Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul de colinde ,,Noi umblăm a colinda”, ediția a XVII-a

Marți, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea

Festivalul de colinde ,,Noi umblăm a colinda”, ediția a XVII-a

Marți, 5 decembrie 2023, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Consiliul Județean Bihor, Centrul de Cultură al Judetului Bihor, Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai" Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Episcop Dr. Vasile Coman" Oradea, Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, Sindicatul Liber din Învățământ Bihor și Muzeul Țării Crișurilor cu sprijinul CG&GC HiTech Solutions SRL, Turof Distribuție S.R.L., Asociația Cele Trei Crișuri și Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" Oradea, organizează la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea ediția a XVII-a a Festivalului de colinde ,,Noi umblăm a colinda" în cadrul programului ,,Bihorul colindă".

Acesta debutează cu parada costumelor populare începând cu ora 13,00 pe traseul Biroul de Evidență a Populației, zona pietonală, strada Vasile Alecsandri până la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea.
Cei selectați pentru ediția din acest an vor urca pe scena de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, începând cu ora 14,30.
Festivalul are ca obiectiv identificarea şi promovarea colindului creștin autentic de către elevii din unitățile de învățământ bihorene. El se adresează copiilor și elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ sau limba de predare şi este structurat pe două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindători) - sub formă de concurs şi, cea de a doua, Colinde de largă circulaţie.
 Întregul eveniment pune în valoare parteneriatul dintre Biserică - Şcoală - Familie-Comunitate.
La această ediție participă 45 de grupuri: Școala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu" Beiuș, Școala Gimnazială Nr. 1 Bulz, structura Școala Primară Nr. 1 Remeți, Liceul Tehnologic Nr. 1 Popești, structura Școala Gimnazială Nr. 1 Cuzap, Școala Gimnazială Nr. 1 Finiș, Școala Creștină Privată din cartierul romilor Tinca, Școala Gimnazială Nr. 1 Diosig, Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, structura Școala Gimnazială Nr. 2 Bucuroaia, Școala Gimnazială Nr. 1 Cheresig, Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Orizont" Oradea, Școala Gimnazială ,,Balași Jozsef" Curtuișeni, structura Școala Gimnazială Nr. 1 Vășad, Școala Gimnazială Nr. 1 Balc, structura Școala Gimnazială Almașu Mare, Liceul Tehnologic ,,Livia Maria Gego" Dobrești, structura Școala Gimnazială Nr. 3 Topa de Sus, Școala Gimnazială  Nr. 1 Avram Iancu, Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni, Școala Gimnazială Nr. 1 Derna, Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa, Școala Gimnazială Nr. 1 Beznea, Școala Gimnazială Nr. 1 Butani, Liceul Teoretic ,,Gabriel Tepelea" Borod, Liceul Tehnologic ,,Livia Maria Gego'' Dobrești, structura Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișel, Liceul Tehnologic Nr. 1, Suplacu de Barcău, Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia, Școala Gimnazială Nr. 1 Căbești, Școala Gimnazială Nr. 1 Răbăgani, Școala Gimnazială Nr. 1 Husasău de Tinca, Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișelul de Sus, Liceul Tehnologic Nr. 2 Dobrești, structura Șc Gimnazială Nr. 2 Luncasprie, Școala Gimnazială Nr. 1 Brusturi, Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, Școala Gimnazială Nr. 1 Sânicolau Român, Școala Gimnazială ,,D. R Popescu" Nojorid, Școala Gimnazială ,,Puiu Sever" Ineu, structura Școala Gimnazială Nr. 2 Husasău de Criș, Școala Gimnazială ,,D. Radu Popescu", structura Școala Gimnazială Livada, Liceul Tehnologic ,,Felix", structura  Școala Gimnazială ,,Ion Creangă'' Cordău, Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" Oradea, Liceul Tehnologic  ,,Livia Maria Gego'' Dobrești, Colegiul Tehnic ,,Ioan Ciordaș" Beiuș, Liceul Tehnic Nr. 1 Șuncuiuș, Colegiul Național ,,Teodor Neș'' Salonta, Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman'' Aleșd, Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga'' Oradea, Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia'' Oradea, Colegiul Național ,,Iosif Vulcan'' Oradea.
În cadrul evenimentului, vor susține un microrecital Corul ,,Diacon Nicolae Firu" al Liceului  Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, condus de către părintele Ștefan Lakatos, Grupul ,,Moștenitorii cântecului" de la Palatul Copiilor Oradea, coordonat de d-na prof. Anamaria Gal-Turc, Grupul vocal al Parohiei Ortodoxe Române Ciuhoi, coordonat de  Roman Ioana și Grupul vocal Coriteii al Liceului de Arte Oradea coordonați de prof. Aurica Bonțu, precum și Grupul elevilor de la Liceul Teologic Romano-Catolic ,,Szent Laszlo" Oradea.
 Printre criteriile de jurizare se numără autenticitatea costumației, a repertoriului și a interpretării, gradul de dificultate al repertoriului și de interpretare a colindului în dialect. Juriul este constituit din reprezentanți ai partenerilor, cadre didactice, coordonați în calitate de președinte de către domnul Liviu Buțiu, director al Centrului de Cultură al județului Bihor și președinte de onoare doamna profesor Antonia Nica, viceprimarul Municipiului Oradea.
 Această manifestare, devenită un eveniment de suflet în luna decembrie în peisajul bihorean și orădean, deopotrivă, s-a dovedit a fi importantă, nu doar pentru a marca Praznicul Naşterii Domnului, dar și pentru a arăta că generațiile de copii, elevi și tineri sunt preocupate de identificarea, conservarea și promovarea tezaurului cultural și spiritual local, a zestrei de cântece, tradiţii şi obiceiuri care trebuie transmise mai departe, în stare nealterată.
Pr.prof. Florin Negruțiu,
inspector școlar

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:02:04 Ora de vară a Europei de Est