Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

Inteligența artificială urmează să fie studiată în cadrul unor discipline noi, opționale, sau în module opționale la nivel de liceu, iar profesorii o vor îngloba în activitățile de predare, reiese dintr-un proiect de strategie națională pentru inteligență artificială, prezentat marți. Documentul, despre care ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, a spus că urmează să fie adoptat la nivel de guvern până la sfârșitul anului, vorbește și despre instruirea profesorilor în domeniul IA, dar plasează cele mai multe activități educaționale la nivelul studiilor universitare.
Același document vorbește despre folosirea instrumentelor IA, la nivelul învățământului preuniversitar, pentru ,,evaluare automată a elevilor și a profesorilor”.
Pe lângă repere precum programul de guvernare sau PNRR, documentul folosește ca referință o serie de strategii elaborate până acum în domeniul tehnologiilor sau în domenii conexe, inclusiv SMART-Edu, strategia pentru digitalizarea educației 2021-2027, elaborată în 2020, dar redusă ulterior de la aproape 100 de pagini la doar câteva pagini în proiectul ,,România Educată”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

xDay 2023: România găzduiește una dintre cele mai mari conferințe de Web3, Inteligență Artificială și Metaverse din Europa (P)

În perioada 19-21 octombrie 2023, Bucureștiul va găzdui una dintre cele mai mari conferințe de Web3, AI și Metaverse din Europa – xDay 2023 – punând România pe harta globală a marilor dezvoltatori de tehnologie. Organizat de Fundația MultiversX, evenimentul va aduce împreună lideri, inovatori, investitori, oficiali guvernamentali și pasionați din întreaga lume, pentru a explora și dezvolta tehnologii emergente, precum blockchain, inteligența artificială, Metaverse și Web3. Bilete sunt puse în vânzare pe site-ul www.xday.com.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

Profesorii și elevii din România sunt invitați să se înscrie online la provocarea mondială de programare creativă BEBRAS International Challenge organizată de ECDL/ICDL în România / Profesorii se pot înscrie până pe până pe 1 octombrie, iar elevii în perioada 9-15 octombrie (P).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

OFICIAL Instrucțiunile Ministerului Educației pentru bursele școlare din 2023-2024: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, pentru bursa socială monoparentală se acceptă și certificatul de divorț și convenția notarială

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România, alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

An școlar în siguranță, alături de polițiștii bihoreni

Poliţiştii - prietenii copiilor!

An școlar în siguranță, alături de polițiștii bihoreni

Siguranţa în instituţiile de învăţământ din judeţul Bihor, prioritate a poliţiştilor bihoreni şi în anul şcolar 2023 - 2024. Polițiștii bihoreni au luat toate măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță, fiind efectuate verificări înainte de startul cursurilor, dar și stabilite priorități de acțiune, după ce elevii vor începe efectiv orele.

Luni, 11 septembrie a.c., în contextul începerii noului an şcolar, poliţiştii bihoreni din structurile de ordine publică, poliţie rutieră, siguranță școlară, prevenire și proximitate vor fi prezenţi în proximitatea tuturor unitățile de învățământ bihorene, alături de elevi, părinţi şi cadre didactice, pentru a reconfirma parteneriatul Poliţie - Şcoală, siguranţa copiilor reprezentând una din priorităţile permanente ale poliţiştilor bihoreni.
Peste 500 de polițiști bihoreni vor desfăşura luni, activităţi specifice, care să conducă la menţinerea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar pe raza judeţului Bihor.
Colaborarea cu instituțiile de învățământ continuă pe întreg parcursul anului şcolar. Fiecare unitate de învăţământ este inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei bihorene, asigurându-se, totodată, supravegherea traseelor de deplasare a elevilor.
Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor.
Pentru că siguranţa copiilor constituie una dintre priorităţile poliţiştilor rutieri bihoreni, aceştia se vor afla în apropierea şcolilor amplasate pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier, la orele de maximă afluire a elevilor.
De asemenea, vor fi efectuate patrulări în zona şcolilor şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport, care reprezintă o atracție pentru copii. O atenţie deosebită va fi acordată unităţilor de învăţământ din mediul rural.
Pentru siguranţa elevilor, toţi conducătorii de autovehicule destinate transportului şcolar (137) au fost verificați și instruiți cu privire la respectarea legislației rutiere.
Au fost verificate toate cele 143 de autovehicule destinate transportului școlar, iar conducătorii acestora au fost informați cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei.
A fost verificată respectarea prevederilor legale privind paza și sistemele de pază ale instituțiilor de învățământ bihorene. Totodată, a fost verificată amplasarea corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare în zona stațiilor mijloacelor de transport public de persoane și a trecerilor de pietoni aflate în apropierea unităților de învățământ.
Începerea anului școlar reprezintă un moment important, de adaptare, pentru fiecare copil, de socializare și de stabilire a unor reguli de comportament care să le confere siguranță, fie că sunt în deplasare, în spațiul public, la domiciliu sau în spațiul online.
Și în acest an, una dintre prioritățile Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității este prevenirea victimizării minorilor. În vederea protejării acestora, în prezent, sunt în curs de desfășurare șase campanii naționale, adresate copiilor, părinților și întregii comunități, pentru a conlucra în informarea și pregătirea adecvată a copiilor.
Pe parcursul anului școlar 2022 - 2023, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au derulat 12 ample proiecte sau campanii preventive, în cadrul cărora au fost desfășurate peste 800 de activități preventive, cu peste 20.000 de beneficiari.
Activitățile polițiștilor de prevenire bihoreni au vizat prevenirea victimizării copiilor prin diverse infracțiuni, prevenirea disparițiilor și a plecărilor voluntare, siguranța acestora acasă, comportamentul preventiv la școală, relațiile cu colegii, siguranța la locul de joacă și în vacanță, educația rutieră a copiilor, siguranța acestora pe Internet, prevenirea unor comportamente discriminatorii, a violenței domestice, dar și prevenirea consumului de droguri și a traficului de persoane.
În interacțiunea cu copiii, polițiștii de prevenire bihoreni au utilizat metode educativ - preventive adaptate vârstei lor, în scopul creșterii gradului de siguranță a acestora, prin informarea acestora cu privire la potențialele pericole și, totodată, prin oferirea unor soluții pentru identificarea și evitarea unor situații de risc.
Pe parcursul anului școlar 2023 - 2024, polițiștii de prevenire bihoreni continuă activitățile de prevenire a criminalității, nevoile de siguranță ale copiilor fiind abordate integrat, în activitățile preventive urmând a fi implicate cadrele didactice, părinții sau tutorii copiilor, totul pentru a genera un grad sporit de siguranță a minorilor acasă, la școală în spațiile publice și în mediul online. Totodată, în activitățile derulate, polițiștii de prevenire bihoreni vor implica, în continuare, reprezentanți ai societății civile și ai unor organizații neguvernamentale.
De asemenea, în anul școlar 2022 - 2023, polițiștii de la Biroul Siguranță Școlară au derulat două proiecte pentru reducerea violenței fizice și psihologice, pentru prevenirea consumului de substanțe interzise și o campanie de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Bihor.
În cadrul acestor proiecte sau campanii, au fost derulate 295 de activități informativ - preventive în cadrul orelor de curs, având ca beneficiari direcți 5.748 de elevi bihoreni. Totodată, au fost identificați 43 de elevi în situații de risc, aceștia fiind consiliați, în scopul remedierii comportamentelor nepotrivite.
Totodată, polițiștii de la siguranță școlară au organizat 32 de acțiuni, care au vizat absenteismul și abandonul școlar, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile.
În același context, au fost desfășurate 27 de ședințe de instruire cu cadrele didactice, cu privire la prevederile legale în domeniul violenței școlare și au fost făcute 23 de informări către instituțiile abilitate  (D.G.A.S.P.C., I.Ș.J. Bihor).
La nivelul județului Bihor, polițiștii bihoreni vor continua aceste activități, pentru reducerea violenței fizice și psihologice (bullying), cu implicarea celorlalte instituții ale statului, cu competențe în domeniu, adaptând structura folosită la propriile proiecte, programe sau campanii.
Pe parcursul întregului an școlar, Poliția bihoreană, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, prin Biroul Siguranță Școlară, prin poliția de proximitate, dar și prin structurile operative, va continua colaborarea cu reprezentanții celorlalte instituții și structuri cu atribuții în domeniul asigurării unui climat de siguranță în unitățile de învățământ, respectiv cu Inspectoratul Județean de Jandarmi, Agenția Națională Antidrog, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea, pentru o intervenție promptă și eficientă în cazul unor incidente negative în cadrul unităților de învățământ și zona adiacentă acestora, cât și pentru desfășurarea unor activități de prevenire a victimizării elevilor.
Părinți, nu uitați!
*Stabiliți copilului un program, astfel încât să știți tot timpul unde este și ce face;
*Spuneți-i la cine să apeleze când se ivește o problemă și stabiliți o persoană care să-l supravegheze atunci când nu sunteți lângă el;
*Discutați permanent cu copilul și asigurați-l de toată disponibilitatea de a-l ajuta și îndruma;
*Aflați cine sunt prietenii copilului dumneavoastră, atât on-line, cât și off-line.
Vă dorim un an școlar cu realizări, în siguranță!
Comisar șef de poliție Alina Fărcuța,
purtător de cuvânt

Trimite email
Saturday, 30 September 2023

Poza zilei

Câștigătorii concursului cu premii

În urma tragerilor la sorţi, efectuate luni, în prezența celor 16 finaliști, invitațiile gratuite, obținute la Cinema Palace, au revenit elevilor: Mara Antonia Maghiar, Maria Badeu Sarah, Sara Merca și David Colar, din clasa a IV-a B de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea și doamnei profesor Maria Duma, pentru cei 16 finaliști.