Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ceremonie militară, de Ziua Eroilor!

Astăzi, 25 mai,

Ceremonie militară, de Ziua Eroilor!

Joi, 25 mai 2023, începând cu ora 9.00, va avea loc Ceremonia militară cu prilejul Zilei Eroilor.

Manifestările se vor desfășura la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", Capela Municipală și monumentele/mormintele eroilor români și străini din Cimitirul Municipal „Rulikowski" Oradea, după următorul program:
9.00 - 11.30 - Sfânta Liturghie de Înălțare a Domnului, săvârșită la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe";
11.30 - 12.00     - Deplasarea de la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" la  Capela Municipală din Cimitirul Municipal „Rulikowski";
12.00 - 12.02     - Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă;
12.02 - 12.04 -  Intonarea Imnului național al României;
12.04 - 12.05 -  Moment de reculegere în semn de cinstire și pomenire pentru  eroii români și străini;
12.05 - 12.20 - Slujbă de pomenire oficiată de preotul Penitenciarului Oradea;
12.20 - 12.35 -  Alocuțiuni privind semnificația Zilei Eroilor;
12.35 - 12.40 -  Scurt moment artistic;
12.40 - 12.55     - Festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori, succesiv, la:   
  • Monumentul „Vulturul" al Eroilor Români căzuți în Primul Război Mondial;
  • Monumentul Eroilor Români căzuți în al Doilea Război Mondial;
  • Mormintele Eroilor Români căzuți în Revoluția din Decembrie 1989;
  • Monumentul Eroilor Ruși căzuți în al Doilea Război Mondial;
  • Monumentul Militarilor Unguri căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial.
12.55 - 13.00  - Defilarea detașamentului de onoare;
13.00 - Încheierea activității.
România sărbătorește Ziua Eroilor în onoarea curajului și sacrificiului suprem al celor care și-au dedicat viața în slujba țării. În fiecare an, prin Legea nr. 48/1995 s-a restabilit ca Ziua Eroilor să fie comemorată în aceeași zi cu Înălțarea Domnului, la fel ca în perioada interbelică. Acest fapt întărește credința că jertfa lor nu a fost în zadar, eroii noștri fiind primiți de-a dreapta Tatălui.
Ziua Eroilor este un moment solemn în care ne oprim să reflectăm asupra moștenirii acestor bravi luptători care au dat totul pentru apărarea patriei. Fie că au fost soldați în timpul marilor conflicte ale secolului XX, participanți la Revoluția din decembrie 1989 sau eroi anonimi care și-au pierdut viața în misiuni de pace sau în lupta împotriva terorismului, ei au demonstrat devotament, curaj și spirit de sacrificiu exemplare.
În această zi specială, invităm întreaga națiune română să se unească în recunoștință și solidaritate față de eroii noștri. Oferim respectul nostru necondiționat familiilor celor căzuți în luptă și tuturor veteranilor care au servit cu onoare și curaj. Amintirea lor va dăinui mereu în inimile noastre și vor rămâne eroi eterni ai României. În semn de respect pentru popoarele lumii este adus un omagiu și soldaților străini care au căzut pe teritoriul țării noastre, indiferent dacă ne-au fost inamici sau aliați.
Instituția Prefectului - județul Bihor a transmis o informare instituțiilor deconcentrate și autorităților publice locale cu prevederile HG nr. 417/2023 pentru aprobarea Programului manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor - 25 mai 2023 privind următoarele activități:
*în data de 25 mai 2023 - Ziua Eroilor, la ora 12.00, în toate lăcașurile de cult se trag clopotele, iar în instituțiile publice și unitățile de învățământ se păstrează un moment de reculegere. Festivitățile de comemorare a eroilor încep după oficierea Sfintei Liturghii la sărbătoarea Înălțării Domnului.
*autoritățile administrației publice locale, în limita prevederilor bugetare aprobate, pot organiza - în ziua de 25 mai 2023 -, cu sprijinul și participarea garnizoanelor militare, unităților de învățământ, cultelor religioase, asociațiilor de veterani și al altor organizații neguvernamentale, ceremonii de depuneri de coroane și jerbe de flori, precum și programe proprii de comemorare a eroilor României, în funcție de specificul local, în principal la marile mausolee ale eroilor, precum și la cimitire, parcele de onoare și monumente de război;
*manifestări de comemorare a eroilor, cu caracter neoficial, pot avea loc în toate localitățile în care sunt cimitire/parcele de onoare sau monumente ale eroilor români.
Cancelaria Prefectului
Județul Bihor

Trimite email
joi, 23 mai 2024, 09:15:31 Ora de vară a Europei de Est