Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Sesiunea națională de selecție a Parlamentului European al Tinerilor

La Oradea a avut loc

Sesiunea națională de selecție a Parlamentului European al Tinerilor

În perioada 27-29 aprilie 2007, a avut loc, la Oradea, Sesiunea națională de selecție a Parlamentului European al Tinerilor, la care au participat 160 de tineri din țară și străinătate (candidați, șefi de comitete, jurnaliști, observatori). Sesiunea a avut ca scop selectarea delegațiilor participante la sesiunile internaționale ale Parlamentului European al Tinerilor de la Dublin și Praga, și pentru forumurile internaționale care vor urma.
Sesiunea s-a desfășurat sub patronajul onorific la dnei Anca Boagiu, ex-ministrul Integrării Europene, dlui Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, și al dlui Alexandru Kiss, președintele Consiliului Județean Bihor, cu sprijinul financiar al unor sponsori locali.

În perioada 27-29 aprilie 2007, a avut loc, la Oradea, Sesiunea națională de selecție a Parlamentului European al Tinerilor,  la care au participat 160 de tineri din țară și străinătate (candidați, șefi de comitete, jurnaliști, observatori). Sesiunea a avut ca scop selectarea delegațiilor participante la sesiunile internaționale ale Parlamentului European al Tinerilor de la Dublin și Praga, și pentru forumurile internaționale care vor urma.
Sesiunea s-a desfășurat sub patronajul onorific la dnei Anca Boagiu, ex-ministrul Integrării Europene, dlui Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, și al dlui Alexandru Kiss, președintele Consiliului Județean Bihor, cu sprijinul financiar al unor sponsori locali.
 
Candidații la selecție au fost repartizați în opt comitete politice, fiecare având altă temă europeană de dezbatut. Comitetul a lucrat on-line la realizarea rezoluțiilor pe sistemul Parlamentului European. 
În 27 aprilie, candidații au făcut cunoștință unii cu altii la centrul cultural Posticum, întâlnirea fiind urmată de team-building, și muncă în comitet pentru pregătirea adunării generale și a discuției libere care urma să aibă loc sâmbăta la Prefectura Bihor. Buna dispoziție a liderilor comitetelor și a organizatorilor, i-a făcut pe candidați să lase la o parte orice complexe, și să se integreze în grup.
Vineri, a avut loc “Romanian Village” (seara românescă de folclor), cadidații prezentându-și tradițiile populare și culinare din zona de proveniență (Bucovina, Moldova, Þara Hațegului, Þara Făgărașului, Crișana, Muntenia etc). 
Sâmbătă, a avut loc în sala mare a Prefecturii Bihor o discuție liberă între candidați și invitații manifestării: dl Zsolt Nagy, ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, dl Claudiu Pop, deputat, dl Mișu Jean Manolescu, rectorul Universității AGORA, dl Szabo Odon, consilier județean, dna Corina Fonoage, director adjunct DSP Bihor, dl Marius Chipurici, director D.J.T. Bihor, dl Cristian Monenci, vicepreședintele Judecătoriei Oradea. Discuția a decurs decent, tinerii adresând întrebări relaționate temei lor de comitet.
Seara a fost urmată de Romanian Concert - concert de muzică clasică, susținut de candidații muzicieni la selecție în sala Filarmonicii de Stat Oradea. Soliștii au impresionat printr-o interpretare profesionistă, iar publicul le-a certificat valoarea prin aplauze îndelungi în picioare. Concertul s-a încheiat cu piesa  «Imagine»,  a lui John Lennon, considerată, într-un fel, de toți participanții, ca fiind imnul EYP-ului.
 
Adunarea generală a avut loc în sala mare a Primăriei Municipiului Oradea, duminică dimineața, 29 aprilie. Dl primar Petru Filip a deschis adunarea generală și a urmărit îndeaproape desfășurarea lucrărilor. Candidații au susținut după reguli stricte rezoluțiile în fața adunării, în limba engleză. După dezbatere, moțiunea de rezoluție a fost supusă aprobării. S-a votat pro și contra, iar alții s-au abținut.
După închiderea dezbaterilor, au urmat speech-urile de final ale organizatorilor: dna Crina Nicolaescu, președintele Parlamentului European al Tinerilor din România, dra Maria Manolescu, organizatorul-șef al evenimentului, dl Marco di Giusto (din Franța).
Cu greu, tinerii și-au luat rămas bun, cu lacrimi în ochi, promițând să rămână prieteni.
   
Deși cu toții speram să fim aleși, să ni se dea șansa să ne reprezentăm țara, și să ne putem implica în politica europeană, din 111, doar 23 au fost aleși. Și totuși, suntem multumiți știind că am dat tot ceea ce am putut din noi, că am putut participa la un asemenea eveniment de marcă, dar și atât de plăcut, multumiți că ne-am făcut prieteni în țară și peste hotare.
Parlamentul European al Tinerilor este mai mult decât o organizație, e un ideal, care nu poate fi definit, doar trăit. Noi, EYP-erii, numim acest sentiment “spiritul EYP”, care ne face nerăbdători să participăm și la următoarele evenimente ale European Youth Parliament.
 
 
                                                                                      Sebastian HOSU
                                                  

Trimite email
miercuri, 24 aprilie 2024, 18:40:27 Ora de vară a Europei de Est