Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Persoanele vârstnice în misiunea și activitatea pastorală a Bisericii și Melosul bisericesc și importanța lui în cultul Bisericii Ortodoxe

În perioada 15-17 octombrie, la Oradea, a avut loc simpozionul național

Persoanele vârstnice în misiunea și activitatea pastorală a Bisericii și Melosul bisericesc și importanța lui în cultul Bisericii Ortodoxe

Cu binecuvântarea Preasfinţitului părinte Sofronie, episcopul Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Episcop Dr. Vasile Coman", din cadrul Universității din Oradea, își continuă șirul manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la înființarea învățământului academic teologic ortodox în Oradea.

            Contextul aniversar a făcut ca, în perioada 15-17 octombrie 2023, să fie organizat, în cadrul mediului academic teologic ortodox, simpozionul național cu participare internațională, tematica fiind: Persoanele vârstnice în misiunea și activitatea pastorală a Bisericii & Melosul bisericesc și importanța lui în cultul Bisericii Ortodoxe.
           Evenimentul s-a înscris și în seria de manifestări științifice prilejuite de proclamarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2023, ca Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, în Patriarhia Română.
          Deschiderea oficială a lucrărilor simpozionului a avut loc luni, 16 octombrie 2023, când, în prezența Chiriarhului Oradiei, a fost oficiată slujba de Te Deum, în capela facultății cu hramul Sfântul Teodor Studitul.
         Prima parte a manifestării a debutat cu un cuvânt de deschidere rostit de Pr. conf. univ. dr. Viorel-Cristian Popa, decanul facultății, care a evidențiat însemnătatea momentului, aceasta deoarece, la data de 16 octombrie 1923, a avut loc deschiderea oficială a cursurilor Academiei Teologice din Oradea, evenimentul în sine dorindu-se a fi un liant peste timp.
        În finalul cuvântului de deschidere, preacucernicia sa, a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru părinteasca purtare de grijă.
            Luările de cuvânt au continuat cu alocuțiunea rostită de către Preasfințitul părinte Sofronie, episcopul Oradiei, care a prezentat un amplu expozeu, în cuprinsul căruia a subliniat importanța misiunii pe care a început-o Academia de Teologie Ortodoxă din Oradea pentru tot pământul Crișanei, misiune care este continuată de către actuala facultate. De asemenea, Preasfinția Sa a remarcat faptul că Oradea este un model de conviețuire și de echilibru, o cetate multiculturală, o Europă în miniatură.
           În încheierea cuvântului Său, ierarhul orădean a transmis mult succes participanților la lucrările simpozionului, felicitând organizatorii acestei manifestări.
            Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. ing. Constantin Bungău, a prezentat o frumoasă retrospectivă a activității facultății orădene de după anul 1991, când învățământul teologic ortodox orădean și-a reluat activitatea, astăzi instituția având toate cele trei cicluri de studiu: licență, masterat și doctorat.  Distinsul rector i-a felicitat pe cei prezenți, adresând mult succes referenților.
            La lucrările simpozionului au participat cadre didactice de la University of  Eastern Finland, Facoltà di Teologia - Puglia (Italia), precum și de la facultățile de profil din Iași, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Craiova, Arad, Timișoara și Oradea.
           În cuprinsul referatelor au fost prezentate aspecte legate de melosul bisericesc și importanța lui în cultul Bisericii Ortodoxe, precum și faptul că bătrânețea presupune o relație mai strânsă cu Dumnezeu, bazată pe înțelepciune și pe o purificare a sufletului. De asemenea, a fost reliefată și permanenta preocupare a Bisericii față de persoanele vârstnice, pe care le consideră un izvor de binecuvântare și de înțelepciune.
             La finalul lucrărilor simpozionului, preacucernicul părinte conf. univ. dr. Viorel-Cristian Popa, decanul facultăţii, a mulţumit tuturor participanților la această frumoasă manifestare, concluzionând că prin referatele prezentate s-a străbătut un adevărat maraton frățesc, duhovnicesc și de cercetare științifică teologică de mare calitate, menționând că s-a produs o îmbogățire reciprocă a participanților și că toate referatele prezentate vor fi concretizate într-un volum dedicat manifestării. (B.C.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:41:28 Ora de vară a Europei de Est