Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Lansarea cărții „Povestiri din Regatul Zăpezii”, de Carmen Bodiu

Joi, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, a avut loc

Lansarea cărții „Povestiri din Regatul Zăpezii”, de Carmen Bodiu

Joi, 7 decembrie 2023, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" din Oradea a devenit neîncăpătoare pentru cele 100 de persoane prezente la lansarea de carte a dnei prof. Carmen Bodiu, „Povestiri din Regatul Zăpezii", eveniment organizat de prof. dr. Alin Ștefănuț, directorul Casei Corpului Didactic Bihor.

În cuvântul de salut adresat celor prezenți, d-na prof. Carmen Bodiu a menționat că se simte privilegiată să fie întâmpinată la ea „acasă" de numele de referință ale ethosului bihorean. Alături de invitații speciali (referenți, traducători și semnatarii prefeței): d-na conf. univ. dr. Daniela Roman - Universitatea din Oradea, conf. univ. dr. Sorin Ciutacu - Universitatea de Vest din Timișoara, scriitorul Ioan F. Pop - Uniunea Scriitorilor Români, d-na Zita Tanko, insp. șc. învățământ primar (secția maghiară și germană) - Inspectoratul Școlar Județean Bihor, dna Monica Costa - director Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" Oradea și dna Liana Bondici - profesor Colegiul Național „Emanuil Gojdu" Oradea, în sală au fost prezenți creatori de școală academică la Oradea și păstrători ai acestei tradiții, dl. prof. Vasile Marcu, dnele prof. Elena Bonchiș, Florica Ștefănescu, Agneta Marcu, Erica Mang, foști și actuali inspectori școlari, dna Felicia Ianța, insp.șc. învățământ primar - Inspectoratul Școlar Județean Bihor, foștii colegi și colaboratori ai dnei Carmen Bodiu de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor: Daniela Sopota, Nicolae Ungur, Nicolae Șaitoș, foști și actuali directori, dl. Iulius Timar - director Colegiul Național „Onisifor Ghibu" Oradea, dl. Alexandru Stoica - director Liceul „Don Orione" Oradea, dna Aurelia Șerfezi - director Școala Gimnazială Sântandrei, dna Rodica Ștef - director Grădinița Allegria Oradea, dna Peto Reika - director Grădinița cu Program Prelungit Orsolya și colaboratori în cadrul proiectelor educaționale: Gheorghina Bârlădeanu, Alina Șaitoș, Adriana Paul, precum și cadre didactice care au transformat actul de predare în măiestrie didactică: Elena Pavel - Școala Gimnazială „Oltea Doamna" Oradea, Ioana Molnar- Liceul Tehnologic Nr. 1 Cadea etc. Un cald salut a fost adresat colegilor de la Asociația Kiwanis Art Oradea, reprezentată prin dnele Carmen Polman, Mirela Mudura, dl. Lucian Fetea, dar și prin grupul elevilor de la Key Club Ghibu, precum și doamnelor de la Organizația Femeilor Social Democrate Oradea, reprezentate prin dna președintă Melinda Gheorghe și foștilor elevi de la Liceul de Arte Oradea (secția română și maghiară), prezenți în număr mare la acest eveniment.
La întâlnirea cu toți cei dragi, dna Carmen Bodiu, consilier superior în cadrul Direcției Generale pentru Implementarea Proiectului „România Educată"-Ministerul Educației, a venit însoțită de colegii săi de la Asociația „Centrul de Perfecționare al Specialiștilor din Educație „Didactica Magna", reprezentați de dna Cătălina Dan, președintele și fondatorul celor două asociații de formare și dezvoltare profesională, recunoscute deja în mediul educațional, Asociația Proeuro-Cons și de curând „Didactica Magna".
Dna Carmen Bodiu și-a întâmpinat oaspeții printr-un mesaj transpus muzical în interpretarea elevei Astrid Muthu (clasa a XII-a A - Liceul de Arte Oradea), „Bună seara, acesta este sufletul meu!", mesaj dedicat copiilor și tuturor celor ce și-au păstrat sufletul curat de copil. Apoi, a împărtășit celor prezenți povestea din spatele poveștilor scrise cu mulți ani în urmă, povești ilustrate de elevii Liceului de Arte Oradea, sub îndrumarea dnei prof. Nada Panait, șefa catedrei de arte plastice a Liceului de Arte Oradea și traduse în limbile engleză, germană și maghiară.
Povestiri din Regatul Zăpezii este o carte cu povești, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, născută din dorința de a răspunde nevoilor multiple ale generațiilor actuale: curiozitatea cunoașterii, dezvoltarea inteligenței emoționale, plăcerea desenului, cultivarea imaginației și exersarea abilităților de comunicare în limba maternă și în limbile moderne. Cele 10 povești care urmăresc destinul unei familii de urși polari, surprinsă în mediul ei de viață (Polul Nord), îmbină subtil informația științifică, de ordin geografic, cu o gamă largă de emoții ale animalelor care au trăiri și comportamente umane. În călătoria lor pe oceanul înghețat, urșii polari, stăpânii neînfricați ai ținutului arctic, parcurg multiple și palpitante experiențe de viață, care impresionează cititorii și prin care devin, la finalul cărții, eroii incontestabili ai ghețurilor. Astfel, sunt cultivate cu discreție și transmise ca valori morale, empatia, curajul, credința, devotamentul, alături de tăria de caracter și nevoia de afecțiune. Creațiile plastice (colorate și alb-negru), realizate de elevii Liceului de Arte Oradea, punctează secvențele specifice ale poveștilor în desfășurare, contribuind la dezvoltarea imaginației copilului, a capacității de comprehensiune și la exersarea deprinderilor artistice.
Cartea se prezintă într-o formulă unică de trei în unu și reprezintă un produs complex, deosebit de atractiv, atât pentru conținutul expresiv al poveștilor, cât și pentru originalitatea ilustrațiilor, și, în aceeași măsură, pentru deschiderea lingvistică și interculturală. Textul în limba română a fost tradus de prof. Monica Costa (director Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" Oradea), în limba germană de prof. Liana Bondici (Colegiul Național „Emanuil Gojdu" Oradea) și în limba maghiară de insp. șc. Zita Tanko (Inspectoratul Școlar Județean Bihor), facilitând astfel accesul unui număr mult mai mare de copii la mesajul acestor povești. Dna insp. șc. Zita Tanko a evidențiat, în cuvântul său, impactul traducerii acestei cărți asupra elevilor de la secția germană și maghiară.
Filmul de prezentare a cărții a evidențiat câteva dintre dialogurile care ilustrează temele celor 10 povești, considerate de autoare ca fiind utile pentru dezvoltarea emoțională și pregătirea pentru viață a copilului: teama de singurătate, de abandon, nevoia de afecțiune, importanța prietenilor și a familiei. Coloana sonoră a filmului a cuprins dialoguri în limba germană realizate de elevii de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu", coordonați de d-na prof. Liana Bondici, dialoguri în limba maghiară realizate de elevii de la Şcoala „Szacsvay Imre" Oradea, sub îndrumarea d-nei prof. Gabriella Pasztor și dialoguri în limba română și engleză, realizate de elevii Lianu Popa Ion și Astrid Muthu (cls. a XII-a A, Liceul de Arte Oradea), alături de fosta lor dirigintă, dna Carmen Bodiu.
În cuvântul lor, autorii prefeței, conf. univ. dr. Sorin Ciutacu - Universitatea de Vest din Timișoara, Ioan F. Pop - custodele Muzeului „Iosif Vulcan" Oradea și referenții cărții: conf. univ. dr. Daniela Roman - Universitatea din Oradea, prof. dr. Alin Ștefănuț - Casa Corpului Didactic Bihor, prof. Gabriella Pasztor - Şcoala „Szacsvay Imre" Oradea, Luminița Velciu (jurnalist, realizator de emisiuni TVR 1) și-au exprimat opiniile, evidențiind meritele autoarei și ale celor care au contribuit la realizarea cărții.
Cartea „Povestiri din Regatul Zăpezii" urmează să fie lansată anul viitor la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau" din Timișoara, iar conținutul ei va constitui baza predării filosofiei la copii, în cadrul unui proiect cu Universitatea de Vest din Timișoara. Atmosfera caldă și distinsă a acestui eveniment a facilitat crearea unei nobile și frumoase comuniuni între cei prezenți din diferitele colțuri ale țării, pe tărâmul culturii, al educației și al valorilor.  

Trimite email
vineri, 3 mai 2024, 13:39:09 Ora de vară a Europei de Est