Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

Inteligența artificială urmează să fie studiată în cadrul unor discipline noi, opționale, sau în module opționale la nivel de liceu, iar profesorii o vor îngloba în activitățile de predare, reiese dintr-un proiect de strategie națională pentru inteligență artificială, prezentat marți. Documentul, despre care ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, a spus că urmează să fie adoptat la nivel de guvern până la sfârșitul anului, vorbește și despre instruirea profesorilor în domeniul IA, dar plasează cele mai multe activități educaționale la nivelul studiilor universitare.
Același document vorbește despre folosirea instrumentelor IA, la nivelul învățământului preuniversitar, pentru ,,evaluare automată a elevilor și a profesorilor”.
Pe lângă repere precum programul de guvernare sau PNRR, documentul folosește ca referință o serie de strategii elaborate până acum în domeniul tehnologiilor sau în domenii conexe, inclusiv SMART-Edu, strategia pentru digitalizarea educației 2021-2027, elaborată în 2020, dar redusă ulterior de la aproape 100 de pagini la doar câteva pagini în proiectul ,,România Educată”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

xDay 2023: România găzduiește una dintre cele mai mari conferințe de Web3, Inteligență Artificială și Metaverse din Europa (P)

În perioada 19-21 octombrie 2023, Bucureștiul va găzdui una dintre cele mai mari conferințe de Web3, AI și Metaverse din Europa – xDay 2023 – punând România pe harta globală a marilor dezvoltatori de tehnologie. Organizat de Fundația MultiversX, evenimentul va aduce împreună lideri, inovatori, investitori, oficiali guvernamentali și pasionați din întreaga lume, pentru a explora și dezvolta tehnologii emergente, precum blockchain, inteligența artificială, Metaverse și Web3. Bilete sunt puse în vânzare pe site-ul www.xday.com.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

Profesorii și elevii din România sunt invitați să se înscrie online la provocarea mondială de programare creativă BEBRAS International Challenge organizată de ECDL/ICDL în România / Profesorii se pot înscrie până pe până pe 1 octombrie, iar elevii în perioada 9-15 octombrie (P).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

OFICIAL Instrucțiunile Ministerului Educației pentru bursele școlare din 2023-2024: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, pentru bursa socială monoparentală se acceptă și certificatul de divorț și convenția notarială

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România, alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Mare sărbătoare a fost astăzi, 11 septembrie 2023, la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan”!

,,Un copil, o carte, un profesor, un creion pot schimba lumea” - Malala Yousafzai, câștigătoare a Premiului Nobel pentru pace

Mare sărbătoare a fost astăzi, 11 septembrie 2023, la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan”!

Clasele de început de ciclu de învățământ de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" au participat la festivitatea de deschidere în curtea școlii, festivitate la care au fost prezenți, la fel de emoționați, elevi, părinți, dascăli și bunici.

            Doamna director, prof. Simona Nicoleta Martin, a transmis mesajul  adresat de domnul  inspectorul școlar general, domnul prof. dr. Horea Abrudan: ,,Într-o lume în care valorile sunt adesea confundate cu nonvalorile, într-o lume în care ducem lipsă de repere, școala trebuie în primul rând să ofere, prin dascălii ei, caractere, modele de urmat, capabile să sădească în sufletele tinerei generații valori care astăzi par perimate: respectul pentru muncă, cinste, cooperare, deschidere către cultură, credință în Dumnezeu".
            Doamna director i-a avut alături pe directorii adjuncți, doamna profesor Eva Kleszken și domnul profesor Călin Bacter, precum și reprezentanți ai bisericii, care au oficiat slujba de Te Deum și reprezentantul Inspectoratului de Poliției Județean Bihor, Nicoleta Alb.
            14  clase de debut s-au aliniat în careul din curtea școlii, șase clase pregătitoare, coordonate de înv. Elena Ciocoiu, înv. Bianca Mezea, înv. Trip Mădălina, prof. Ilinca Mustățea, prof. Sabău Lavinia, prof. Cătălin Lazăr, patru clase a V-a, însoțite de diriginții lor: prof. Vaida Cristina, Andrea Clonda, Gherasim Adriana, Fenesi Brigitta și patru clase de liceu, cu diriginții: cls. a IX-a A, profil pedagogic, prof. Nica Gabriela, cls.a IX-a B, educator-puericultor, prof. Krenek Claudia, clasa a IX-a C, profil bilingv, prof. Elena Moțoc-Chivari, clasa a IX-a D, profil științe ale naturii, prof. Rodica Crăciun.
         Prin tradiţie, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan" a păstrat în structura sa filiera vocaţională, profilul pedagogic, specializările învăţător-educatoare și educatori-puericultori. Elevii de la această specializare, secţia română, susţin practica pedagogică la ciclul primar din cadrul colegiului şi la Grădiniţa „Voinicel"  - Nr. 27 din Oradea.
          Celelalte 41 de clase și-au desfășurat festivitățile în sălile de clasă. Dascălii s-au întrecut în a găsi idei și situații cât mai atractive pentru prima zi de școală, ca să își surprindă elevii cu... surprize-surprize! Fiecare scenariu a fost pregătit cu migală și dăruire și s-a bucurat de toată atenția și complicitatea elevilor. Am aflat ingredientele unei situații neașteptate ( la cls. a III-a A, prof. Rodica Panti), am stabilit că vom aduna puncte în găletușa clasei I ( I E, prof. Anamaria Horga), ne dorim să găsim cheia succesului ( la clasa a III-a B, prof. Maria Duma), ne-am început anul școlar observând linia orizontului de pe dealul Ciuperca ( la clasa a IV-a A, prof. dr. Maria Donca)...
Credem că ,,Un copil, o carte, un profesor, un creion pot schimba lumea", vorba distinsei Malala Yousafzai, câștigătoare a Premiului Nobel pentru pace (ne amintește prof. Ioana Huszar, cls.I A). Trebuie să zâmbim și să ne hrănim sănătos! ( cls. a II-a C, prof. Ionuț Andrei, cls.I C, prof. Rodica Ghenț). Am organizat ateliere tematice interactive, depășindu-ne emoțiile (cls. a II-a A, prof. Aurelia Susan și cls. a II-a B, prof. Angela Clonda).
          ,,Dă-ne, Doamne, cât mai mulţi oameni de caracter" - este o „rugă" a lui Iosif Vulcan, pe care se străduiesc să o împlinească, prin activitatea didactică, dascălii Colegiului Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea.
https://www.facebook.com/colegiul.national.iosif.vulcan/videos/626452616299793
Simona Martin
Reporter special, prof. Maria Duma
 
Mulțumiri și felicitări, Maria!
De la un liceu pedagogic avem, întotdeauna, așteptări mari, pe care tu și colegii le-ați înnobilat și le-ați înmulțit an de an, în ciuda vremurilor neprielnice pe care le parcurgem din pandemie în pandemie... de comportamente și situații bizare și hilare, uneori! Vezi dorința ministerului de resort de a desființa clasele vocaționale pedagogice de la fostele sau actualele licee sau colegii pedagogice - ,,pepiniere" cu tradiție și vocație în formarea dascălilor!
Ne bucură ceea ce citim și vedem în fotoreportajul tău... de nota 10 cu felicitări!
Ovidiu Dan

Trimite email
Sunday, 1 October 2023

Poza zilei

Câștigătorii concursului cu premii

În urma tragerilor la sorţi, efectuate luni, în prezența celor 16 finaliști, invitațiile gratuite, obținute la Cinema Palace, au revenit elevilor: Mara Antonia Maghiar, Maria Badeu Sarah, Sara Merca și David Colar, din clasa a IV-a B de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea și doamnei profesor Maria Duma, pentru cei 16 finaliști.