Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Micul artist Dragoș Mihai Dobocan a expus la Muzeul Louvre din Paris

Vernisajul expoziției „Pe urmele artiștilor francezi”

Micul artist Dragoș Mihai Dobocan a expus la Muzeul Louvre din Paris

Prima expoziție internațională a lui Dragoș Mihai Dobocan a avut loc la Muzeul Louvre din Paris. Dragoș a fost singurul copil printre cele câteva sute de artiști care și-au prezentat lucrările la Salonul Internațional de Artă Contemporană de la Muzeul Louvre din capitala Franței.

Dragoş Mihai Dobocan, un copil în vârstă de 10 ani din Oradea, și-a vernisat, săptămâna trecută, a VI-a expoziție de pictură. Vernisajul expoziției „Pe urmele artiștilor francezi" a avut loc vineri, 20 octombrie 2023, de la ora 18.00, la Le Carrousel du Louvre din Paris.
Tânărul artist și-a expus în cadrul Salonului Internațional de Artă Contemporană de aici o parte (36) din cele 150 de lucrări realizate de la vârsta de cinci ani până în prezent. Majoritatea lucrărilor lui Dragoș sunt realizate în acrilic, preferatele micului pictor, dar şi unele în acuarelă.
Dragoș a fost singurul copil printre artiști consacrați din toată lumea. Expozanții au fost din: Canada, Coreea de Sud, Republica Dominicană, Argentina, Spania, Ucraina, Brazilia, Japonia, Vietnam, Buenos Aires, Pakistan, Belgia, Filipine, Iran, Pays Bas, Portugalia, Uruguay, Columbia, Guatemala, Suedia, Franța, Italia, Finlanda, Venezuela, Austria, Mexic, Rusia, China, Belgia, Pays Basques....
„Am început să pictez de la vârsta de cinci ani. Atunci mama m-a înscris la canto muzică uşoară. Dar mie nu mi-a plăcut acolo. Şi-atunci le-am spus părinţilor mei să mă înscrie la pictură. De atunci, acesta este modul meu de a mă relaxa. Pictura este pentru mine o oază de bucurie și de culoare, este modul meu de a mă elibera. Lucrarea mea preferată este «Canarul». Urmează apoi «Bufniţa polară», «Farul». Eu am doi canari acasă şi m-au inspirat să pictez. L-am pictat pe unul dintre ei. Am început cu lucrarea «Peisaj marin». Îmi place foarte mult marea și am multe lucrări realizate în vacanțele mele cu mama la mare. Natura este cea care mă inspiră în fiecare zi, de aceea majoritatea lucrărilor mele au legătură cu aceasta. Prima mea expoziție în afara țării a fost aceasta, de la Paris, unde am cunoscut pictori consacrați din toate țările lumii. M-am simțit răsfățat de artiștii mari, eu fiind singurul copil printre aceștia. Am descoperit stiluri noi în pictură, în cadrul unor masterclass-uri susținute de artiști francezi, dar și străini, la care am participat. Totodată, am reușit să văd cum lucrează artiștii adevărați, artiștii de renume. Au fost unele lucrări care pur și simplu m-au impresionat. Cum de pildă a fost cea a artistului Edgar Zepeda Diaz din Mexic care a folosit paie de mătură pentru a crea opere de artă magnifice. E o tehnică pe care nu am mai văzut-o până acum. Sau m-a impresionat o artistă din Franța care a făcut adevărate dantele din pictura pe hârtie", a spus Dragoș Dobocan.
Artiștii care au expus la Paris, dar și vizitatorii Salonului Internațional de Artă Contemporană de la Muzeul Louvre au descoperit multă culoare şi bucurie în lucrările copilului din Oradea, cu care el a reușit să le umple sufletul de emoţie.
Subiectele pe care Dragoș le pictează sunt apropiate sufletului său: flori, animăluţe, căsuţe, portrete, peisaje...
„Dragoș transmite foarte multă emoţie prin ceea ce aşază pe pânză", a declarat Maria Achmar, președintele Association Internationale de Diplomatie Culturelle Club Français pour l UNESCO din Paris.
Premiat internațional
Dragoș a participat la mai multe concursuri naționale și internaționale de pictură și este unul dintre beneficiarii programului de promovare a talentelor a MOL România și al Fundației pentru Comunitate din Cluj-Napoca (edițiile 2021 și 2023). În demersul său din capitala Franței, Dragoș a obținut o cofinanțare din partea Fundației pentru Comunitate, în programul MOL România de promovare a talentelor și a fost susținut de Hotel President din Băile Felix, Magazinul Crișul Oradea și Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea.
Micul artist a participat în toamna anului 2020 la primul său concurs internaţional - „Dessine-moi ton reve de paix" (Desenează visul tău de pace), organizat sub egida UNESCO, de Romanian Section Saint Germain en Laye Conseil International de la Danse (CID), la care a obţinut premiul I, la categoria sa de vârstă (6-10 ani). Lucrarea premiată reprezintă planeta Terra ca o floare minunată, înconjurată de o ghirlandă de oameni-flori şi alte flori înlănţuite în jurul globului pământesc.
De asemenea, el a obținut în 2022 premiul „Tânăr talent" la un concurs internațional de pictură organizat de Ecole de la Loire.
Dragoș Dobocan urmează cursuri de pictură la Atelierul „Mânuţe fermecate" și la Şcoala de Arte „Francisc Hubic" în Oradea și la Academia de Arte „Marina Căpățînă" din București.
Culoare și bucurie
Dragoș Dobocan este elev în clasa a IV-a la Școala Gimnazială „Dacia" din Oradea (înv. Simona Cobe). Primele sale lucrări au fost prezentate într-o primă expoziție la vârsta de 6 ani, când mama sa, jurnalista Crina Dobocan, i-a organizat o expoziție  „Pentru prieteni", la Casa Minunată din Oradea.
A doua expoziție (Visuri colorate) a avut loc în anul 2021, în Parcul Libertății din Oradea, iar cea de-a treia expoziție, intitulată „Tablouri printre cărți" a avut loc în anul 2022 în cadrul Târgului de Carte „Gaudemus", ediția din mai 2022, la Oradea. Cea de-a patra expoziție personală - Copilărie printre culori, a avut-o în luna iunie a acestui an la Galeria Cluj Art din Cluj-Napoca, iar cea mai recentă expoziție de pictură - Gânduri colorate, a fost vernisată în 29 septembrie 2023, Casino-ul din orașul Sinaia din România.
Micul artist, Dragoș Dobocan, acum în vârstă de 10 ani, pictează de la vârsta de 5 ani și are în portofoliu peste 150 de lucrări, realizate în acrilic, acuarelă, cărbune etc., patru expoziții personale de pictură și mai multe premii la concursuri naționale și internaționale. (C.D.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:55:52 Ora de vară a Europei de Est