Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Școlii Ardelene 2023

Invitație la simpozion

Ziua Școlii Ardelene 2023

Pe 11 octombrie este Ziua Școlii Ardelene. Cu această ocazie, Episcopia Greco-Catolică de Oradea, în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică a Universității Babeș-Bolyai și Seminarul Teologic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan" din Oradea, organizează un simpozion „Școala Ardeleană". Simpozionul se va desfășura de joi dimineața, 12 octombrie a.c., până sâmbătă la prânz, 14 octombrie a.c., în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea [Bulevardul General Magheru 25] și este deschis publicului.

Cu teme de interes pentru Biserică, pentru cercetarea teologică sau a științelor socio-umane, simpozionul din anul acesta este dedicat împlinirii a 75 de ani de la interzicerea Bisericii Greco-Catolice din România de autoritățile comuniste, în 1948. Tema simpozionului, „Istoria și viitorul unei Biserici - reflecții la 75 de ani la intrarea în catacombe a Bisericii Române Unite", a propus cercetătorilor o reflecție atât asupra semnificațiilor faptelor din trecut, cât și asupra perspectivelor de viitor.
La simpozion și-au anunțat participarea 45 de profesori și cercetători din Franța, Italia, România, Slovacia, Ucraina. În cadrul simpozionului vor fi lansate cinci cărți. Primele două vor avea lansarea joi, 12 octombrie a.c., de la ora 18.30: Preoții Eparhiei greco-catolice de Oradea și familiile lor, vol. 2 (autor: Gabriel Florian Borzoș), prezentată de prof. univ. dr. Aurel Chiriac, iar de la ora 19.00 va fi lansată cartea Valeriu Traian Frențiu în dosarele Securității (autor: Sergiu Soica), prezentată de doamna Cristina Pușcaș, jurnalist și istoric.
Celelalte trei cărți vor avea lansarea vineri, 13 octombrie a.c., de la ora 18.30: Lucian Dîncă, Alexandria și Antiohia: două școli de teologie în creștinismul antic (prezentată de Cristian Bălănean), Călin Ioan Dușe, Imperiul roman și creștinismul în sec. I (prezentată de Alexandru Buzalic) și Cristian Bălănean, Țara Sfântă - o foarte scurtă introducere.
Vă așteptăm să luați parte la simpozionul care se inaugurează joi dimineața, 12 octombrie a.c., de la ora 9.00, cu primele sesiuni științifice, iar de la ora 17.00, în aceeași zi, va avea loc o deschidere festivă, cu participarea Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea!
Lect. univ. dr. Ionuț Popescu,
director Departament Teologie Greco-Catolică Oradea
***
Parlamentul României a declarat în anul 2014 ziua de 11 octombrie drept Ziua Școlii Ardelene deoarece la această dată, în anul 1754, episcopul greco-catolic al Bisericii Române Unite cu Roma, Petru Pavel Aron, a emis la Blaj decretul de înfiinţare a primelor şcoli sistematice şi moderne din istoria românilor, școli asemeni celor europene ale timpului, „moderne nu numai ca metode, ci mai ales ca spirit, conținut si orientare", considerate „Fântâni ale darurilor". La prima școală sistematică în limba română de la Blaj au predat, printre alții: Samuil Micu, Gheorghe Șincai și Petru Maior, membri marcanți ai curentului cultural numit Școala Ardeleană.
Școala Ardeleană a constituit primul nucleu iluminist din cultura română, care afirma ideea emancipării omului prin cultură și educație, curent născut în cadrul Bisericii Greco-Catolice prin cărturarii ei formați la Blaj, Roma și Viena. Mişcarea intelectualităţii din Transilvania de la sfârşitul secolului XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, a marcat profund procesul de modernizare a societăţii româneşti, promovând deopotrivă afirmarea latinității limbii române și a originii române a poporului român, trezirea conștiinței românilor și constituirea unui spirit identitar național și susținerea unității de neam a românilor. Principalele centre ale Școlii Ardelene au fost la Blaj, Oradea, Lugoj, Beiuș și Năsăud.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:21:18 Ora de vară a Europei de Est