Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

,,Ne vrem cadrele didactice înapoi”!

Vocea Consiliului Județean al Elevilor Bihor

,,Ne vrem cadrele didactice înapoi”!

La începutul săptămânii trecute, sindicatele au anunțat o grevă generală a profesorilor începând cu luni, 22 mai 2023, pe o perioadă nedeterminată și precedată de o grevă de avertisment ce a avut loc miercuri, 17 mai. Empatizăm alături de cadrele noastre didactice și susținem ferm faptul că sistemul de învățământ din România nu este nici pe departe unul care să se bucure de o finanțare adecvată sau care să prioritizeze actorii din educație.

Totuși, în contextul actual, tragem un semnal de alarmă asupra modului în care este afectat procesul de predare-învățare-evaluare din școli și lipsa de comunicare dintre cei implicați. Consiliul Județean al Elevilor Bihor a primit mai multe sesizări din partea consiliilor școlare din teritoriu privind situația unităților de învățământ unde profesorii participă în procent de peste 50% la grevă, unde elevii din anii terminali au fost anunțați că nu li se va încheia media și deci, nu pot intra în bacalaureat, sau unde ceilalți elevi nu știu dacă li se va consemna absența de profesorii care nu și-au anunțat participarea.
,,Vrem să ne încheiem anul școlar! Suntem elevii acestui sistem de doisprezece ani, nu e vorba doar despre noi, elevii claselor de a douăsprezecea, ci despre toți elevii din sistemul preuniversitar, nu merităm să fim șantajul unui protest dintre niște angajați și angajatorul lor, ne vrem profesorii și mentorii înapoi! Opriți jocul!", a declarat Emanuel Negru, președinte CȘE al Colegiului Național ,,Onisifor Ghibu", una dintre cele mai mari unități de învățământ din Bihor, care atât el, cât și colegii lui sunt la un pas de a nu intra în BAC.
Elevii au nevoie de răspunsuri
Declarațiile decidenților fie se contrazic reciproc, fie sunt incomplete, iar singurii care au de pierdut suntem noi, elevii, și cadrele didactice care nu fac decât să își susțină drepturile, în măsura în care legislația le permite. Înțelegem, suntem solidari și considerăm întemeiate principiile din spatele grevei, însă solicităm, de asemenea, în calitate de reprezentanți ai tuturor elevilor bihoreni, ca vocea noastră să nu fie ignorată și ca  beneficiarii primari ai educației să nu fie trași pe nedrept în poziții limită în ceea ce privește situația lor școlară.
,,Nu ni se pare normal și acceptabil într-un sistem care pretinde să fie cu și pentru elevi să nu știm dacă mâine mergem sau nu la școală sau noi, ca structură de reprezentare, să nu putem răspunde cu certitudine colegilor noștri, ce în urmă cu o săptămână se pregăteau de înscrierea la examene, dacă peste o săptămână mai au garanția asta. Ne susținem cadrele didactice și promovăm nevoia imediată de finanțare în educație, dar acest lucru nu înseamnă că nu o să luăm atitudine în cazul în care actul educațional și elevii vor avea de suferit", este poziția președintelui Consiliului Județean al Elevilor Bihor, Ioana Butaru.
De aceea, avem nevoie urgent de clarificări privind siguranța și supravegherea elevilor în școli, asigurări pentru cei care nu știu dacă într-o săptămână se vor putea sau nu înscrie la examenele naționale și o mobilizare din partea decidenților la nivel național în sensul unor răspunsuri concrete, rapide și satisfăcătoare pentru solicitările reprezentanților profesorilor.
Comunicat transmis de Consiliul Județean al Elevilor Bihor

Trimite email

Tuesday, 6 June 2023