Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Primul loc la Concursul național „Călători prin istorie”, etapa finală, de la Constanța

Echipajul clasei a VII-a de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" Oradea s-a clasat pe

Primul loc la Concursul național „Călători prin istorie”, etapa finală, de la Constanța

,,Nu obliga un copil să învețe cu forța ori prin asprime, ci îndeamnă-l spre ceea ce îi amuză mintea, astfel încât să fii capabil într-o măsură sporită să descoperi cu acuratețe talentul specific fiecăruia", spunea Platon.

Abordarea extracurriculară a conținuturilor educaționale axate pe formarea de competențe, permite profesorului și mai ales elevilor, să ,,călătorească" în imaginație și creativitate, păstrând centrată rigoarea științifică.
Istoria este o disciplină extrem de ofertantă în acest sens iar provocarea de a ne înscrie și participa la Concursul național ,,Călători prin istorie", a venit natural, cu mult entuziasm.
Paleta extinsă a timpului istoric stabilit de Regulamentul concursului, ne-a facilitat identificarea unei perioade, a unor evenimente de anvergură, în istoria noastră națională.
Daniela Sopota, profesorul de istorie la clasa a VII-a, a propus copiilor patru scenarii, pentru secțiunea Artă dramatică a concursului amintit. După îndelungi analize și opinii pro și contra, copiii au optat pentru ,,Un crâmpei de viață, în vreme de război", un scenariu care a surprins o filă din cotidianul primului război mondial, o secvență ilustrând preocupările Reginei Maria și ale doamnelor de la curte, pentru ceea ce se întâmpla pe front, respectiv o secvență în care Cătălina Vasile Toderoiu (Ecaterina Teodoroiu) și-a convins prietenii și familia să se implice în tumultul evenimentelor.
Astfel, la etapa județeană, a Concursului național „Călători prin istorie", după o confruntare acerbă cu șapte echipaje înscrise, copiii de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" Oradea s-au clasat pe primul loc, impresionând prin sensibilitate, talent și dăruire.
Îmbinând adevărul istoric cu actul artistic, prestația eminescienilor a fost apreciată ca fiind una excepțională, de către comisia națională de evaluare, întrunită la Constanța, în data de 20 mai, aducându-le un binemeritat loc întâi, drept răsplată, orelor și zilelor de muncă, dăruire din partea copiilor și sprijin din partea părinților. Deosebită și caldă recunoștință, ajutorului profesionist oferit de scenograf Oana Cernea și actor Florian Silaghi - Teatrul ,,Regina Maria" Oradea.
Speciale și calde felicitări, micilor actori:
Laurențiu Ardelean - povestitorul
Letiția Maria Ardelean - Regina Maria
David Gabriel Balla - fratele Ecaterinei Teodoroiu
Erik Bunea - Regele Ferdinand
Denisa Maria Burlea - Veronica
Vivien Anett Chiș - Ilinca
Ana Olivia Gaidoș - Ana
David Piscoi - soldatul
Allegra Maria Popa - Ecaterina Teodoroiu
Alexandra Serac - Clara
Mara Iunia Tătar - Elena
Tamara Blanka Torzsa - mama Ecaterinei Teodoroiu

Trimite email

Tuesday, 6 June 2023