Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spre ce mă orientez?

Sunt absolvent

Spre ce mă orientez?

Opțiunea unui tânăr pentru o anumită carieră fără nici un sprijin extern este un proces dificil, adesea asociat cu alegeri greșite, ezitări, abandonări și toate acestea cu un serios impact asupra viitorului profesional.

 Nevoia fiecăruia de a se ocupa de dezvoltarea propriei cariere este tot mai mare în lumea contemporană. Trăim într-un ritm extrem de alert și acest lucru impune strategii de adaptare socială tot mai avansate. Dificultățile care marchează piața forței de muncă, alături de constrângerile economice, sociale, tehnologice și politice, conduc la schimbarea structurilor organizaționale și a mediului de lucru. Pentru a ne adapta la acest ritm rapid al schimbărilor, cunoștințele, competențele și abilitățile noastre trebuie să țină seama de cerințele nou apărute pe piața forței de muncă.
 Piața muncii globalizată, dar și aderarea la UE au adus, pentru cetățenii români, o schimbare fundamentală: a crescut concurența pentru ocuparea locului de muncă, motiv pentru care trebuie să ne pregătim permanent. Competențele trebuie să ne fie corect gestionate și puse atent în valoare. Trebuie să dăm dovadă de disciplină și responsabilitate, să facem față cerințelor angajatorului pentru a obține un salariu potrivit calificării și competențelor noastre.
 Se impune găsirea unor variante care să modeleze individul conform personalității sale creând un parcurs stimulativ și motivant pentru a obține randament, rezultate și satisfacție. Procesul de planificare a dezvoltării individului trebuie centrat pe două direcții: dezvoltare personală și dezvoltarea carierei.
 În acest sens, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” și Agenția județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor au acordat sprijin direct elevilor din clasele terminale prin oferirea unor servicii, în mod gratuit, în vederea orientării și consilierii profesionale sau a ocupării unui loc de muncă, în cadrul proiectului „Sunt absolvent. Spre ce mă orientez?”.
 Proiectul s-a desfășurat în două etape.
În cadrul orelor de dirigenție, elevii claselor terminale au fost testați cu ajutorul Bateriei de teste psihologice de aptitudini cognitive în vederea evaluării nivelurilor aptitudinilor personale. După înregistrarea și prelucrarea datelor, rezultatele obținute au fost comunicate elevilor spre a le servi în alegerea eficientă a unui loc de muncă, în funcție de competențele și abilitățile de care aceștia dispun în concordanță cu cele necesare pentru profesiile alese.
A doua etapă s-a desfășurat cu ajutorul Agenției județeane pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, reprezentată de doamna director executiv Daciana Nica. Le-au fost oferite elevilor, informații cu privire la: înregistrarea la agențiile de șomaj în a căror rază teritorială își au domiciliul (pentru indemnizația de șomaj), informare și consiliere profesională (ce înseamnă orientarea profesională, de ce este nevoie de orientare profesională, strategii de căutare a unui loc de muncă, CV-ul, scrisoarea de intenție, forma și conținutul mapei de prezentare, interviul, etc.), medierea muncii, formare profesională, facilități acordate angajatorilor.
 Mulțumim doamnei director executiv Daciana Nica pentru ajutorul acordat în realizarea acestui proiect. (Alice Corodean)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:24:25 Ora de vară a Europei de Est