Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O experiență Erasmus+ Ka 121

La Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia” din Oradea

O experiență Erasmus+ Ka 121

În perioada 24.04.2023 - 12.05.2023 a avut loc a doua perioadă de stagii de pregătire practică din cadrul Proiectului Erasmus+ KA121 - Acreditare Erasmus în domeniul Educației și formării profesionale cu titlul ,,Valorificarea rezultatelor învățării și creșterea performanței școlare prin efectuarea stagiilor de practică în străinătate prin proiecte Erasmus+", proiect care se derulează cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.

Mobilitatea pentru desfășurarea stagiilor de practică a avut loc în localitatea Paralia - Katerini, Grecia. La această mobilitate au participat 41 de elevi de la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea de la următoarele specializări: Electrician exploatare joasă tensiune, Tehnician în instalații electrice - electrician electronist auto (domeniul Electric); Tehnician în hotelărie, Bucătar, Ospătar (domeniul Turism și alimentație). Profesorii însoțitori au fost: director, prof. Cotca Alina, director adjunct, prof. Hoduț Florentina, inspector şcolar I.S.J. Bihor, prof. Vîlceanu Daniela, prof. Axinte Anamaria, prof. Mateaș Silvia și prof. Urs Marcela.
Obiectivele proiectului
1. Dezvoltarea cunoștințelor, abilităților, atitudinilor și valorilor profesionale, sociale, personale ale elevilor prin implicarea în stagii de practică la operatori economici cu o vastă experiență în domeniul electric, prin promovarea învățării bazate pe muncă, în scopul facilitării, formării și integrării profesionale pe piaţa muncii prin utilizarea instrumentului ECVET;
2. Dobândirea abilităților, cunoștințelor, rezultatelor învățării prin derularea de activităţi practice într-un mediu de lucru european pentru 41 de elevi participanți;
3. Dezvoltarea competențelor profesionale, sociale și personale de comunicare, îmbunătățirea competențelor lingvistice și de incluziune socială, cooperare în relațiile de muncă, a competențelor culturale, pentru 41 elevi și şase profesori însoțitori, în scopul unei mai bune tranziții de la școală la viața activă.
Câteva din rezultatele obținute
- dobândirea abilităților, competențelor, rezultatelor învățării prin desfășurarea activității practice în mediu de lucru european pentru 41 de elevi participanți la mobilitate;
- dezvoltarea competențelor profesionale, sociale, personale, lingvistice, culturale, de incluziune și cooperare pentru 41 elevi în scopul facilitării integrării pe piața muncii;
- crearea modelelor de colaborare instituțională dintre școala noastră și operatorii economici, parteneri de practică, datorită creșterii capacității școlii de a forma competențe relevante;
- obținerea a 41 de certificări recunoscute în UE - Certificat Europass Mobility.
            În perioada în care elevii au participat la mobilitatea din Paralia-Katerini, Grecia, ei au participat la activități practice care să le dezvolte competențele profesionale și personale, în funcție de profilul la care studiază. Elevii de la profilurile Tehnician în hotelărie, Bucătar și Ospătar, au realizat stagiul de practică la hotelul Akti Musson, din stațiunea amintită. Sub îndrumarea tutorilor de practică, elevii au efectuat numeroase activități cu caracter practic -  aplicat într-un mediu autentic, de situație reală de muncă și viață. Ei au fost implicați activ în tot ceea ce înseamnă activitatea specifică unui hotel, de la partea de spații de cazare, la cea de restaurant și bucătărie.
            Elevii de la profilul Electrician în instalații de joasă tensiune au efectuat stagiul de practică tot la hotelul Akti Musson, unde au pregătit toate camerele pentru sezonul estival și au adus și o notă de noutate - iluminarea fațadei hotelului cu benzi LED. Elevii de la profilul Tehnician electrician electronist auto au realizat stagiul de practică la firma SINERGIA METAXAS & SIA E.E, unde au deprins din tainele unui lucrător într-un service auto.
            Pentru că astfel de mobilități, facilitează și contactul cu istoria, limba, cultura, geografia și tradițiile țării de destinație, prin atelierele organizate elevii au luat contact cu minunata și faimoasa civilizație greacă. Au aflat care este alfabetul grecesc, au aflat despre zeitățile Greciei antice, dar au aflat și despre mari personalități din Grecia antică, care au fundamentat istoria, arta, filozofia sau politica. Greciei datorăm Europa de azi, o europă democratică și liberă.
            Periplul geografic, a purtat pașii elevilor prin locuri minunate, care au relevat Grecia ca o țară minunată, dăruită de Zei și de Dumnezeu. Printre locurile vizitate enumerăm: orașul Salonic, orașul Edessa și Băile Pozar, Canionul Enipeas, de la poalele Muntelui Olimp sau  complexul de mănăstiri de la Meteora.
               Elevii s-au bucurat de o experiență inedită și profund valorificatoare. Ei au dobândit cunoștințe teoretice și practice extrem de valoroase și autentice, dar au cunoscut și atmosfera efervescentă a Greciei și au descoperit cele mai interesante obiective, care atrag sute de mii de turiști în fiecare an. O experiență de neuitat cu zâmbete, cu bucurie, dar și cu multe cunoștințe profesionale și culturale acumulate.
Prof. Urs Marcela,
profesor însoțitor, membru în echipa de proiect

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:48:51 Ora de vară a Europei de Est