Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

FestiFall 2023 cucerește publicul

În perioada 13-15 octombrie 2023

FestiFall 2023 cucerește publicul

Visit Oradea pregătește cea mai mare ediție a FestiFall de până acum. Evenimentul care celebrează aniversarea Municipiului Oradea are loc în perioada 13-15 octombrie și aduce distracția, în premieră, în cinci locații și pe trei scene! Peste 100 de spectacole și concerte și peste 400 de artiști și invitați vor energiza Oradea timp de trei zile și trei seri.

În deschiderea conferinței de presă care a avut loc marţi, 26 septembrie 2023, Alexandru Chira, directorul general Visit Oradea, a prezentat programul festivalului, menționând că „această ediție Oradea FestiFall va fi cea mai mare ediție de până acum".
Cinci locații iconice
Piața Unirii, epicentrul orașului, va fi centrul de gravitație al festivalului, care va găzdui cele mai mari concerte și spectacole de seară.

Pietonala Vasile Alecsandri va prinde viață cu artiștii stradali, care vor aduce culoare și energie după-amiezilor de weekend.
 
Palatul Episcopal Greco-Catolic își deschide porțile pentru a deveni, timp de un weekend, Palatul Creativ. Aici vizitatorii vor descoperi expoziții ale designerilor locali, lucrări ale studenților Facultății de Arte, Universitatea Oradea și Facultatea de Arte, Universitatea Creștină Partium, precum și un târg de fashion sustenabil, Designer Sustainable Fair.

Piața Ferdinand, care a fost inaugurată în ediția anterioară ca locație în cadrul FestiFall, redevine o scenă de distracție urbană cu DJ Set-urile Dinsubsol și dj-i invitați. În locație vor mai fi amplasate food trucks, un drink zone și un cort destinat activităților pentru copii.
 
În premieră, strada Libertății se pregătește să găzduiască a treia scenă, cu un program muzical colorat cu World Music și Jazz. Colaborarea cu Jazz in the Park aduce artiști de prim rang, care vor ajunge pentru prima dată în Oradea. 
Spectacol aerian
Spectacolul Sylphes este o producție impresionantă care combină dansul, acrobația, muzica și proiecția live, la peste 30  metri înălțime. 15 acrobați spanioli vin pentru prima dată în Oradea, să cucerească pentru două seri cerul înstelat, în prima și cea de-a doua seară ale festivalului. Creatorii Aerial Strada au pus în scenă spectacolele care au survolat cerurile a peste 45 de țări.
Artiști internaționali
FestiFall Oradea aduce o surpriză de proporții pentru publicul său. Pentru prima dată în istoria sa, festivalul prezintă artiști de talie internațională, promițând momente muzicale memorabile.
Richard Clayderman - legenda pianului francez. Într-un moment cu totul special, scena FestiFall va fi luminată de prezența renumitului pianist și compozitor francez, Richard Clayderman. Cu o carieră impresionantă, Clayderman a lansat numeroase albume care au devenit adevărate succese, iar coloanele sonore ale filmelor au rămas în inimile ascultătorilor. Cele mai populare lucrări de muzică clasică vor crea o atmosferă deosebită în Piața Unirii în seara de 15 octombrie, începând cu ora 20:00. Va fi acompaniat de 12 instrumentiști ai Filarmonicii de Stat din Oradea.
Nouvelle Vague - o experiența unică a muzicii live. După cinci albume de succes și numeroase turnee în întreaga lume, Nouvelle Vague continuă să surprindă și să încânte publicul cu sound-ul lor inconfundabil. Brandul artistic al trupei este sinonim cu bucuria trăirii experienței live, atât pentru public, cât și pentru muzicieni. În premieră absolută, Nouvelle Vague va captiva publicul orădean în seara de 15 octombrie, începând cu ora 21.00, oferind un spectacol muzical care promite să rămână în amintirea tuturor.
Totodată, pe scena din Piața Unirii, publicul se va putea bucura de prezența artiștilor cunoscuți pe plan național precum Moonlight Breakfast, Loredana și Mădălina Pavăl și Orchestra, alături de trupe locale consacrate precum NOR și Celelalte Cuvinte.
Spectacol de drone
Spectacolul de drone este una dintre atracțiile principale ale ediției din acest an la FestiFall Oradea. 300 de drone vor dansa pe cerul orașului, în cel mai mare show de drone produs vreodată în Oradea.
Întreg orașul sărbătorește
O altă premieră o reprezintă implicarea în festival a celor mai importante instituții culturale ale orașului. Oradea va fi sărbătorită cu o multitudine de programe artistice și educative în weekend-ul 13-15 octombrie. De la Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Filarmonica de Stat, Muzeul Țării Crișurilor, Inspectoratul Școlar Județean, și până la liceele din Oradea, toate instituțiile se pregătesc cu activități și programe speciale. Programul complet și lista tuturor partenerilor va putea fi consultată pe site-ul festivalului.
De asemenea, o mulțime de reprezentații de artă stradală vor împânzi timp de trei zile str. Vasile Alecsandri, Piața Unirii, Piața Ferdinand și strada Republicii, pentru a sărbători ziua orașului. Orădenii se vor bucura de spectacolele stradale de sunet și lumină a celor de la Light Drummers (IT), Steampunk Travelers (DE) și Light Walkers (RO).
Totodată, organizatorii Visit Oradea și Primăria Municipiului Oradea amintesc că înscrierile pentru comercianți au început pe site-ul www.oradeafestifall.ro. Sunt invitați să participe producătorii de bucate tradiționale și din bucătăria internațională, specialități culinare, dulciuri, cafea, dar și atracții pentru cei mici și mari.  Înscrierile se fac on+line până în data de 2 octombrie 2023.
 
Program Festifall, ediția 2023

Vineri, 13 octombrie 2023
 
Piața Unirii
13:00 - 18:00 - Treasure Hunt
15:00   Moment artistic - Liceul de Arte Oradea
15:30   Moment artistic - Liceul de Arte Oradea
16:00   4 ani Guiness World Record - Kangoo Jumps
16:00 - 23:00 Palatul Creativ - Palatul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea     
16:40   Moment artistic - Palatul Copiilor Oradea- Ansamblul Palatului „Florile Bihorului"
19:30   Concert - Moonlight Breakfast                    
20:30   Concert - Loredana   
21:30   Sylphes - spectacol balet aerian
 
Piața Ferdinand - Dj&urban stage
16:00   DJ set Christia
20:00   DJ set Strigoi
 
Jazz by the river - strada Libertății (în parteneriat cu Jazz in the park)
18:00   7th Sense (HU)
20:30   New Fossils (HU)
 
Activități urbane, culturale, educative
10:00 - 18:00  Colosseum - expoziție temporară a artistului plastic Aurel Roșu, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, sala Etnografie, et. II
10:00 - 18:00  Patrimoniu recuperat. Obiecte nou intrate în colecțiile Muzeului Țării Crișurilor- Muzeul Tarii Crisurilor - parter (intrare libera)
10:00 - 18:00  Colecții militare ale tinerilor orădeni - expunere și prezentare obiecte, curtea Muzeului Țării Crișurilor Oradea, activitate organizată în colaborare cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I" Muzeul Tarii Crisurilor - parter (intrare libera)
17:00 - 19:00  Recital aniversar de vioară cu Lucian Malița - Muzeul Memorial „Aurel Lazăr" (intrare libera)
18.00 - 20.00   Lansare de carte: Pr. lect. dr. Florin Toader Tomoioagă, Unitatea pierdută a creației. Introducere în ecoteologia ortodoxă- Muzeul Memorial „Iosif Vulcan (intrare liberă).
18:00  Spectacol Schmürz- (Teatrul Szigligeti Oradea ) Cinema Transilvania -  intrare libera
„Le Schmürz" este câștigătorul Premiului pentru Cel mai bun spectacol al Festivalului Internațional de Artele Spectacolului „Atelier" din Baia Mare în anul 2023.
19:30 Concert simfonic - Armonii Festifall - Filarmonica de Stat Oradea- intrare libera
            
Sâmbătă, 14 octombrie
 Piața Unirii
08:00 - 13:00  Piața volantă Festifall- Târg producători locali
10:00 - 19:00  Cort activități Banca Transilvania
12:00   Dans sportiv - Clubul Exclusive Dance
12:30   Moment artistic - Majoretele Liceului Don Orione
13:00 - 18:00 - Treasure Hunt         
14:00   Moment artistic - Liceul Baptist Emanuel
15:00   Moment artistic - Palatul Copiilor Oradea
15:30   Moment artistic - Palatul Copiilor Oradea
11:00 - 22:00 Palatul Creativ - Palatul Episcopiei Greco - Catolice                    
18:30   Concert - NOR                      
19:30   Concert - Celelalte Cuvinte              
20:30   Concert - Mădălina Pavăl și Orchestra                    
21:30   Sylphes - spectacol balet aerian                   
22:30   Show de drone          
                                  
Piața Ferdinand - Dj&urban stage
14:00   DJ set Albui
18:00   DJ set Motiv
22:00   DJ set Olga Korol
23:00   Olga Korol (after party Casa de Cultură a Sindicatelor - intrare liberă)
 
Jazz by the river - strada Libertății (în parteneriat cu Jazz in the park)
18:00   Andrei Petrache Trio (RO)
20:30   Luiza Zan Quintet (RO)
           
Activități urbane
10:00 - 18:00  Colosseum - expoziție temporară a artistului plastic Aurel Roșu, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, sala Etnografie, et. II  Muzeul Tarii Crisurilor - parter (intrare libera)     
10:00 - 18:00  Patrimoniu recuperat. Obiecte nou intrate în colecțiile Muzeului Țării Crișurilor    Muzeul Tarii Crisurilor - parter (intrare libera)       
10:00 - 18:00  Colecții militare ale tinerilor orădeni - expunere și prezentare obiecte, curtea Muzeului Țării Crișurilor Oradea, activitate organizată în colaborare cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I"  Muzeul Tarii Crisurilor - parter (intrare libera)       
10.00 - 12.00   Cusături pe etamină cu motive tradiționale - atelier, urmat de vizitarea Secției de Etnografie (grupă vârstă 7-14 ani, max 15 copii)           Muzeul Tarii Crisurilor - intrare pe baza de programare - 0259/706.101
10.00 - 13.00  Locuri din Oradea și povestile lor - tur ghidat gratuit
Grupă de vârstă: + 14 ani (max. 20); programări la nr. de tel: 0259/706.101
11:00 - 12.30  Vizită ghidată în sălile cu pictura murală și parcul arheologic al Palatului Princiar
maxim 20 persoane; programări la nr. de tel: 0771741331- Cetatea Oradea
11:00 - 13:00  Activități de îndemânare: morișca de vânt - Curtea Muzeului Țării Crișurilor Oradea; Grupă de vârstă: 5-8 ani (max. 20); programări la nr. de tel: 0742054686   
13:00 - 15:00  Vizită ghidată în cadrul expozițiilor cultelor confesionale  maxim 20 de persoane; programări la nr. de tel: 0771741331- Cetatea Oradea
17:00 - 19:00  Proiecție de film - Remember Iuliu Maniu (1986)- proiecție de film, Muzeul Orașului Oradea, maxim 25 de persoane, programări la nr. de tel: 0771741331- Cetatea Oradea.
                       
Duminică, 15 octombrie 2023
Piața Unirii
08:00 - 13:00 Piața volantă Festifall- Târg producători locali
10:00 - 19:00: Cort activități copii
12:30   Moment artistic - Liceul Don Orione           
13:00   Moment artistic - AUA Meloteraphy Music Studio
13:00 - 18:00 - Treasure Hunt
13:40   Moment artistic - Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu"
14:00   Moment artistic - Liceul Don Orione- Corul Liceului „Don Orione"
14:30   Moment artistic -Elevi ai Liceului de Arte Oradea
15:30   Moment artistic - Palatul Copiilor Oradea
11:00 - 22:00 Palatul Creativ - Palatul Episcopiei Greco - Catolice        
20:00   Concert - Richard Clayderman                    
21:00   Concert - Nouvelle Vague                
22:00   Spectacol artificii     
 
Secondary Stage - Piața Ferdinand
14:00   DJ Set Axel
18:00   DJ Set Robinski
21:00   Soundopamine
 
Jazz by the river - strada Libertății (în parteneriat cu Jazz in the park)
18:00   Jazzybit (RO)
20:30   Jazzbois (HU)
           
Activități urbane
19:00 - 21:00  Până când moartea ne va despărți- Cinema Transilvania - spectacol gratuit Teatrul Regina Maria
10:00 - 18:00  Colosseum - expoziție temporară a artistului plastic Aurel Roșu, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, sala Etnografie, et. II (intrare liberă)
10:00 - 18:00  Patrimoniu recuperat. Obiecte nou intrate în colecțiile Muzeului Țării Crișurilor  Muzeul Tării Crișurilor - parter (intrare liberă)
10:00 - 18:00  Colecții militare ale tinerilor orădeni - expunere și prezentare obiecte, curtea Muzeului Țării Crișurilor Oradea, activitate organizată în colaborare cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I" - Muzeul Tarii Crisurilor - parter (intrare libera)
10.00 - 13.00  Locuri din Oradea și poveștile lor - tur ghidat gratuit
Grupă de vârstă: + 14 ani (max. 20); programări la nr. de tel: 0259/706.101
 
Organizatori: Visit Oradea și Primăria Municipiului Oradea
Parteneri: Filarmonica de Stat Oradea, Teatrul Regina Maria Oradea, Teatrul Szigligeti Oradea, Muzeul Țării Crișurilor- Oradea, Oradea Heritage, Inspectoratul Școlar Județean Bihor
Sponsori: Banca Transilvania, Digi, Plexus, Celestica, Marvicon, AstorMueller, Țiriac Auto, Meridian Zero,  Bricks Apartments
 Mai multe detalii
Site: https://www.oradeafestifall.ro/
Facebook:https://www.facebook.com/oradeafestifall
Instagram: https://www.instagram.com/oradeafestifall/
e-mail: office@visitoradea.com

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 09:11:18 Ora de vară a Europei de Est