Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Start în noul sezon al pieței românești de artă 2023-2024

Seria licitațiilor de artă începe joi, 21 septembrie

Start în noul sezon al pieței românești de artă 2023-2024

Noul sezon al pieței românești de artă 2023-2024 își deschide porțile la Casa de Licitații A10 by Artmark cu reluarea licitațiilor de artă care promit să ofere o nouă perspectivă ce vizează funcția artei de alternativă investițională și oportunități unice pentru colecționari, dar și cu evenimentele culturale de marcă. Momentul deschiderii noului sezon oferă ocazia pasionaților și colecționarilor de artă să exploreze și să investească în arta românească, susținând astfel artiștii locali și să contribuie la creșterea unei industrii importante pentru cultura din România.

Seria licitațiilor de artă începe săptămâna viitoare, joi, 21 septembrie, cu un eveniment organizat sub egida „Hanul cu Tei 1833 - Licitația unei Colecții Bucureștene, inclusiv atelierul artistei Sanda Șărămăt", și aduce în fața publicului o impresionantă colecție de aproximativ 200 de opere de artă românească cu preț unitar de pornire de doar 100 de euro. Este momentul democratizării artei clasice românești și a investițiilor inteligente - buget mic pentru începerea unei colecții de artă cu potențial de creștere valorică pe termen mediu și lung. Cu o abordare atentă, dintr-o sursă sigură precum sunt licitațiile organizate de A10 by Artmark, și pasiune pentru artă, pot fi descoperite opere care inspiră în vederea decorării spațiilor interioare, punând bazele unei colecții de artă. Așadar, colecționarea de artă nu este rezervată doar celor care dețin bugete mari, fiind o experiență deschisă tuturor, care poate îmbogăți perspectiva culturală, iar acest moment începe din 21 septembrie. Punerea operelor în licitație pentru prețul unitar de doar 100 de euro reprezintă o dovadă de deschidere către colecționarii debutanți și o invitație de apropiere cu mecanismele pieței de artă.
Gheorghe Petrașcu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Constantin Piliuță, Sabin Bălașa, Marcel Iancu, Harry Guttman ori Jules Perahim sunt doar câțiva dintre artiștii ce semnează opere scoase la vânzare pentru prețul de pornire de doar 100 de euro în cadrul primei licitații din noul sezon: peisaje rurale și marine, portrete expresive, nuduri delicate ori naturi statice. Totodată, în cadrul licitației din 21 septembrie își fac apariția, în premieră, obiecte de colecție și opere de artă din atelierul artistei Sanda Șărămăt, inclusiv șevaletul maestrei, care are prețul clasic de pornire de doar 100 de euro. Sanda Șărămăt a fost ghidată de maestrul Alexandru Ciucurencu în activitatea artistică de început, dar a fost profund influențată de viața satului pe care o transpune într-un mod firesc pe pânzele sale. Inclusiv operele scoase la licitație, semnate de fosta membră a Uniunii Artiștilor Plastici, poartă privitorul prin vasta întindere a spațiului rustic românesc, într-o incursiune în elegiile florale, naturile statice abstractizate sau peisajele citadine realizate de artistă.
Din 1 septembrie, la Palatul Cesianu-Racoviță sunt deschise 4 expoziții: artă clasică și contemporană românească, artă orientală și bijuterii de colecție. Expozițiile pot fi vizitate de luni până duminică în intervalul orar 10.00-20.00 pe str. C.A. Rosetti, nr. 5. Operele și obiectele ce urmează a fi scoase la licitație pot fi consultate on-line pe artmark.ro, acolo unde se pot plasa oferte. Noutățile pieței românești de artă, evenimentele culturale, dar și licitațiile de artă organizate de Casa de Licitații A10 by Artmark pot fi urmărite în newsletter-ul săptămânal.
Alina Panico

Trimite email
sâmbătă, 5 octombrie 2024, 06:00:25 Ora de vară a Europei de Est