Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sărbătorirea hramului Bisericii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Joi, am participat la

Sărbătorirea hramului Bisericii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Am răspuns cu mare drag invitației lansate de părintele paroh Dan Lele de a participa, ieri, 26 octombrie 2023, la Sărbătorirea hramului Bisericii Ortodoxe Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ctitorită de preacuviosul părinte în Oradea, Str. Louis Pasteur nr. 175.

Programul Sfintelor Slujbe a început la ora 8.15, cu Acatistul Sfântului, urmat de Utrenia, iar de la ora 9.30, s-a continuat cu sfânta și dumnezeiasca Liturghie, toate săvârșite de un sobor de șase preoți și diaconi, iar de la ora 12.00, s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu de mulțumire pentru toate binefacerile primite, slujbă la care s-au mai adăugat încă nouă preoți, așa încât, ca și anul trecut, la final, am numărat 15 preoți și diaconi: pr. Dan Lele, pr. Laurențiu Lazăr și pr. diacon Florin Vaida (slujitorii sfântului altar al bisericii), la care s-au adăugat: pr. Bicăzan Felix, Horațiu Hontilă, Caba Adrian, Balint Ciprian, Ghitea Ioan, Pal Bogdan, Durgheu Bogdan, Cozma Damian, pr. dr. Marge Cristian, Sabău Origen, Daina Florinel și Dragoș Bogdan.
,,Toţi suntem călători într-o mare întinsă"!
Spunea, așa de frumos, părintele Dan Lele, în cuvântul de învățătură, făcând trimitere la Sfânta Evanghelie a zilei de ieri.
,,Marea este lumea aceasta în care trăim. De multe ori, corabia vieții noastre este lovită din multe părți, de suferință, de boală, de încercări, de necazuri, de ,,prieteni" (așa-ziși, în ghilimele), de vrăjmași, văzuți și nevăzuți. Și din toate părțile este împresurată. Și așa, cum se spune, mulți se agață de această corabie a vieții, dorind s-o tragă cât mai în adânc, să o tragă jos. Dar ea plutește, căci Dumnezeu... o ține în palmele sale. Și oricât s-ar chinui, cei din spate, din lateral, vrăjmașii nu vor putea să o balanseze, pentru că este ținută în mâna lui Dumnezeu. Aceasta este corabia fiecăruia dintre noi", a concluzionat părintele Lele.
,,Și cu această certitudine și credință vom pleca astăzi (ieri - n.n.) acasă", făcând trimitere, așa după cum am spus, la sfânta Evanghelie.
Ne-a impresionat apoi, ca și în alte dăți, participarea numeroasă a preoților la Taina Sfântului Maslu, iar membrii Corului ,,Ioan Iacob Românul", dirijați de doamna prof. Loredana Pantea, ne-au purtat, din nou, pe aripi de îngeri spre Patria Cerească în cadrul sfintei și dumnezeieștii Liturghii. Aici respiri un aer binefăcător, dat de mirul pe care în răspândește Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care ne vede și ne soarbe din priviri pe toți.
Mulțumim, părinte Dan Lele, și pentru această zi regească, o zi a hramului, o zi petrecută între prieteni, cu binecuvântarea bunului Dumnezeu, a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și a Duhului Sfânt!
Ovidiu Dan
Pe Facebook Ovidiu Moise Dan, veți putea să urmăriți și secvențe video, de la citirea sfintei Evanghelii, pilde și cuvinte de duh rostite de părintele Dan Lele și părintele Adrian Caba...

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:43:44 Ora de vară a Europei de Est