Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Sesiunea națională de selecție a Parlamentului European al Tinerilor

La Oradea a avut loc

Sesiunea națională de selecție a Parlamentului European al Tinerilor

În perioada 27-29 aprilie 2007, a avut loc, la Oradea, Sesiunea națională de selecție a Parlamentului European al Tinerilor, la care au participat 160 de tineri din țară și străinătate (candidați, șefi de comitete, jurnaliști, observatori). Sesiunea a avut ca scop selectarea delegațiilor participante la sesiunile internaționale ale Parlamentului European al Tinerilor de la Dublin și Praga, și pentru forumurile internaționale care vor urma.
Sesiunea s-a desfășurat sub patronajul onorific la dnei Anca Boagiu, ex-ministrul Integrării Europene, dlui Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, și al dlui Alexandru Kiss, președintele Consiliului Județean Bihor, cu sprijinul financiar al unor sponsori locali.

În perioada 27-29 aprilie 2007, a avut loc, la Oradea, Sesiunea națională de selecție a Parlamentului European al Tinerilor,  la care au participat 160 de tineri din țară și străinătate (candidați, șefi de comitete, jurnaliști, observatori). Sesiunea a avut ca scop selectarea delegațiilor participante la sesiunile internaționale ale Parlamentului European al Tinerilor de la Dublin și Praga, și pentru forumurile internaționale care vor urma.
Sesiunea s-a desfășurat sub patronajul onorific la dnei Anca Boagiu, ex-ministrul Integrării Europene, dlui Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, și al dlui Alexandru Kiss, președintele Consiliului Județean Bihor, cu sprijinul financiar al unor sponsori locali.
 
Candidații la selecție au fost repartizați în opt comitete politice, fiecare având altă temă europeană de dezbatut. Comitetul a lucrat on-line la realizarea rezoluțiilor pe sistemul Parlamentului European. 
În 27 aprilie, candidații au făcut cunoștință unii cu altii la centrul cultural Posticum, întâlnirea fiind urmată de team-building, și muncă în comitet pentru pregătirea adunării generale și a discuției libere care urma să aibă loc sâmbăta la Prefectura Bihor. Buna dispoziție a liderilor comitetelor și a organizatorilor, i-a făcut pe candidați să lase la o parte orice complexe, și să se integreze în grup.
Vineri, a avut loc “Romanian Village” (seara românescă de folclor), cadidații prezentându-și tradițiile populare și culinare din zona de proveniență (Bucovina, Moldova, Þara Hațegului, Þara Făgărașului, Crișana, Muntenia etc). 
Sâmbătă, a avut loc în sala mare a Prefecturii Bihor o discuție liberă între candidați și invitații manifestării: dl Zsolt Nagy, ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, dl Claudiu Pop, deputat, dl Mișu Jean Manolescu, rectorul Universității AGORA, dl Szabo Odon, consilier județean, dna Corina Fonoage, director adjunct DSP Bihor, dl Marius Chipurici, director D.J.T. Bihor, dl Cristian Monenci, vicepreședintele Judecătoriei Oradea. Discuția a decurs decent, tinerii adresând întrebări relaționate temei lor de comitet.
Seara a fost urmată de Romanian Concert - concert de muzică clasică, susținut de candidații muzicieni la selecție în sala Filarmonicii de Stat Oradea. Soliștii au impresionat printr-o interpretare profesionistă, iar publicul le-a certificat valoarea prin aplauze îndelungi în picioare. Concertul s-a încheiat cu piesa  «Imagine»,  a lui John Lennon, considerată, într-un fel, de toți participanții, ca fiind imnul EYP-ului.
 
Adunarea generală a avut loc în sala mare a Primăriei Municipiului Oradea, duminică dimineața, 29 aprilie. Dl primar Petru Filip a deschis adunarea generală și a urmărit îndeaproape desfășurarea lucrărilor. Candidații au susținut după reguli stricte rezoluțiile în fața adunării, în limba engleză. După dezbatere, moțiunea de rezoluție a fost supusă aprobării. S-a votat pro și contra, iar alții s-au abținut.
După închiderea dezbaterilor, au urmat speech-urile de final ale organizatorilor: dna Crina Nicolaescu, președintele Parlamentului European al Tinerilor din România, dra Maria Manolescu, organizatorul-șef al evenimentului, dl Marco di Giusto (din Franța).
Cu greu, tinerii și-au luat rămas bun, cu lacrimi în ochi, promițând să rămână prieteni.
   
Deși cu toții speram să fim aleși, să ni se dea șansa să ne reprezentăm țara, și să ne putem implica în politica europeană, din 111, doar 23 au fost aleși. Și totuși, suntem multumiți știind că am dat tot ceea ce am putut din noi, că am putut participa la un asemenea eveniment de marcă, dar și atât de plăcut, multumiți că ne-am făcut prieteni în țară și peste hotare.
Parlamentul European al Tinerilor este mai mult decât o organizație, e un ideal, care nu poate fi definit, doar trăit. Noi, EYP-erii, numim acest sentiment “spiritul EYP”, care ne face nerăbdători să participăm și la următoarele evenimente ale European Youth Parliament.
 
 
                                                                                      Sebastian HOSU
                                                  

Trimite email

duminică, 9 mai 2021