Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Ați fost și rămâneți copiii mei”

Serenada clasei a IV-a C de la Șc. „Avram Iancu” din Oradea

„Ați fost și rămâneți copiii mei”

Timp de patru ani, între învățătoare și copii se țes nebănuite fire de „păianjen” care rezistă tuturor vremurilor, având drept liant sufletele ca niște ofrande. În cazul clasei a IV-a C de la Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu”, chestiunea este mult mai complicată, dat fiind faptul că Monica Toader este mai mult decât dăscăliță, o vrăjitoare!

 Copiii au îndrăgit-o, iar ea le-a oferit sufletul pe tavă, inversând rolurile și ocrotindu-i ca pe propriii copii.
„Ați fost și rămâneți copiii mei. Voi toți ați făcut parte din  familia mea”, așa le spunea Monica, marți seara (9 iunie 2009), în sala de sport, la reuniunea finală.
 Pentru a depăna amintiri din cei patru ani de școală au vizionat un material, după care au dat frâu liber serenadei. Momentele de emoție s-au prelungit  cu cele de încântare la înmânarea premiilor de absolvire. Monica i-a felicitat și îmbrățișat, dăruindu-le  câte o carte și un caiet de vacanță, diploma de absolvire, fotografia clasei, carnetul de elev, un CD cu materialul prezentat și cu alte file de la activitățile din cei patru ani. În  atmosfera încinsă, au fost lansate baloanele cu mesaje, dându-se undă verde petrecerii cu surprize....
„O frumoasă expediție în Þara învățăturii”
Am ascultat mesaje de suflet: „Cei patru ani de școală au fost pentru mine o lume de cunoaștere și distracție” – Tudor Ardelean. „Nu voi uita nicicând cei mai frumoși ani din viața mea și pe buna mea învățătoare”-  Horea Bîrlădeanu. „Pentru mine, cei patru ani de școală au reprezentat patru camere într-o casă mare. În prima cameră când am intrat, m-am acomodat, apoi a fost tot mai ușor, ajungând în ultima, am realizat că tot ceea ce am adunat îmi va folosi”- Dianora Igna. „Am petrecut patru ani ca-n paradis” – Andreea Ilisie. „Am trăit un vis magic din care nu aș dori să mă trezesc” – Mădălina Miron. „Acum sunt mai bogat și mai înțelept prin tot ce-am învățat”- Bogdan Pușcaș. „Clasele primare au însemnat o frumoasă expediție în Þara învățăturii”- Remus Sava. „Au fost patru ani de provocări neîncetate, cu mici obstacole și multe împliniri. Am învățat să scriem, să citim, să povestim, să socotim, să ne cunoaștem trecutul și frumusețile patriei, să ne purtăm civilizat, să vorbim corect, să desenăm, să pictăm, să confecționăm, să cântăm și să protejăm natura, dar și să fim prieteni. Timp de patru ani, ne-am conformat devizei: „Suntem frumoși, harnici și isteți” și vă doresc din suflet așa să rămâneți”- a concluzionat învățătoarea lor cu dragoste, Monica Toader. (Ov. D.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:10:24 Ora de vară a Europei de Est