Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Amurg de anotimpuri, povârniș de vremuri”

Revista de cultură ,,Curtea de la Argeș”, numărul din noiembrie 2023

,,Amurg de anotimpuri, povârniș de vremuri”

,,Noiembrie acela, noiembrie de acum - un secol înțesat cu ani între cele două luni în care și plouă, și ninge - și ninge, și plouă (aici, Bacovia, mai la vale, numai Urmuz, îngăduitorul meu colaborator), o bătaie de pleoapă pentru corpii cerești, indiferenții, vanitoșii, căci se învârtesc în veci de veci gratuit și numai pentru a-i vedea alții...

Amurg de anotimpuri, povârniș de vremuri. Crepuscul fără iertare. Zilele, tot mai scurte și tot mai strâmb așezate în calendar, parcă toate având ca numere, numere impare... Precum 23... Într-o lume tot mai săracă de (măcar puțină) metafizică și astronomie, bântuie un miros pestilențial fiscal, ubicuu și atotputernic, dar mulțimea, plebea ideologică, naivă, are simțul olfactiv dezamăgitor de adaptabil, cel mai adaptabil, se zice, din toate - dar pe aproape stând simțul supraviețuirii, al mediocrității, al lașității... Legată de scaun, legată de țăruș, suportă orice mulțimea, ba chiar e sugestionată că mai are și dreptul să-și ridice cât poate de sus moralul.
Cu stiloul adânc împlântat în tâmplă, nu are importanță care, în oglindă oricum se vede invers, Demetru însuși se minunează cum de Dumnezeu, căruia îi atribuim și binele, și răul, nu trimite pe neașteptate pe Pământ o mătură care, dând de două-trei ori, în dreapta și în stânga, să trimită tot ce găsește la gunoi... Nici măcar să se mai amuze pe seama noastră, el și prietenii lui, nu-i mai vine lui Demetru. Își zgâlțâie stiloul prin creieri de i s-au albit și fruntea, și obrajii - de durere, de mirare, de singurătate. O unică, firavă lacrimă, sângerie, din ochiul stâng, parcă mai mic decât perechea, privind deopotrivă spre interior și spre afară.
Bibliotecile au fost incendiate și răs-incendiate după fiecare „revoluție", iar și iar, muzeele dărâmate, școlile la fel, progenitura inutilă de pe meleagurile pământene este/pare de nestăvilit, fie ea artistică sau neartistică. Din toate direcțiile vine o ploaie de disonanțe, de acorduri răsturnate și nerezolvate, de cadențe evitate, de false relațiuni. Conturi, ambiții, dividende, pandemii, drone, cancel culture, patapici, liichele și boitori de istorie (ca la noi, și în lume), trans și post în fața a orice, inclusiv a adevărului, umanului, normalului... Democrație fără demos, egalitate cu ghilotina. Amurg și povârniș de vremuri...".
Toate acestea, văzute și nevăzute, citite, închipuite și gândite cu voce tare de redactorul-șef, distinsul academician Gheorghe Păun, sunt ele cuprinse în editorialul revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș", numărul din noiembrie, pe care, iată, potrivit uzanțelor îl putem lectura încă din octombrie, la adresa cunoscută www.curteadelaarges.ro
Ce mai putem citi în acest dar de toamnă, făcut nouă de blajinul nostru academician cu ajutorul celor truditori într-ale scrisului: Horia Bădescu: Moromete şi Kant; Ion Fercu: Nietzsche, sihastrul din noi; Theodor Codreanu: Pamfil Şeicaru: Între camarilă şi Dotla asiatică; Dan Anghelescu: Exilul şi utopia; Raia Rogac: Limba Română sărbătorită împreună; Florentin Popescu: Seniori ai culturii: Ion I. Brătianu; Rodica Lăzărescu: Niculae Gheran în oglinda corespondenţei; Crina Decusară Bocşan: Interviu imaginar cu Iulia Hasdeu; Paula Romanescu: Franţa sub jar de maci. Jurnal de Montmorillon; Nicolae Melinescu: Un bob zăbavă...
Dar câte și mai câte nu veți descoperi, tot căutând grăuntele de lumină în bobul de rouă al toamnei lăcrimând pe Argeș mai sus de Curte!
(OviDan)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:06:59 Ora de vară a Europei de Est