Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

Inteligența artificială urmează să fie studiată în cadrul unor discipline noi, opționale, sau în module opționale la nivel de liceu, iar profesorii o vor îngloba în activitățile de predare, reiese dintr-un proiect de strategie națională pentru inteligență artificială, prezentat marți. Documentul, despre care ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, a spus că urmează să fie adoptat la nivel de guvern până la sfârșitul anului, vorbește și despre instruirea profesorilor în domeniul IA, dar plasează cele mai multe activități educaționale la nivelul studiilor universitare.
Același document vorbește despre folosirea instrumentelor IA, la nivelul învățământului preuniversitar, pentru ,,evaluare automată a elevilor și a profesorilor”.
Pe lângă repere precum programul de guvernare sau PNRR, documentul folosește ca referință o serie de strategii elaborate până acum în domeniul tehnologiilor sau în domenii conexe, inclusiv SMART-Edu, strategia pentru digitalizarea educației 2021-2027, elaborată în 2020, dar redusă ulterior de la aproape 100 de pagini la doar câteva pagini în proiectul ,,România Educată”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

xDay 2023: România găzduiește una dintre cele mai mari conferințe de Web3, Inteligență Artificială și Metaverse din Europa (P)

În perioada 19-21 octombrie 2023, Bucureștiul va găzdui una dintre cele mai mari conferințe de Web3, AI și Metaverse din Europa – xDay 2023 – punând România pe harta globală a marilor dezvoltatori de tehnologie. Organizat de Fundația MultiversX, evenimentul va aduce împreună lideri, inovatori, investitori, oficiali guvernamentali și pasionați din întreaga lume, pentru a explora și dezvolta tehnologii emergente, precum blockchain, inteligența artificială, Metaverse și Web3. Bilete sunt puse în vânzare pe site-ul www.xday.com.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

Profesorii și elevii din România sunt invitați să se înscrie online la provocarea mondială de programare creativă BEBRAS International Challenge organizată de ECDL/ICDL în România / Profesorii se pot înscrie până pe până pe 1 octombrie, iar elevii în perioada 9-15 octombrie (P).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

OFICIAL Instrucțiunile Ministerului Educației pentru bursele școlare din 2023-2024: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, pentru bursa socială monoparentală se acceptă și certificatul de divorț și convenția notarială

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România, alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Start în noul sezon al pieței românești de artă 2023-2024

Seria licitațiilor de artă începe joi, 21 septembrie

Start în noul sezon al pieței românești de artă 2023-2024

Noul sezon al pieței românești de artă 2023-2024 își deschide porțile la Casa de Licitații A10 by Artmark cu reluarea licitațiilor de artă care promit să ofere o nouă perspectivă ce vizează funcția artei de alternativă investițională și oportunități unice pentru colecționari, dar și cu evenimentele culturale de marcă. Momentul deschiderii noului sezon oferă ocazia pasionaților și colecționarilor de artă să exploreze și să investească în arta românească, susținând astfel artiștii locali și să contribuie la creșterea unei industrii importante pentru cultura din România.

Seria licitațiilor de artă începe săptămâna viitoare, joi, 21 septembrie, cu un eveniment organizat sub egida „Hanul cu Tei 1833 - Licitația unei Colecții Bucureștene, inclusiv atelierul artistei Sanda Șărămăt", și aduce în fața publicului o impresionantă colecție de aproximativ 200 de opere de artă românească cu preț unitar de pornire de doar 100 de euro. Este momentul democratizării artei clasice românești și a investițiilor inteligente - buget mic pentru începerea unei colecții de artă cu potențial de creștere valorică pe termen mediu și lung. Cu o abordare atentă, dintr-o sursă sigură precum sunt licitațiile organizate de A10 by Artmark, și pasiune pentru artă, pot fi descoperite opere care inspiră în vederea decorării spațiilor interioare, punând bazele unei colecții de artă. Așadar, colecționarea de artă nu este rezervată doar celor care dețin bugete mari, fiind o experiență deschisă tuturor, care poate îmbogăți perspectiva culturală, iar acest moment începe din 21 septembrie. Punerea operelor în licitație pentru prețul unitar de doar 100 de euro reprezintă o dovadă de deschidere către colecționarii debutanți și o invitație de apropiere cu mecanismele pieței de artă.
Gheorghe Petrașcu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Constantin Piliuță, Sabin Bălașa, Marcel Iancu, Harry Guttman ori Jules Perahim sunt doar câțiva dintre artiștii ce semnează opere scoase la vânzare pentru prețul de pornire de doar 100 de euro în cadrul primei licitații din noul sezon: peisaje rurale și marine, portrete expresive, nuduri delicate ori naturi statice. Totodată, în cadrul licitației din 21 septembrie își fac apariția, în premieră, obiecte de colecție și opere de artă din atelierul artistei Sanda Șărămăt, inclusiv șevaletul maestrei, care are prețul clasic de pornire de doar 100 de euro. Sanda Șărămăt a fost ghidată de maestrul Alexandru Ciucurencu în activitatea artistică de început, dar a fost profund influențată de viața satului pe care o transpune într-un mod firesc pe pânzele sale. Inclusiv operele scoase la licitație, semnate de fosta membră a Uniunii Artiștilor Plastici, poartă privitorul prin vasta întindere a spațiului rustic românesc, într-o incursiune în elegiile florale, naturile statice abstractizate sau peisajele citadine realizate de artistă.
Din 1 septembrie, la Palatul Cesianu-Racoviță sunt deschise 4 expoziții: artă clasică și contemporană românească, artă orientală și bijuterii de colecție. Expozițiile pot fi vizitate de luni până duminică în intervalul orar 10.00-20.00 pe str. C.A. Rosetti, nr. 5. Operele și obiectele ce urmează a fi scoase la licitație pot fi consultate on-line pe artmark.ro, acolo unde se pot plasa oferte. Noutățile pieței românești de artă, evenimentele culturale, dar și licitațiile de artă organizate de Casa de Licitații A10 by Artmark pot fi urmărite în newsletter-ul săptămânal.
Alina Panico

Trimite email
Saturday, 30 September 2023

Poza zilei

Câștigătorii concursului cu premii

În urma tragerilor la sorţi, efectuate luni, în prezența celor 16 finaliști, invitațiile gratuite, obținute la Cinema Palace, au revenit elevilor: Mara Antonia Maghiar, Maria Badeu Sarah, Sara Merca și David Colar, din clasa a IV-a B de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea și doamnei profesor Maria Duma, pentru cei 16 finaliști.