Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activități educative și extrașcolare la clasa a II-a B

Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu”

Activități educative și extrașcolare la clasa a II-a B

Elevii clasei a II-a B au desfășurat variate activități educative și extrașcolare în anul școlar 2022-2023, care au contribuit la dezvoltarea lor personală și intelectuală, în același timp.

            În luna octombrie, au desfășurat o activitate de ecologizare în cadrul proiectului Let's do it, Romania!, pe malul drept al Crișului Repede, în apropierea școlii. Munca în echipă și dorința de ocrotire a naturii le-a adus mulțumire copiilor.
            Luna noiembrie - ne-a adus întâlnirea cu actorii trupei Arcadia, la spectacolul de teatru ,,Capra cu trei iezi" - 21 noiembrie. A fost o întâlnire cu copilăria. Povestea aceasta, interpretată exemplar de talentații noștri actori, a adus multă emoție și duioșie în același timp. Copiii au fost la fel de impresionați de întâmplările prezentate, ca și în mica copilărie.
            Ziua Națională a României a fost marcată cu o activitate specifică, prin prezentarea unor materiale informative și activități practice. Apoi, tot în luna decembrie, copiii l-au așteptat nerăbdători pe Sfântul Nicolae, iar pe Moș Crăciun l-au întâmpinat cu frumoasele colinde, în 22 decembrie, la Serbarea de Crăciun.
                În cadrul Proiectului educativ ,,Eminescu-un luceafăr între oameni", au avut ,,Re-vedere cu poetul Mihai Eminescu". O activitate integrată și pe mai multe zile, în care copiii au ilustrat prin desene și pictură univesul poetic eminescian, au cântat versurile poeziei Revedere, au aflat informații despre viața și activitatea poetului. Am celebrat și Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 prin prezentarea unui material despre Alexandru Ioan Cuza. Am cântat și am dansat Hora Unirii.
                În 1 februarie, de Ziua internațională a cititului împreună, în cadrul Proiectului educativ ,,Azi cititor, mâine gânditor", am citit împreună atât în clasă, cât și în familie, copiii și părinții, împărtășind povești și cărți pentru copii. În 20 februarie, am celebrat 400 de zile de școală, iar pe 21 februarie, copiii au vizionat spectacolul de teatru ,,Vrăjitorul din Oz" la Teatrul Regina Maria.
                În lunile februarie și martie s-au desfășurat activități de prevenție și informare, în cadrul Proiectului ,,Eroii Internetului". Printre mărțișoare și flori pentru mama am avut oaspeți pe voluntarii studenți la Facultatea de Medicină din Oradea, care au desfășurat o lecție de igienă dentară, în 15 martie. De Ziua internațională a poeziei, pe 21 martie, ne-am jucat ,,De-a poeții", activitate în care copiii au încropit versuri cu rimă sau fără rimă, având ca temă primăvara.
                Sfârșitul lunii martie ne-a adus multe activități educative și extrașcolare: Povestea  live ,,Călătorește cu trei Sfinți români"- despre Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, scrisă și prezentată copiilor on-line de către autoarea prof. Ioana Revnic, excursie tematică la Peștera Urșilor, vizită la Mănăstirea Sfintei Cruci - vizitarea bisericii și a livezii, Vizită la Muzeul Țării Crișurilor - secția de Științe Naturale, Vivarium și activitatea educativă ,,Din grădina planetei", activități de îngrijire, plantare și semănare în curtea școlii: pomi, semințe, flori. Copiii au redactat și răspândit trecătorilor din fața școlii bilete cu mesaje de încurajare a ocrotirii naturii.
                La începutul lunii mai, am desfășurat o activitate de cunoaștere, informare - în caz de situații de urgență și incendiu în cadrul vizitei la Unitatea de pompieri ISU Crișana, detașamentul de pe strada Aluminei - 2 mai, urmând Activitatea de instruire și acordare de prim ajutor în diferite situații, cu studenții voluntari de la Școala Postliceală Sanitară, în 3 mai.
                Pentru încheierea festivă a anului școlar am pregătit și prezentat Carnavalul poveștilor, în 13 iunie. Rolurile au fost inspirate de poveștile și cărțile citite, iar interpretarea copiilor a pus în lumină talentul, creativitatea, curajul și bucuria de a se exprima a fiecărui copil. S-au prezentat la Carnaval prinți și prințese, zâne și crăiese și multe personaje îndrăgite:  Zâna Primăverii, Mama Iepuraș și Peter Iepurașul, Scufița Roșie și Lupul, Vânătorul, Ursul păcălit de vulpe, Cocoșul și Moșul, Peter Pann, Motanul Încălțat, Pinocchio, Muc cel Mic, Doctorul Aumădoare, Albă ca Zăpada și Piticul Somnorosul, Crăiasa Zăpezii, Elsa, Cenușăreasa și Prințul, Bucle Aurii,  Degețica și Norul Iubire. Printre diplome și zâmbete, aplauze și emoții, copiii au cântat, au recitat, au dansat, s-au bucurat și astfel și-au luat rămas bun de la clasa a II-a.
              ,,Natura - prietena mea"- a fost excursia tematică a clasei a II-a B, într-un loc de vis ce a prilejuit reîntâlnirea cu natura, cu jocul, cu soarele, cu bucuria. ,,Povești scrise de cai" a fost destinația noastră spre relaxare și destindere, spre descoperirea naturii și a frumuseților sale. Copiii au aflat  informații despre cai, au călărit, parcurgând un traseu pregătit special pentru ei, s-au jucat, s-au distrat, s-au regăsit pe ei înșiși în libertare și armonie. A fost o zi cu soare, cu cer senin, cu pace, cu bucurie, cu joacă și jocuri, cu bucuria de a fi împreună, cu ștafete și povești spuse în leagăne sau hamace, cu ascunzători în casuța de lemn din copac, cu tiroliană, cu un picnic al prieteniei, cu un mic dejun în bătaia vântului și la umbra pomilor,  cu pizza, cu ... amintiri de la sfârșitul clasei a II-a.
            Suntem recunoscători pentru toate!
            A fost un an frumos și bogat!
Laura Baidoc

Trimite email
miercuri, 2 iulie 2025, 01:58:14 Ora de vară a Europei de Est