Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

Inteligența artificială urmează să fie studiată în cadrul unor discipline noi, opționale, sau în module opționale la nivel de liceu, iar profesorii o vor îngloba în activitățile de predare, reiese dintr-un proiect de strategie națională pentru inteligență artificială, prezentat marți. Documentul, despre care ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, a spus că urmează să fie adoptat la nivel de guvern până la sfârșitul anului, vorbește și despre instruirea profesorilor în domeniul IA, dar plasează cele mai multe activități educaționale la nivelul studiilor universitare.
Același document vorbește despre folosirea instrumentelor IA, la nivelul învățământului preuniversitar, pentru ,,evaluare automată a elevilor și a profesorilor”.
Pe lângă repere precum programul de guvernare sau PNRR, documentul folosește ca referință o serie de strategii elaborate până acum în domeniul tehnologiilor sau în domenii conexe, inclusiv SMART-Edu, strategia pentru digitalizarea educației 2021-2027, elaborată în 2020, dar redusă ulterior de la aproape 100 de pagini la doar câteva pagini în proiectul ,,România Educată”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

xDay 2023: România găzduiește una dintre cele mai mari conferințe de Web3, Inteligență Artificială și Metaverse din Europa (P)

În perioada 19-21 octombrie 2023, Bucureștiul va găzdui una dintre cele mai mari conferințe de Web3, AI și Metaverse din Europa – xDay 2023 – punând România pe harta globală a marilor dezvoltatori de tehnologie. Organizat de Fundația MultiversX, evenimentul va aduce împreună lideri, inovatori, investitori, oficiali guvernamentali și pasionați din întreaga lume, pentru a explora și dezvolta tehnologii emergente, precum blockchain, inteligența artificială, Metaverse și Web3. Bilete sunt puse în vânzare pe site-ul www.xday.com.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

Profesorii și elevii din România sunt invitați să se înscrie online la provocarea mondială de programare creativă BEBRAS International Challenge organizată de ECDL/ICDL în România / Profesorii se pot înscrie până pe până pe 1 octombrie, iar elevii în perioada 9-15 octombrie (P).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

OFICIAL Instrucțiunile Ministerului Educației pentru bursele școlare din 2023-2024: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, pentru bursa socială monoparentală se acceptă și certificatul de divorț și convenția notarială

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România, alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Aquapark-ul Nymphaea, bilanț la șapte ani de funcționare

Peste două milioane de vizitatori

Aquapark-ul Nymphaea, bilanț la șapte ani de funcționare

Aquapark-ul Nymphaea din Oradea a împlinit, în 10 septembrie 2023, șapte ani de funcționare. De la an la an, parcul acvatic a devenit destinația turistică preferată pentru mulți români din întreaga țară, dar și pentru tot mai mulți turiști străini, din țări precum: Austria, Germania, Franța, Polonia, Italia sau Olanda.

Peste două milioane de vizitatori
În cei șapte ani de funcționare, Aquaparkul Nymphaea a fost vizitat de aproximativ 2.107.000 de persoane, bilanț afectat în mare măsură de perioadele în care activitatea a fost suspendată din cauza pandemiei.
Cei mai mulţi dintre turiștii care ne calcă pragul provin din județele învecinate (Cluj, Timiș, Arad, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Alba, Hunedoara), pentru care Oradea și Aquapark-ul Nymphaea reprezintă destinația perfectă de petrecere a timpului liber. De asemenea, în ultimii ani, la Aquapark-ul Nymphaea, vin foarte mulți vizitatori de origine străină, din țări precum: Austria, Germania, Franța, Italia, Olanda, Albania, Israel, Belgia, Canada, Croația, Danemarca, Spania, Finlanda, Ungaria, Insulele Feroe, Irlanda, Luxemburg, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, Slovacia, Suedia, Ucraina, Rusia și chiar din SUA.
În toată această perioadă, Aquapark-ul Nymphaea a înregistrat venituri totale în valoare de aproximativ 140 milioane lei (28 milioane euro) și un profit de 47,2 milioane lei (9,5 milioane euro).
Un plus de imagine pentru Oradea
Construirea Aquapark-ului Nymphaea în Oradea a adus o importantă contribuție la imaginea orașului, locurile de cazare fiind la mare căutare în perioada sezonului estival. În luna august, spre exemplu, în municipiul Oradea, nu se mai găsesc locuri de cazare la hoteluri, pensiuni și nici măcar la apartamentele care se închiriază pe booking.com.
Aquapark-ul Nymphaea reprezintă un partener important și pe piața forței de muncă, în prezent având nu mai puțin de 70 de angajați.
În toată această perioadă, de la inaugurare până în prezent, conducerea Administrației Domeniului Public Oradea a fost preocupată să mențină calitatea serviciilor la standardele obișnuite. Astfel, permanent, se derulează lucrări de revizie și reparații la bazinele interioare și exterioare, la toboganele interioare și exterioare, la vestiare, la zonele de alimentație, astfel încât clienții să fie primiți cum se cuvine.
Au fost depuse eforturi pentru reducerea timpului de așteptare la intrare (lucru posibil prin intermediul sistemului de achiziționare online a biletelor), la servitul mâncării, precum și pentru asigurarea unor servicii de curățenie adecvate și a unui program de divertisment pe măsură.
Astfel, zilnic, în perioada sezonului estival, au loc două sesiuni antrenante de aqua-zumba, iar în weekenduri și sărbători legale, sunt programate jocuri distractive pentru cei mici, lansări de baloane, petreceri cu spuma etc.
Proiecte în derulare
Administrația Domeniului Public Oradea are în curs de implementare două proiecte menite să atragă și mai mulți clienți la Aquaparkul Nymphaea, și anume: un bazin de înot și un hotel.
Pentru bazinul de înot, a fost finalizat studiul de fezabilitate. Conform acestuia, lungimea bazinului va fi de 20 m, lățimea de 10 m, iar adâncimea de 1,6 m. Valoarea investiției este estimată la aproximativ 900.000 euro, fără TVA.
Cât privește hotelul, societatea se află în prezent în curs de obținere a avizelor.
O investiție de peste 20 de milioane de euro
Construit într-un an și jumătate pe locul fostului Ștrand Municipal, cu o investiție de 88,3 milioane lei (aproape 22 milioane de euro), bani proveniți din fonduri europene și de la bugetul local al Municipiului Oradea, complexul acoperă toate necesitățile pentru o zonă de recreere de calitate, întinzându-se pe o suprafață de 6,8 ha.
În partea de interior, vizitatorii au la dispoziție șase bazine, dintre care unul pentru prichindei - Corabia piraților, şi patru tobogane de diverse dimensiuni - „Anaconda", „Vipera", „Familia" și „Tornada". Pe lângă aceste facilități, o atractivitate sporită în interior o prezintă zona cu cele șase tipuri de saună, un bazin cu apă rece și zona de relaxare. De asemenea, vizitatorii se pot relaxa la baia turcească, unde au la dispoziție cinci bazine cu temperaturi de la 28 la 40 de grade, plus o cabină cu aburi și o zonă de relaxare. Răsfățul poate continua în zona de tip wellness, cu o baie reconfortantă în saloanele jacuzzi vip. Salonul solar, mesele de biliard și locul de joacă pentru copii de la etaj întregesc paleta largă de opțiuni pentru petrecerea timpului liber într-un mod cât mai plăcut. În subsolul clădirii principale, se află dulapurile, garderoba, grupurile sanitare și o cameră „Mama şi copilul".
În exterior sunt cinci bazine: bazinul care face legătura cu interiorul, numit Meridianul 0, bazinul pentru adulți „Laguna", bazinul pentru copii „Prichindel", bazinul cu valuri și bazinul cu tobogane. Cea mai mare atracție a Aquaparkului sunt cele șase tobogane exterioare, numite „Fulger", „Avalanșă", „Kamikaze", „Curcubeu", „Cobra" şi „Magic".
Accesul în Aquapark este limitat la 2.400 de vizitatori pe timpul verii și 1.000 de vizitatori, în sezonul rece.
(A.D.)

Trimite email
Saturday, 30 September 2023

Poza zilei

Câștigătorii concursului cu premii

În urma tragerilor la sorţi, efectuate luni, în prezența celor 16 finaliști, invitațiile gratuite, obținute la Cinema Palace, au revenit elevilor: Mara Antonia Maghiar, Maria Badeu Sarah, Sara Merca și David Colar, din clasa a IV-a B de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea și doamnei profesor Maria Duma, pentru cei 16 finaliști.