Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat”, ediția a V-a, din 10-11 noiembrie, de la Arad

Conferința cu participare internațională

,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat”, ediția a V-a, din 10-11 noiembrie, de la Arad

Centrul de cercetare în Drept SARA (SARA Law Research Center) a organizat conferința cu participare internațională „Siguranţa publică și nevoia de capital social ridicat" ("Public safety and the need for high social capital"), ediția a V-a, în perioada 10-11 noiembrie 2023, la Arad.

Conferința este parte a proiectului cu același nume, finanțat de Consiliul Județean Arad, prin Centrul Cultural Județean Arad, și a fost coordonat de prof. univ. dr. habil Elena-Ana Iancu, cadru didactic la Universitatea ,,Aurel Vlaicu" din Arad, Facultatea de Științe Umaniste și Sociale, membru corespondent în Academia de Științe Juridice din România, Secția de Științe penale.
La actuala ediție, partenerii evenimentului au fost: Universitatea ,,Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea din Oradea, Academia de Științe Juridice din România, Uniunea Juriștilor din România, Asociația Română de Științe penale, Asociația Criminaliștilor din România, The Institute for Cyber Policy Studies (Israel), Centro Studi di Fiscalita`e Finanza Internazionale (Italy), Centrul de Excelență pentru Studiul Minorităților Transfrontaliere, Asociația Colegiului Consilierilor Juridici din Bihor (membră a Federației Ordinului Consilierilor Juridici din România); Asociația pentru Studierea Relațiilor Profesionale de Muncă, AGERPRES.
 Conferința a debutat vineri, 10 noiembrie 2023 (începând cu ora 10.00), în sala de ședințe a Consiliului Județean Arad. Sâmbătă, 11 noiembrie (începând cu ora 8.00), programul conferinței s-a derulat în sala 13 din cadrul Universității ,,Aurel Vlaicu" din Arad.
Accesul la lucrările conferinței a fost liber, neexistând niciun fel de taxă (de participare, publicare sau citire a articolelor).
Conferința a fost deschisă de prorectorul Universității ,,Aurel Vlaicu" din Arad, domnul prof. univ. dr. ing. ec. Alexandru Popa, care a adresat salutul de bun venit participanților din țară și din străinătate și a evidențiat importanța cercetării științifice în procesul de dezvoltare a comunității academice.
În plenul conferinței, au luat cuvântul: domnul europarlamentar Gheorghe Falcă, președintele Consiliului Județean Arad, domnul Iustin Cionca, prorectorul Universității „Aurel Vlaicu" din Arad, domnul prof. univ. dr. ing. ec. Alexandru Popa, președintele Centrului de Cercetare în Drept SARA, domnul general (r) ing. ec. dr. Nicolaie Iancu și directorul de proiect, doamna prof. univ. dr. habil. Elena-Ana Iancu, de la Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad, Facultatea de Științe Umaniste și Sociale, membru al Școlii doctorale de Științe Socio Umane, IOSUD - Universitatea „Dunărea de Jos", Galați.
Consiliul Județean Arad și Centrul de Cercetare în Drept SARA, partener al Universității ,,Aurel Vlaicu" din Arad, au conferit distincția ,,Investește în resursa umană" domnului ing. ec. dr. Adrian Vascu, președinte de onoare al Uniunii Profesiilor liberale din România, cofondator și Senior partner Veridio. În cuvântul de răspuns urmare a Laudation, domnul Adrian Vascu a vorbit despre ceea ce înseamnă investiția în oameni în contextul temei conferinței ,,...o temă nobilă, în condițiile în care oamenii sunt tot ceea ce poate fi mai reprezentativ pe acest pământ".
Programul conferinței a fost structurat în 20 de paneluri care au reunit 138 de lucrări semnate de 171 de autori cu 73 de afilieri, după cum urmează: România, Republica Moldova, Albania, Franța, India, Israel, Italia, Olanda, Polonia, Spania, Ungaria.
Conferința a marcat și ziua în care la nivel internațional s-a sărbătorit Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare, context în care doamna prof. univ. dr. habil Elena-Ana Iancu a evidențiat caracterul interdisciplinar al conferinței, care se va reflecta și în studiile realizate și fundamentate pe nevoia de a înțelege dimensiunile complexe ale siguranței publice, precum și conexiunea cu entitățile funcționale într-un spațiu la un anumit moment dat, afirmând că: ,,suntem împreună la un eveniment științific, în fața comunității locale și a membrilor unor comunități academice semnificative din țară și din străinătate pentru a ne prezenta atât ca specialiști într-un anumit domeniu preocupați de aspecte specifice ariei în care activăm, cât și ca persoane disponibile să aflăm informații din domeniile apropiate pentru a contribui la dezvoltarea comunităților din care facem parte.
Părți într-un raport juridic sau numai participanți în relațiile sociale, indiferent de palierul în care activăm, suntem responsabili de lărgirea orizonturilor de cercetare care reflectă și modul în care înțelegem frământările la nivel planetar sau regional.
Nu în ultimul rând, ne exprimăm modul în care ne raportăm la problemele existențiale care provoacă lumea și care au adus schimbări rapide la nivel mondial și uneori au generat crize globale, probleme umanitare, stări sociale tensionate, insecuritate sau au adus pacea, siguranța, ordinea juridică și ordinea socială.
Prin știință se comunică pașnic, constructiv, durabil și putem găsi soluții la problemele identificate, putem reglementa pentru a apăra valorile fundamentale și a investiga faptele care au adus atingere valorilor sociale, putem uni oameni", a conchis doamna prof. univ. dr. habil Elena-Ana Iancu, director de proiect.
Studiile realizate prin acest proiect se vor publica în International Journal of Legal and Social Order https://ijlso.ccdsara.ro/ indexat în: HEIN ONLINE, ERIH PLUS, WorldCat, Central and Eastern European Online Library, KVK, ICI Journal Master List, Stanford Libraries și în revistele partenerilor.

Trimite email
duminică, 10 noiembrie 2024, 14:46:56 Ora standard a Europei de Est