Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Universitatea din Oradea, se desfășoară cea de-a 41-a Adunare Generală a Consiliului Național al Elevilor

Între 12 și 14 iulie 2023,

La Universitatea din Oradea, se desfășoară cea de-a 41-a Adunare Generală a Consiliului Național al Elevilor

„Parlamentul elevilor" i-a adunat pe reprezentanții școlarilor din toate județele țării, iar gazda evenimentului este Universitatea din Oradea.

Ceremonia de deschidere a Adunării Generale a Consiliului Național al Elevilor (C.N.E.) s-a desfășurat în seara zilei de miercuri, 12 iulie 2023, în Aula Magna a Universității din Oradea. Gazdele au fost reprezentate de prorectorul prof. univ. dr. Anca Dodescu.
În deschidere, Ion Sorin, secretar de stat în Ministerul Educației, s-a adresat participanților prin intermediul unei platforme de comunicare. Reprezentantul guvernamental a elogiat participarea membrilor C.N.E. la elaborarea noului pachet de legi ce reglementează domeniul educației și i-a chemat să fie la fel de implicați în realizarea normelor de aplicare a acestor prevederi. „Sunt foarte multe măsuri care vin în sprijinul elevilor; burse în cuantumuri foarte generoase, programul «Masă sănătoasă în școli»... Cred că expresia care definește cel mai bine aceste legi este echitate", a spus secretarul de stat Ion Sorin.
Miruna Croitoru, președintele în funcție al C.N.E., a afirmat că, datorită implicării organizației pe care o conduce în elaborarea noului pachet de legi ale Educației, ea și colegii ei pot spune „cu siguranță, că am lăsat ceva în urmă și va fi ceva frumos".
Vorbind în calitatea ei de reprezentant al UNICEF România, expertul în Educație Luminița Costache i-a asigurat pe elevi că va fi întotdeauna aproape de ei și că vocea lor „este foarte importantă".
Prezentă la momentul inaugural, doamna prof. Antonia Nica, viceprimar al Oradiei, a subliniat că se adresează elevilor în tripla ei calitate de: dascăl, dirijor de cor și director de școală. Ea i-a asigurat pe membrii C.N.E. de faptul că administrația publică locală „sprijină și se preocupă de îmbunătățirea condițiilor de studiu din școlile orădene".
Inspectorul școlar general Horea Abrudan, șeful Inspectoratului Școlar al Județului Bihor, a apreciat importanța întâlnirilor precum cea a reprezentanților elevilor din România. „E bine să vă cunoașteți între voi, să împărtășiți idei și să găsiți, împreună, soluții la problemele voastre", a spus generalul I.S.J. Bihor.
Prof. univ. dr. Anca Dodescu, prorectorul Universității din Oradea, a transmis, din partea conducerii instituției de învățământ superior, sentimentul de bucurie generat de faptul că poate găzdui Adunarea Generală a C.N.E. „Sunteți foarte norocoși să fiți la Universitatea din Oradea în plină campanie de promovare a ofertei noastre educaționale, în campania de admitere. Dacă măcar unul dintre voi va decide, ca o consecință a ceea ce a văzut aici, că merită să vină să studieze la Universitatea din Oradea vom fi foarte bucuroși. Dacă voi le veți spune colegilor voștri despre universitatea noastră și ei vor veni să învețe la Oradea e minunat", a spus prof. univ. dr. Anca Dodescu. Prorectorul Universității din Oradea le-a mai vorbit elevilor despre eforturile depuse de conducerea instituției pentru internaționalizare, despre oportunitățile oferite de bursele pentru mobilitatea studenților și despre apartenența universității la Alianța academică europeană EU GREEN. „Acestea sunt preocupările noastre strategice: internaționalizarea, un campus verde și inteligent, o viață cât mai bună pentru studenți. Sper să vă fi convins că Universitatea din Oradea poate fi o opțiune pentru viitorul vostru educațional", a încheiat prof. univ. dr. Anca Dodescu.
Vicepreședintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), Andreea Argeșeanu a lăudat C.N.E., despre care a spus că este o organizație cu „o structură solidă, verticală, cu poziții critice când e cazul". Delegata A.N.O.S.R. i-a asigurat pe reprezentanții elevilor de tot sprijinul colegilor lor mai mari, studenții.
Reprezentantă a Fundației Leaders, Elena Chivarsă și-a exprimat convingerea că viitorii conducători ai țării se află printre delegații de azi ai C.N.E. „Suntem mândri de voi și vă considerăm un model de bune practici în ceea ce privește educația de leadership", a afirmat tânăra.
Până vineri inclusiv, pe ordinea de zi a lucrărilor celei de a 41 Adunări Generale a C.N.E. sunt: prezentarea rapoartelor de activitate ale organizațiilor din fiecare județ, dezbaterea și modificarea unor regulamente interne, precum și alegerile pentru o nouă conducere a organizației. (B.C.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 23:08:10 Ora de vară a Europei de Est