Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Aquapark-ul Nymphaea, bilanț la șapte ani de funcționare

Peste două milioane de vizitatori

Aquapark-ul Nymphaea, bilanț la șapte ani de funcționare

Aquapark-ul Nymphaea din Oradea a împlinit, în 10 septembrie 2023, șapte ani de funcționare. De la an la an, parcul acvatic a devenit destinația turistică preferată pentru mulți români din întreaga țară, dar și pentru tot mai mulți turiști străini, din țări precum: Austria, Germania, Franța, Polonia, Italia sau Olanda.

Peste două milioane de vizitatori
În cei șapte ani de funcționare, Aquaparkul Nymphaea a fost vizitat de aproximativ 2.107.000 de persoane, bilanț afectat în mare măsură de perioadele în care activitatea a fost suspendată din cauza pandemiei.
Cei mai mulţi dintre turiștii care ne calcă pragul provin din județele învecinate (Cluj, Timiș, Arad, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Alba, Hunedoara), pentru care Oradea și Aquapark-ul Nymphaea reprezintă destinația perfectă de petrecere a timpului liber. De asemenea, în ultimii ani, la Aquapark-ul Nymphaea, vin foarte mulți vizitatori de origine străină, din țări precum: Austria, Germania, Franța, Italia, Olanda, Albania, Israel, Belgia, Canada, Croația, Danemarca, Spania, Finlanda, Ungaria, Insulele Feroe, Irlanda, Luxemburg, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, Slovacia, Suedia, Ucraina, Rusia și chiar din SUA.
În toată această perioadă, Aquapark-ul Nymphaea a înregistrat venituri totale în valoare de aproximativ 140 milioane lei (28 milioane euro) și un profit de 47,2 milioane lei (9,5 milioane euro).
Un plus de imagine pentru Oradea
Construirea Aquapark-ului Nymphaea în Oradea a adus o importantă contribuție la imaginea orașului, locurile de cazare fiind la mare căutare în perioada sezonului estival. În luna august, spre exemplu, în municipiul Oradea, nu se mai găsesc locuri de cazare la hoteluri, pensiuni și nici măcar la apartamentele care se închiriază pe booking.com.
Aquapark-ul Nymphaea reprezintă un partener important și pe piața forței de muncă, în prezent având nu mai puțin de 70 de angajați.
În toată această perioadă, de la inaugurare până în prezent, conducerea Administrației Domeniului Public Oradea a fost preocupată să mențină calitatea serviciilor la standardele obișnuite. Astfel, permanent, se derulează lucrări de revizie și reparații la bazinele interioare și exterioare, la toboganele interioare și exterioare, la vestiare, la zonele de alimentație, astfel încât clienții să fie primiți cum se cuvine.
Au fost depuse eforturi pentru reducerea timpului de așteptare la intrare (lucru posibil prin intermediul sistemului de achiziționare online a biletelor), la servitul mâncării, precum și pentru asigurarea unor servicii de curățenie adecvate și a unui program de divertisment pe măsură.
Astfel, zilnic, în perioada sezonului estival, au loc două sesiuni antrenante de aqua-zumba, iar în weekenduri și sărbători legale, sunt programate jocuri distractive pentru cei mici, lansări de baloane, petreceri cu spuma etc.
Proiecte în derulare
Administrația Domeniului Public Oradea are în curs de implementare două proiecte menite să atragă și mai mulți clienți la Aquaparkul Nymphaea, și anume: un bazin de înot și un hotel.
Pentru bazinul de înot, a fost finalizat studiul de fezabilitate. Conform acestuia, lungimea bazinului va fi de 20 m, lățimea de 10 m, iar adâncimea de 1,6 m. Valoarea investiției este estimată la aproximativ 900.000 euro, fără TVA.
Cât privește hotelul, societatea se află în prezent în curs de obținere a avizelor.
O investiție de peste 20 de milioane de euro
Construit într-un an și jumătate pe locul fostului Ștrand Municipal, cu o investiție de 88,3 milioane lei (aproape 22 milioane de euro), bani proveniți din fonduri europene și de la bugetul local al Municipiului Oradea, complexul acoperă toate necesitățile pentru o zonă de recreere de calitate, întinzându-se pe o suprafață de 6,8 ha.
În partea de interior, vizitatorii au la dispoziție șase bazine, dintre care unul pentru prichindei - Corabia piraților, şi patru tobogane de diverse dimensiuni - „Anaconda", „Vipera", „Familia" și „Tornada". Pe lângă aceste facilități, o atractivitate sporită în interior o prezintă zona cu cele șase tipuri de saună, un bazin cu apă rece și zona de relaxare. De asemenea, vizitatorii se pot relaxa la baia turcească, unde au la dispoziție cinci bazine cu temperaturi de la 28 la 40 de grade, plus o cabină cu aburi și o zonă de relaxare. Răsfățul poate continua în zona de tip wellness, cu o baie reconfortantă în saloanele jacuzzi vip. Salonul solar, mesele de biliard și locul de joacă pentru copii de la etaj întregesc paleta largă de opțiuni pentru petrecerea timpului liber într-un mod cât mai plăcut. În subsolul clădirii principale, se află dulapurile, garderoba, grupurile sanitare și o cameră „Mama şi copilul".
În exterior sunt cinci bazine: bazinul care face legătura cu interiorul, numit Meridianul 0, bazinul pentru adulți „Laguna", bazinul pentru copii „Prichindel", bazinul cu valuri și bazinul cu tobogane. Cea mai mare atracție a Aquaparkului sunt cele șase tobogane exterioare, numite „Fulger", „Avalanșă", „Kamikaze", „Curcubeu", „Cobra" şi „Magic".
Accesul în Aquapark este limitat la 2.400 de vizitatori pe timpul verii și 1.000 de vizitatori, în sezonul rece.
(A.D.)

Trimite email
marți, 7 mai 2024, 05:35:41 Ora de vară a Europei de Est