteri aurari, nici de bijutieri. Copiii au admirat aici formele cele mai spectaculoase: steagul dacilor, șopârlele din aur și un cristal pentagonal, unic în lume.
În Târgu Jiu am vizitat ansamblul sculptural, operele vestitului sculptor român Constantin Brâncuși, omagiul adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial. Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit, un ansamblu, moștenirea cea mai de preț pe care Brâncuși a lăsat-o României.
Grupul excursioniștilor a fost cazat la Hostel Izvorul Rece, în localitatea Brebina, de unde am plecat a doua zi în croazieră pentru a ne bucura de priveliștea Cazanelor Dunării și pentru a vedea vestitul chip al lui Decebal, sculptat în stâncă de către sculptorul Florin Cotarcea, din orașul Orșova. Sculptorul a lucrat timp de zece ani, perioadă în care a fost ajutat de 11 alpiniști. Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și a doua din lume.
            Am ajuns și la Muzeul hidrocentralei Porțile de Fier 1. Aici am vizitat cu mare interes expoziții de: Etnografie și artă populară: costume populare, interior turcesc cu obiecte provenite de pe insula Ada Kaleh, care a fost înghiţită de apele Dunării în anul 1968, odată cu formarea lacului de acumulare de la Hidrocentrala Porţile de Fier I. Științele Naturii: Remarcabile sunt rocile tipice zonei Porțile de Fier. Hidrocentrala de la Porțile de Fier I este cea mai mare din România, una din cele mai mari construcții hidrotehnice din Europa și cea mai mare de pe Dunăre. În Sala Turbinelor am admirat cele șase turbine Kaplan, cu o putere instalată a fiecăreia de 194,5 MW, greutatea unei turbine fiind de peste 3.000 de tone.
Ne-a impresionat apoi Mănăstirea Mraconia, construită în 1523 de către Nicolae Gârlişteanu, ridicată pe locul unui fost punct de observaţie şi dirijare a vaselor de pe Dunăre.
În drum spre casă, ne-am oprit la Timișoara, municipiul de reședință al județului Timiș, devenit Capitala culturală europeană 2023. Aici am admirat Catedrala Mitropoliei Banatului, simbol al orașului de pe malul râului Bega, construită între 1936 și 1941.
A fost o excursie de studiu reușită deoarece am trăit momente pline de emoții, momente de  neuitat. Am văzut locuri frumoase și ne-am îmbogățit mintea și sufletul cu lucruri (informații) folositoare și cu bucurii pe care nu le trăiești decât rareori. Vremea a fost plăcută și... iar și iară, am împărtășit experiențe inedite, alături de prietenii și colegii noștri de drum, elevii din clasa a IV-a B, însoțiți de prof. Vasilica Ienei și de cei din a VIII-a C, coordonați de prof. Prodan Emil.
Revenind la Săptămâna altfel, trecem în revistă și alte activități (întâmplări) remarcabile:
 
Spectacol de magie cu cei doi tineri magicieni profesioniști, Eduard și Bianca. Aceștia ne-au pus la dispoziție un spectacol de magie care conține efecte vizuale impresionante, momente comice, momente interactive, iluzii mari de scenă. Cei doi ne-au surprins în mod plăcut, iar evenimentul rămâne ... unicat!
Vizită la Serviciul de Ambulanță
Aici copiii s-au familiarizat cu măsurile de acordare a primului ajutor. Li s-a explicat ce comportament trebuie să adopte atunci când se confruntă cu o situație de urgență și ce e bine să facă în diferite situații de urgență, atunci când cineva de lângă ei suferă o pierdere a stării de conștiență. După explicații, elevii au avut ocazia să aplice în practică cele auzite, exersând pe un manechin.
Ne antrenăm mintea - Sudoku pentru copii
Vorbim despre un joc mintal foarte complex. Am identificat împreună numere și am aflat că, în spatele identificării lor, există un mare efort care prezintă beneficii pentru creier. Și acest lucru a fost dovedit de știință. În concluzie, ne-am distrat, dar ne-am antrenat și creierul...!
Profesor Simona Bunta

Trimite email

Tuesday, 6 June 2023