Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

O sărbătoare ca-n povești, cu artiști pe sprânceană

La Oșorhei, trei zile, până-n noapte,

O sărbătoare ca-n povești, cu artiști pe sprânceană

Echipa liberală din fruntea Primăriei Oșorhei (primarul – Ioan Pop și vicele- Ioan Gligor), cu sprijinul consilierilor locali, al P.N.L. Bihor, al Consiliului județean și al Prefecturii, a organizat o sărbătoare de pomină, cu artiști pe sprânceană.

 V-am povestit, cu de-amănuntul cum s-au petrecut lucrurile vineri.
 Sâmbătă, manifestările au început, așa după cum fusese programat, cu finala minicampionatului de fotbal pentru echipe de copii și au continuat cu întreceri pentru elevi: aruncare cu mingea de oină, alergare 50 m fete/băieți, alergare de rezistență (băieți) 800 m, săritură cu sacul, concurs - trasul cu funia și concursul de prins purcei (care, însă, s-a desfășurat seara).
 La concursul ATV-urilor (și Quard-urilor), precum și la concursul de motocros (o premieră în județul Bihor, la asemenea manifestări câmpenești), s-au înscris 30 de participanți din țară (Arad, Oradea, Timișoara și Cluj-Napoca), după cum am aflat de la Cristian Herman, președintele Clubului ATV Arad (În 24 septembrie, clubul său din Arad va organiza cel mai lung concurs din țară, 24 de ore din 24, cu participare internațională, 70 de echipe de câte două persoane la ambele categorii, cu concurenți din Germania, Cehia și România, posibil și din Ungaria).
 Din cauza unei ploi de milioane pentru agricultori, dar mai puțin dorită de micii artiști de la școlile din Oșorhei, momentul artistic al școlarilor (programat de la ora 17.00) a fost anulat. După circa două ore (de ploaie „de aur”), manifestările au continuat cu concursul de prins purcei. La ora 21.00, au început recitalurile: cu David Deejay și Danger. Trupa Top Secret nu s-a prezentat, fiind înlocuită cu trupa orădeană For Flavour (a lui Levi).   
 O seară ... folclorică, prin excelență!
 Ziua de duminică a debutat cu vestitul târg și concursul de atelaje (din România și Ungaria), care au adunat lumea ca la ... circ! Celor mai mari băutori de bere și celor mai puternici oameni din comună li s-au pregătit concursuri speciale, iar seara s-a lăsat cu un program folcloric de pomină, cu artiști pe sprânceană: Aurica Vaida, Felicia și Simona Costin (mamă și fiică), Kiss Geza (și soția), Lucian Drăgan, Corina Szatmari, acompaniată de trupa lui „Zbiciu” (Varga Carol-tatăl, Varga Marius-fiul și Varga Nazarius-nepotul), Ileana Matus (din Maramureș), Cornel Borza și soții Traian și Valeria Ilea. Înainte să pornească superbul foc de artificii, Corina Szatmari ne-a surprins și încântat cu „Puterea dragostei”.
 Surprizele zilei de duminică
 Surprizele zilei au venit din partea fotbaliștilor și a „Mugurilor și mlădițelor de tezaur” din Beiuș.
 După cum poate ați aflat, juniorii republicani ai lui F.C. Bihor (antenor principal, Gheorghe Silaghi) au învins cu 5 la 4, sâmbătă, la Mogoșoaia, echipa Steaua București, în finala campionatului național, devenind astfel, după 46 de ani, campioni naționali. E pentru prima oară când au ajuns în finală! Ei bine, acești copii minunați au urcat pe scena de la Oșorhei, fiind felicitați și aplaudați la scenă deschisă!
 Cealaltă plăcută surpriză ne-a venit tocmai de la Binș, fiind furnizată de membrii Ansablului de cântece și dansuri „Muguri și mlădițe de tezaur” al Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” din Beiuș, condus de directorul instituției, Anca Banda, îndrăgita solistă de muzică populară din Beiuș, o animatoare inimoasă, fără pereche!
 Vreme de mai bine de o oră mugurii și mlădițele au cântat și au dansat cum au știut ei mai bine, acompaniați de Ioan Popa (din Teleac) - la tobă și Nicolae Gașpar (Culița din Albești) – la vioară cu goarnă.
 Și-au dat concursul: Andrada Ardelean (cea mai mică și mai dulce solistă și dansatoare, absolventă cu coroniță a clasei I), Georgiana Vesa, Andrada Bocoiu, Adela Manea, Sebastian Hahău, Anca Pirtea, Robert Tau, Anca Banda și Roxana Gudiu, Roxana Mihalca, Florina Morar, Simona Carp, Dumitru Buda și Laura Cadar, soliști unu și unu, mulți dintre ei laureați a numeroase concursuri și festivaluri județene și naționale. Săptămâna trecută au cântat și jucat la Gurahonț, iar până în 11 noiembrie, au planificate serbări săptămânal, în județ, în țară și în Ungaria. În 27-30 iulie, vor fi prezenți pe scena Festivalului de la Tulcea.
 După focul de artificii, primarul comunei Oșorhei, dl Ioan Pop (coordonatorul principal al manifestărilor) se arăta mulțumit: „În sfârșit, respir mai ușurat, văzând că tot ce ne-am propus am reușit să ducem la îndeplinire. Este, cum se spune, mulțumirea lucrului bine făcut! Sunt încă puțin copleșit de emoții și foarte bucuros după acest superb foc de artificii care a pus capăt celor trei zile de serbări. La ceas de izbândă, doresc să mulțumesc echipei liberale, familiei din primărie care au fost alături de mine: consilierilor locali care au dovedit unitate, fermitate și armonie, Consiuliului județean și Prefecturii, P.N.L.-ului Bihor, cetățenilor comunei, poliției și firmei de pază „Spartan” Oradea, tuturor personelor fizice și juridice care m-au sprijinit, fără toți aceștia nu reușeam să materializăm tot ce ne-am propus. Am fost o echipă, o familie și astfel am învins”, ne-a declarat tânărul și îndrăgitul primar al comunei Oșorhei, Ioan Pop.
  Felicitări, domnule primar, prima ediție a „Zilelor comunei Oșorhei” a ieșit ca la carte! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O sărbătoare ca-n povești, cu artiști pe sprânceană.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 19:45:44 Ora de vară a Europei de Est