Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dascălii bihoreni în interacțiune cu noi metode de pedagogie în contextul digitalizării școlilor

Ziua Educației, pe 5 octombrie, marcată altfel în Bihor

Dascălii bihoreni în interacțiune cu noi metode de pedagogie în contextul digitalizării școlilor

Ziua Mondială a Educației, sărbătorită în 5 octombrie, va fi marcată în acest an, la Oradea, printr-un eveniment inedit, sub genericul Zilei educației bihorene.

Organizată de Inspectoratul Școlar Județean și Casa Corpului Didactic, alături de colegiile naționale „Emanuil Gojdu" și „Mihai Eminescu" din Oradea, acțiunea va consta în derularea unor workshopuri la care este estimată prezența a aproximativ 900 de cadre didactice.
Demonstrații pentru crearea unor lecții digitale captivante
Evenimentul se va derula joi, 5 octombrie, între orele 9.00 și 15.30, și va conține sesiuni de workshop de câte o oră și jumătate, urmate de 10-15 minute de întrebări și răspunsuri. Atelierele de lucru vor avea loc în săli puse la dispoziție de colegiile partenere, care asigură și echipe de profesori lectori, alături de alți profesori din țară și suport logistic. Profesorii lectori sunt profesori cu experiență de formatori în noi metode de pedagogie care integrează și competențe digitale, precum și ecosistemul digital din sala de clasă.
Workshopurile din cadrul evenimentului reprezintă lecții demonstrative pentru majoritatea disciplinelor predate (limba și literatura română, matematică, limba engleză, fizică, biologie, chimie etc.), susținute de 13 profesori ambasadori în educație digitală și de profesori lectori ce au parcurs un astfel de program de formare din partea colegiilor naționale „Mihai Eminescu" și „Emanuil Gojdu" din Oradea. Aceștia le vor oferi cadrelor didactice participante exemple de instrumente necesare pentru a crea și implementa lecții digitale captivante și eficiente.
Cursurile sunt realizate pe baza noilor metode de pedagogie - predarea și învățarea bazate pe proiecte, mixtă, inversată (project based learning, blended learning, flipped learning) pe modul de învățare al adulților și al generațiilor alpha și Z, care integrează soluții și competențe digitale în cadrul acestor metode. Întâlnirile vor fi interactive și vor susține cu exemple modul în care tehnologia poate fi utilizată în educație, precum și strategiile și metodele pentru proiectarea și implementarea predării digitale la clasă.
Fiecare workshop în sine reprezintă un exemplu de adaptare a școlii la educația digitală. Dascălii participanți vor descoperi cum pot îmbina cunoștințele de specialitate, abilitățile pedagogice și instrumentele tehnologiei pentru a adapta procesul de învățare la era digitală.
Educația și adaptarea acesteia la era digitală
Evenimentul este organizat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, care va gestiona înregistrarea și participarea profesorilor la lecțiile demonstrative. Certificatele de participare vor fi eliberate de Casa Corpului Didactic a județului Bihor, iar colegiile gazdă vor asigura sălile dotate cu echipamente și soluții tehnice necesare desfășurării evenimentului.
Sesiunea de workshopuri, organizată cu ocazia Zilei educației bihorene are loc în contextul în care 98 de UAT-uri din județ au câștigat contracte pentru dotarea cu echipamente digitale. De asemenea, în perioada următoare 49 de unități de învățământ liceal vor primi finanțare pentru dotarea cu laboratoare inteligente. 14 școli din Bihor au depus proiecte în valoare de 12 milioane de lei în a doua etapă a Programului Național de Reducere a Abandonului Școlar, iar 66 de unități implementează deja proiecte.
 Evenimentul are ca scop îmbunătățirea calității educației în județul Bihor prin adaptarea corpului profesoral la întregul ecosistem de soluții digitale, dar și  promovarea cooperării și schimbul de bune practici între profesori, învățarea de la egal la egal (Peer2Peer).
La nivelul celor două colegii naționale partenere, activează două cadre didactice care au calitatea de formator pentru educația digitală fiind și coautoare la dezvoltarea a două astfel de cursuri, care au instruit până acum un număr de 60 de profesori ai acestor colegii.
Educația digitală este ținta unui plan de acțiune derulat la nivel european, între anii 2021 și 2027, prin care este subliniată importanța colaborării între sectoare pentru a adapta educația la era digitală și sunt prezentate oportunități, inclusiv o mai bună calitate și cantitate a predării noțiunilor legate de tehnologiile digitale. Este oferit sprijin pentru digitalizarea metodelor de predare și a tehnicilor pedagogice și furnizarea infrastructurii necesare pentru o învățare la distanță incluzivă și rezilientă.
Participarea dascălilor bihoreni este gratuită, iar înscrierea se realizează completând formularul https://www.ccdbihor.ro/ziua-educatiei-bihorene/

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 00:04:20 Ora de vară a Europei de Est