Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

Inteligența artificială urmează să fie studiată în cadrul unor discipline noi, opționale, sau în module opționale la nivel de liceu, iar profesorii o vor îngloba în activitățile de predare, reiese dintr-un proiect de strategie națională pentru inteligență artificială, prezentat marți. Documentul, despre care ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, a spus că urmează să fie adoptat la nivel de guvern până la sfârșitul anului, vorbește și despre instruirea profesorilor în domeniul IA, dar plasează cele mai multe activități educaționale la nivelul studiilor universitare.
Același document vorbește despre folosirea instrumentelor IA, la nivelul învățământului preuniversitar, pentru ,,evaluare automată a elevilor și a profesorilor”.
Pe lângă repere precum programul de guvernare sau PNRR, documentul folosește ca referință o serie de strategii elaborate până acum în domeniul tehnologiilor sau în domenii conexe, inclusiv SMART-Edu, strategia pentru digitalizarea educației 2021-2027, elaborată în 2020, dar redusă ulterior de la aproape 100 de pagini la doar câteva pagini în proiectul ,,România Educată”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

xDay 2023: România găzduiește una dintre cele mai mari conferințe de Web3, Inteligență Artificială și Metaverse din Europa (P)

În perioada 19-21 octombrie 2023, Bucureștiul va găzdui una dintre cele mai mari conferințe de Web3, AI și Metaverse din Europa – xDay 2023 – punând România pe harta globală a marilor dezvoltatori de tehnologie. Organizat de Fundația MultiversX, evenimentul va aduce împreună lideri, inovatori, investitori, oficiali guvernamentali și pasionați din întreaga lume, pentru a explora și dezvolta tehnologii emergente, precum blockchain, inteligența artificială, Metaverse și Web3. Bilete sunt puse în vânzare pe site-ul www.xday.com.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

Profesorii și elevii din România sunt invitați să se înscrie online la provocarea mondială de programare creativă BEBRAS International Challenge organizată de ECDL/ICDL în România / Profesorii se pot înscrie până pe până pe 1 octombrie, iar elevii în perioada 9-15 octombrie (P).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

OFICIAL Instrucțiunile Ministerului Educației pentru bursele școlare din 2023-2024: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, pentru bursa socială monoparentală se acceptă și certificatul de divorț și convenția notarială

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România, alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Cursul de educație nonformală, Porto-27-31 martie 2023-Acreditare Erasmus+ 2021-1-RO01-KA120-SCH000044007

Noi orizonturi educaționale deschise (prin)

Cursul de educație nonformală, Porto-27-31 martie 2023-Acreditare Erasmus+ 2021-1-RO01-KA120-SCH000044007

În perioada 27-31 martie 2023, opt profesori, de specializări diferite, de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" Oradea: director, prof. Simona Nicoleta Martin, director adjunct prof. Călin Bacter şi profesorii: Maria Duma, Mihaela Levai, Ioana Huszar, Gabriela Nica, Andrea Clonda, şi Călin Dragoș au participat la cursul de formare Non-formal learning - the golden door to an innovative future for schools.

Pornind de la convingerea că jocul este unul dintre cele mai importante moduri prin care copiii dezvoltă noi moduri de a gândi, de a crea, de a lucra în echipă și de a-și testa ideile și că profesorul este ghidul timpului de joacă, ghid care poate stârni interesul, poate crea un sentiment de comunitate și poate crește motivația elevilor, furnizorul de formare New Horizons Malta a gândit modulele de formare și activitățile practice ale acestui curs.
Pentru a se familiariza cu  Cadrul european de referință privind competențele-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții, dascălii si-au testat cunoștințele cu teste online pe Trivia Quiz - ProProfs Quizand, înaintea plecării în Porto.
Toate activitățile cursului au fost gândite creativ, într-o atmosferă caldă, interactivă. Cunoștințele teoretice despre cultură, interculturalitate, leadership, incluziune au fost aplicate prin ateliere de lucru, în care cadrele didactice de pe tot teritoriul României au conlucrat pentru realizarea sarcinilor de lucru.
Prezentarea propriei instituții de învățământ s-a realizat atât în format digital, cât și prin completarea unui Facebook Wall. Pentru a îmbunătăți managementul stilului de comunicare, am învățat noi tehnici de ascultare activă și feedback constructiv, pentru a evita stereotipurile și prejudecățile în clasă.
Îmbunătățirea competențelor pentru secolul 21, competențe cheie pentru cursanții care învață pe tot parcursul vieții în societățile multiculturale este un obiectiv al școlii de azi.    
Conflictul școlar a fost un subiect de mare interes. S-au prezentat diferite abordări ale conflictului, stiluri de tratare a conflictelor. S-a accentuat necesitatea medierii între egali, elevii pot servi ca mediatori colegi în mediul școlar. Calitățile unui mediator au fost descoperite prin diferite experiențe de mediere.
Atelierele de experiență creativă pentru educație incluzivă au provocat cadrele didactice să răspundă provocărilor din sala de clasă, pentru condimentarea educației incluzive. Atelierul despre modul în care diferite tipuri de studenți dezavantajați se vor simți în siguranță în Porto a crescut mult conștientizarea dificultăților întâmpinate de diferitele tipuri de elevi defavorizați.
            Experiența oferită de personalul extraordinar și studenții de la Agrupamento de Escolas Martim de Freitas din Coimbra, Portugalia, a demonstrat că școala îți dă aripi... aripi ale cunoașterii și ale libertății! Mulțumiri speciale directorului școlii, prof. Luis Goncalves, care ne-a prezentat, detaliat, sistemul de educație portughez!
Tot în Coimbra am vizitat Universitatea, care are o vechime de 700 de ani; este printre cele mai vechi și mai frumoase din Europa. În cadrul Universității, am văzut tehnologie de ultimă oră și facilități contemporane care coexistă cu clădirile medievale vechi de secole. Fanii lui Harry Potter pot recunoaște uniformele, care au servit drept inspirație lui J.K. Rowling când a scris primul volum Harry Potter.
            După ce am aflat noi cunoștințe despre utilizarea instrumentelor europene de certificare: Certificat de mobilitate Europass, modernizarea Pașaportului lingvistic Europass, am primit cu mândrie certificatele noastre.
Mai multe informații puteți accesa la:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100064566647540
https://www.facebook.com/photo/?fbid=588453103316906&set=pcb.588453849983498
 https://www.facebook.com/profile.php?id=100010491581570   4 apr.2023
https://www.facebook.com/colegiul.national.iosif.vulcan/videos/3066095873695785
            Ne-am întors cu convingerea că  învățarea nonformală este ușa de aur pentru un viitor inovator pentru școli!
Prof. Maria Duma

Trimite email
Saturday, 30 September 2023

Poza zilei

Câștigătorii concursului cu premii

În urma tragerilor la sorţi, efectuate luni, în prezența celor 16 finaliști, invitațiile gratuite, obținute la Cinema Palace, au revenit elevilor: Mara Antonia Maghiar, Maria Badeu Sarah, Sara Merca și David Colar, din clasa a IV-a B de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea și doamnei profesor Maria Duma, pentru cei 16 finaliști.