Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Sfântului Martin - tradiție germană sărbătorită și în Oradea

Devine o tradiție ca în luna noiembrie, în jurul zilei de 11, să sărbătorim

Ziua Sfântului Martin - tradiție germană sărbătorită și în Oradea

Devine o tradiție ca în luna noiembrie, în jurul zilei de 11, atunci când Biserica Catolică îl sărbătorește pe Sfântul Martin de Tours, micii vorbitori de limbă germană ai orașului să se întâlnească pentru a-l celebra.

Evenimentul, care este deja o tradiție în rândul elevilor de Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller" și a copilașilor din grupele germane ale grădinițelor din Oradea, se inspiră din legenda Sfântului Martin de Tours, soldat în armata romană, care, în drumul său din Italia spre Franța și-a împărțit toată solda săracilor. Ajuns la poarta cetății, întâlnește un sărman tremurând de frig. Nemaiavând ce să-i dea, Martin își taie mantia în două, oferindu-i astfel căldură și protecție. Noaptea următoare, Hristos îi apare în vis, îmbrăcat în aceeași bucată de mantie. În urma acestei întâmplări, el renunță la serviciul militar și devine episcop.
Legenda Sfântului Martin este o adevărată lecție despre iubirea aproapelui și dăruire, apreciată nu doar de școlari și preșcolari, cât și de întreaga comunitate.
Pe lângă povestea plină de învățături, elevii au ocazia de a-și demonstra creativitatea și dibăcia în confecționarea de lampioane. Alături de doamnele educatoare și învățătoare aceștia creează lampioane colorate care aduc lumină și căldură în sufletele tuturor.
Joi seara, elevii celor nouă clase de la ciclul primar de la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller" Oradea, alături de mai micii lor colegi de la grupele de germană, de la grădinițele 45, 46 și 23 s-au adunat alături de învățători, educatori, membri ai familiilor, reprezentanți ai Bisericii Romano-catolice, excelența sa episcop Böcskei László și preotul Pék Sándor, paroh al catedralei, al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, doamna Tankó Veronica-Zita, inspector școlar pentru învățământul primar și preșcolar în limba germană, al Forumului Democrat German din Oradea, domnul președinte Heilmann Norbert, în parcul Catedralei Romano-catolice.
Parcul a răsunat de glasurile copiilor care au intonat cântecele specifice acestei sărbători: ,,.Laterne, Laterne, Sonne, Mond und Sterne", ,,Ich gehe mit meiner Laterne...". Ei au fost acompaniați de doamna profesor Marta Hora, la flaut și de elevul Czier Rudolf, din clasa a IX-a, care a cântat la clarinet.
Lumina lampioanelor alături de vocile cristaline ale micuților a adus bucurie și căldură în sufletele tuturor, lăsând în urma lor amintiri de neuitat.
Prof. Nojea Florentina-Simona

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:39:00 Ora de vară a Europei de Est