Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Studenți orădeni în vizită la OPEC și ONU

Experiențe inedite de învățare, de tip study trip,

Studenți orădeni în vizită la OPEC și ONU

Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene pune la dispoziția studenților săi experiențe inedite de învățare, de tip study trip, în care aceștia au ocazia să cunoască îndeaproape diferite organizații și instituții internaționale și să se familiarizeze cu mari teme din sfera relațiilor internaționale, studiilor europene și studiilor de securitate.

În acest sens, una din activitățile de tradiție ale Departamentului este aplicația de teren, activitate care este organizată în fiecare an, chiar de la înființarea specializării de Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea din Oradea.
Anul acesta (2023), aplicația a avut loc în perioada 6-8 iunie, iar studenții de la specializările de Relații Internaționale și Studii Europene, cu predare în română și engleză, și Studii de Securitate au avut oportunitatea de a vizita două organizații internaționale prestigioase, care își au sediul în Viena și de a afla de la specialiști rolul și modul în care acești actori pot acționa în complexul context internațional actual. Prima oprire a fost la sediul OPEC, unde studenții au asistat la un curs despre industria petrolului, crize trecute și actuale generate de creșterea prețului la petrol sau de securitate energetică, impactul acestei industrii asupra mediului și climei, strategii și programe de tranziție către energiile regenerabile și sprijinirea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă. Participanții au avut, de asemenea, ocazia de a pune întrebări pe teme de interes actual și de a înțelege, astfel, provocările și oportunitățile din domeniul energiei, aspecte vitale în actualul context internațional marcat de războiul din Ucraina și criza energetică.
Următoarea oprire a fost la Centrul Internațional de la Viena, unde își au sediul mai multe organizații internaționale importante. Studenții au avut șansa să viziteze Biroul Națiunilor Unite de la Viena (unul din cele patru mari birouri ale ONU), și să afle mai multe informații despre activitatea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Pe lângă șansa de a urmări la fața locului o dezbatere între specialiștii în domeniu din diferite țări, studenții au participat și la un curs despre dezvoltarea și folosirea practică a energiei atomului în scopuri pașnice, cum ar fi în evaluarea depozitelor de apă din Sahara, reducerea populațiilor de insecte care răspândesc boli sau în tratarea diferitelor forme de cancer. Un alt palier al cursului a vizat activitatea Agenției în domeniul asistenței pe care aceasta o oferă în vederea folosirii în siguranță a tehnologiei de producere a energiei nucleare, studenții aflând informații de ultimă oră despre rolul și acțiunile Agenției în gestionarea situației centralei nucleare de la Zaporojie.
Studenții au fost încântați de experiență. Yasmine este studentă în primul an la programul cu predare în limba engleză de Relații Internaționale și Studii Europene: „Ca student străin, a fost o experiență minunată, în special vizitele la OPEC și la Biroul Națiunilor Unite, deoarece sunt organizații strâns legate de domeniul pe care mi l-am ales să-l studiez. De asemenea, mi-a plăcut Viena foarte mult!". Casian, student la Relații Internaționale și Studii Europene a spus: „Aplicația de teren a fost minunată! Mi-a plăcut foarte mult, mai ales la ONU. M-am simțit important în mijlocul acțiunii și totul a fost ca o completare a cursurilor de la facultate. Această aplicație m-a ajutat să înțeleg mai bine domeniul relațiilor internaționale, m-a motivat să studiez mai mult, să îmi doresc mai mult. Sper să mai avem parte de astfel de experiențe". Lorena e studentă în anul al doilea: „Am rămas profund impresionată de tot ceea ce mi-a oferit această aplicație, de la cursurile susținute de specialiștii de la OPEC și ONU, în care am acumulat informații despre problemele globale actuale, până la arhitectura impresionantă a orașului. Această aplicație a fost o experiență în adevăratul sensul al cuvântului, pentru domeniul pe care mi l-am ales să-l studiez și în care vreau să-mi construiesc o carieră".
Strategia Departamentului este aceea de a oferi studenților de la programele de studii în relații internaționale, respectiv studii de securitate, o curriculă interdisciplinară și permanent adaptată la cerințele pieței forței de muncă. Gama largă de discipline, din diferite direcții ale domeniului socio-umanist, asigură acumularea  cunoștințelor și formarea competențelor, abilităților și atitudinilor necesare studenților pentru a face față provocărilor mediului de afaceri și politic internațional. De asemenea, programele pun accent pe formarea unei viziuni globale și a unei perspective critice asupra problemelor actuale.
Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene de la Universitatea din Oradea marchează cei 20 de ani de existență ai specializării Relații Internaționale și Studii Europene cu o serie de evenimente speciale, conferințe și întâlniri cu foști studenți, alumni, pentru a celebra această realizare importantă.     
Departamentul îi invită pe toți cei interesați să se alăture călătoriei academice și să descopere o lume plină de oportunități în domeniul relațiilor internaționale, studiilor europene și studiilor de securitate. Pentru a fi la curent cu noutățile și evenimentele organizate vă invităm să ne urmăriți pe Facebook, Instagram și pe website-ul nostru oficial: riseoradea.ro
Conf. univ. dr. Florentina Chirodea,
director al Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:39:28 Ora de vară a Europei de Est