Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni - ediția a VI-a

Sâmbătă, 10 iunie,

Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni - ediția a VI-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ziua Odovaniei praznicului împărătesc al Pogorârii Sfântului Duh, sâmbătă, 10 iunie 2023, în ajunul Duminicii Tuturor Sfinților, la Oradea, a avut loc Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni, care, anul acesta, a ajuns la cea de a șasea ediție.

La acest eveniment au participat peste 300 de copii și tineri, provenind dintr-un număr mare de parohii din întreg cuprinsul Episcopiei Oradiei, din toate cele patru protopopiate ale Eparhiei, selectați din grupurile de tineri implicați în activitățile catehetice și de tineret ce se desfășoară în aceste parohii, tineri elevi cu rezultate foarte bune la olimpiadele și concursurile școlare de Religie și Teologie ortodoxă, precum și elevi ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea, cu rezultate excepționale la olimpiadele și concursurile școlare. Copiii și tinerii prezenți la frumosul și amplul eveniment au fost însoțiți de preoții parohi și profesorii de Religie din localitățile de proveniență.
Cu această ocazie, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Mănăstirea „Sfânta Cruce" din Oradea, cu sprijinul celor patru protopopiate din Eparhie, au pregătit tinerilor participanți un program liturgic și cultural-educațional dedicat Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română.
În deschiderea acestui eveniment festiv, de la ora 10, la Altarul de vară cu hramurile „Înălţarea Sfintei Cruci" și „Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Mitropolitul Moldovei" din incinta Mănăstirii „Sfânta Cruce" din Oradea, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei, înconjurat de cei patru protopopi ai Eparhiei și doi diaconi chiriarhali, a oficiat slujba de Te Deum, aducând mulțumire Preasfintei Treimi pentru binefacerile revărsate cu îmbelșugare asupra copiilor și tinerilor din Episcopia Oradiei și implorând ca ajutorul divin să străjuiască pe mai departe viețile tuturor dreptmăritorilor creștini.
Finele sfintei slujbe a fost marcat de cuvântul de binecuvântare și de folos duhovnicesc al Preasfințitului Părinte Sofronie, care a adresat alese și calde felicitări tuturor premianților, părinților acestora și profesorilor, mulțumindu-le pentru disciplina investită și munca depusă, coordonate care se constituie pentru cei mai înaintați în vârstă într-o veritabilă speranță, că viitorul trebuie să fie unul luminos. De asemenea, Ierarhul i-a îndemnat pe toți cei prezenți, în mod special pe copii și tineri, să fie cât se poate de precauți în utilizarea tehnologiilor și în petrecerea timpului în spațiul virtual, atrăgându-le atenția cu privire la pericolele spirituale care se ascund în spatele acestor oferte care cuceresc prin aparență, dar devastează în esență. Ca o alternativă la inflația virtualului și a inteligenței artificiale, Preasfinția Sa i-a chemat să se reconecteze la viața de har a Bisericii și le-a îmbiat lecturile fundamentale care nu trebuie să lipsească din panteonul duhovnicesc și cultural al fiecărei persoane umane în parte, luându-și ca prieteni imaginari marile și edificatoarele personaje ale literaturii universale:
„Dragii mei, în acest loc al rugăciunii, vă întâmpinăm cu mult drag anul acesta! Și vă primim în brațele noastre și vă îmbrățișăm cu mult drag! Invocăm binecuvântarea lui Dumnezeu peste voi și viețile voastre, peste părinții și dascălii voștri. Și vă transmitem, pe lângă mesajul de dragoste, imboldul să fiți credincioși și curajoși! Să aveți curajul mărturisirii iubirii lui Dumnezeu și să rezistați tuturor tentațiilor apocaliptice ale timpurilor noastre. Bucurați-vă că încă Dumnezeu ne zâmbește, că încă mai avem șanse să ne mântuim sufletele, până să ne întoarcem la El. De aceea, mulțumindu-I pentru toate, să ne bucurăm mai ales de ziua de astăzi! Bucurați-vă unii de alții, bucurați-vă că ați venit din toate colțurile Eparhiei ca să vă întâlniți și să vă cunoașteți, să legați prietenii sincere și curate între voi. Nu cu prietenii cei falși și mincinoși din lumea virtuală, care vă pot amăgi și trăda. Împrieteniți-vă și profitați de frumusețea pe care Dumnezeu a revărsat-o în lume și bucurați-vă unii de alții! Bucurați-vă pentru ca să faceți bucurie părinților și profesorilor voștri. Încărcați-vă cu iubire, ca să puteți oferi iubire, așa cum Dumnezeu ne oferă nouă, tuturor. Dumnezeu să vă binecuvinteze și să vă ocrotească pe toți!"
În continuare, festivitatea inaugurală a ITOB 2023 a fost moderată de Părintele prof. Radu-Valer Rus, vicar eparhial, care, îndată după cuvântul Chiriarhului locului, i-a invitat pe membrii grupului vocal Moștenitorii Cântecului de la Palatul Copiilor din Oradea, coordonat de către doamna profesoară Anamaria Turc-Gal și călăuzit spiritual de către părintele Vasile-Marius Dobra de la Parohia Căpâlna, Protopopiatul Tinca, împreună cu domnișoara Alexandra Miclăuș să susțină un microrecital de imnuri și cântări bisericești, punându-și în valoare talanții primiți de la Dumnezeu și înmulțiți cu responsabilitate prin muncă și răbdare.
La fel ca și în ceilalți ani, în cadrul Întâlnirii tinerilor ortodocși bihoreni a avut loc și festivitatea de premiere a olimpicilor bihoreni care s-au remarcat prin rezultate deosebite la etapele județene și naționale ale Olimpiadei de Religie pentru învățământul de masă și învățământul teologic preuniversitar, a elevilor olimpici de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea și a copiilor și tinerilor din grupurile parohiale de cateheză implicate în Concursul Național Catehetic Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului, organizat în acest an omagial în întreaga Patriarhie Română. Numărul celor premiați de Chiriarhul locului s-a ridicat la 302 copii și tineri.
Ulterior celei dintâi părți a programului întâlnirii, tinerii participanți și însoțitorii lor au vizitat Mănăstirea „Sfânta Cruce", unde s-a luat masa de prânz în trapeza mare a așezământului monahal. Apoi, grupurile parohiale au avut posibilitatea și oportunitatea să viziteze lăcașurile de cult și alte repere istorice și culturale ale municipiului Oradea
Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni din acest an a făcut parte din manifestările organizate de Eparhia Oradiei cu prilejul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și al Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română, adunând mai bine de 500 de copii, tineri, preoți parohi, profesori, părinți și însoțitori.
Pr. Andi-Constantin Bacter

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:00:30 Ora de vară a Europei de Est