Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Ceremonie militară, de Ziua Eroilor!

Astăzi, 25 mai,

Ceremonie militară, de Ziua Eroilor!

Joi, 25 mai 2023, începând cu ora 9.00, va avea loc Ceremonia militară cu prilejul Zilei Eroilor.

Manifestările se vor desfășura la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", Capela Municipală și monumentele/mormintele eroilor români și străini din Cimitirul Municipal „Rulikowski" Oradea, după următorul program:
9.00 - 11.30 - Sfânta Liturghie de Înălțare a Domnului, săvârșită la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe";
11.30 - 12.00     - Deplasarea de la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" la  Capela Municipală din Cimitirul Municipal „Rulikowski";
12.00 - 12.02     - Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă;
12.02 - 12.04 -  Intonarea Imnului național al României;
12.04 - 12.05 -  Moment de reculegere în semn de cinstire și pomenire pentru  eroii români și străini;
12.05 - 12.20 - Slujbă de pomenire oficiată de preotul Penitenciarului Oradea;
12.20 - 12.35 -  Alocuțiuni privind semnificația Zilei Eroilor;
12.35 - 12.40 -  Scurt moment artistic;
12.40 - 12.55     - Festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori, succesiv, la:   
  • Monumentul „Vulturul" al Eroilor Români căzuți în Primul Război Mondial;
  • Monumentul Eroilor Români căzuți în al Doilea Război Mondial;
  • Mormintele Eroilor Români căzuți în Revoluția din Decembrie 1989;
  • Monumentul Eroilor Ruși căzuți în al Doilea Război Mondial;
  • Monumentul Militarilor Unguri căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial.
12.55 - 13.00  - Defilarea detașamentului de onoare;
13.00 - Încheierea activității.
România sărbătorește Ziua Eroilor în onoarea curajului și sacrificiului suprem al celor care și-au dedicat viața în slujba țării. În fiecare an, prin Legea nr. 48/1995 s-a restabilit ca Ziua Eroilor să fie comemorată în aceeași zi cu Înălțarea Domnului, la fel ca în perioada interbelică. Acest fapt întărește credința că jertfa lor nu a fost în zadar, eroii noștri fiind primiți de-a dreapta Tatălui.
Ziua Eroilor este un moment solemn în care ne oprim să reflectăm asupra moștenirii acestor bravi luptători care au dat totul pentru apărarea patriei. Fie că au fost soldați în timpul marilor conflicte ale secolului XX, participanți la Revoluția din decembrie 1989 sau eroi anonimi care și-au pierdut viața în misiuni de pace sau în lupta împotriva terorismului, ei au demonstrat devotament, curaj și spirit de sacrificiu exemplare.
În această zi specială, invităm întreaga națiune română să se unească în recunoștință și solidaritate față de eroii noștri. Oferim respectul nostru necondiționat familiilor celor căzuți în luptă și tuturor veteranilor care au servit cu onoare și curaj. Amintirea lor va dăinui mereu în inimile noastre și vor rămâne eroi eterni ai României. În semn de respect pentru popoarele lumii este adus un omagiu și soldaților străini care au căzut pe teritoriul țării noastre, indiferent dacă ne-au fost inamici sau aliați.
Instituția Prefectului - județul Bihor a transmis o informare instituțiilor deconcentrate și autorităților publice locale cu prevederile HG nr. 417/2023 pentru aprobarea Programului manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor - 25 mai 2023 privind următoarele activități:
*în data de 25 mai 2023 - Ziua Eroilor, la ora 12.00, în toate lăcașurile de cult se trag clopotele, iar în instituțiile publice și unitățile de învățământ se păstrează un moment de reculegere. Festivitățile de comemorare a eroilor încep după oficierea Sfintei Liturghii la sărbătoarea Înălțării Domnului.
*autoritățile administrației publice locale, în limita prevederilor bugetare aprobate, pot organiza - în ziua de 25 mai 2023 -, cu sprijinul și participarea garnizoanelor militare, unităților de învățământ, cultelor religioase, asociațiilor de veterani și al altor organizații neguvernamentale, ceremonii de depuneri de coroane și jerbe de flori, precum și programe proprii de comemorare a eroilor României, în funcție de specificul local, în principal la marile mausolee ale eroilor, precum și la cimitire, parcele de onoare și monumente de război;
*manifestări de comemorare a eroilor, cu caracter neoficial, pot avea loc în toate localitățile în care sunt cimitire/parcele de onoare sau monumente ale eroilor români.
Cancelaria Prefectului
Județul Bihor

Trimite email

Tuesday, 6 June 2023