Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Complicele meu, Urmuz, de Gheorghe Păun

Revista de cultură ,,Curtea de la Argeș”, pe luna august

Complicele meu, Urmuz, de Gheorghe Păun

,,Scrierea editorialului este unul dintre cei mai delicați pași din realizarea revistei. Pentru că este o operațiune lunară (îndatoririle periodice sunt stresante, nu-i așa?), pentru că e vorba despre prima pagină, pentru că așa m-am obișnuit, să iau foarte în serios unele lucruri. Plec de la premisa (poate fi falsă, dar asta nu mă ajută) că și cititorul ia în serios editorialul - cititorul propriu-zis și de bună-credință, deopotrivă cu cel care are sarcină să citească și eventual să și scrie despre ceea ce citește.

Din mai toate aceste puncte de vedere, Anul Urmuz 2023 a fost/este ca o mană cerească: ori de câte ori mă bântuia un subiect „presant", dar incomod, l-am evitat apelând la Mitică. Am problema asta și acum, voi proceda la fel.
Subiectul presant și deloc convenabil este războiul din Ucraina. Cum să scrii despre așa ceva fără să-ți rupi penița (mă rog, tastatura)?! A început ca operațiune specială, continuă ca război local, dar cu participare - tot specială, adică deghizată în „ajutoare neletale" - de la Nipru la Potomac! Al Treilea Război Mondial, etapa „pe teren neutru" și propagandistică. Încă nedeclarat oficial, dar conturat de purtătorii de cuvânt ai „competitorilor" și de comentariile puținilor observatori lucizi și neangajați. Și, cu fiecare zi, tot mai riscant.
O mică sistematizare preliminară este utilă (și suficientă pentru discuția de față). Războaiele au, în principiu, vreo patru paliere: pe teren, pentru combatanți și civili; pe hărți, pentru strategi și analiști, fie ei profesioniști sau amatori; la nivelul conturilor bancare ale profitorilor; în cărțile de istorie.
Nimic nu justifică, nimic nu iartă războiul ca faptă. Oameni uciși, oameni răniți, militari și civili laolaltă. Copii, tineri, bătrâni, bărbați și femei de-a valma. Moarte. Sânge. Suferință. Plus distrugerile. Case, fabrici și spitale dărâmate, arse. Moloz, fiare. Iadul pe pământ, un păcat de neiertat, un păcat de iad pentru cei care pornesc războaie. Oameni ne-oameni. Punctum, vorba Eminescului"...
Am citat din editorialul domnului redactor-șef, academician Gheorghe Păun.
Ce mai puteți citi, printre multe alte articole, în numărul din august 2023: Horia Bădescu: Aporiile Şeherezadei; Rodica Lăzărescu: Întrebări de insomniac; Theodor Codreanu: Pamfil Şeicaru: Între camarilă şi Dotla asiatică; Tasin Gemil: Recentele alegeri din Turcia; Magda Ursache: Pe ce texistenţă trăim? Eufrosina Otlăcan: Dan Barbilian în proza despre sine; Raia Rogac: De vorbă cu Alexandra Tănase; Lucian Costache: Urmuz (Dincolo de Zid); Ion Andreiţă: La microfon, Pan Vizirescu! Nicolae Melinescu: Secolul Patriarhului...
Lecturați totul la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro
Distinse domnule academician Gheorghe Păun, vă mulțumim și pentru acest număr de revistă!
Cu aleasă prețuire,
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:55:49 Ora de vară a Europei de Est