Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne cheamă, ne poftește la cină!

Cu o săptămână înaintea Marelui Praznic al Nașterii Domnului,

Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne cheamă, ne poftește la cină!

Ieri (17 decembrie 2023), am participat la sfânta și dumnezeiasca Liturghie la Biserica Ortodoxă Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. În Duminica a 28-a după sfintele Rusalii, a fost rânduită Pilda celor poftiți la cină (Ev. Luca 14, 16-24).

În cuvântul de învățătură, părintele paroh Dan Lele ne-a pus la suflet și ne-a tradus înțelesul pildei pentru folosul nostru duhovnicesc...
,,Mântuitorul rostește cunoscuta Pildă a celor chemați la cină. Și a zis: ,,Un om oarecare a făcut cină mare și a chemat pe mulți. Și a trimis la ceasul cinei pe sluga sa ca să spună celor chemați: Veniți, că iată toate sunt gata. Au început însă toți, câte unul, să-și ceară iertare. Cel dintâi i-a zis: Doamne, țarină am cumpărat și am nevoie să ies ca s-o văd; te rog iartă-mă! Altul a zis: Cinci perechi de boi am cumpărat și mă duc să-i încerc; te rog iartă-mă. Al treilea a zis: Femeie mi-am luat și de aceea nu pot veni. Întorcându-se, sluga a spus stăpânului său acestea. Și atunci, mâniindu-se, stăpânul casei a zis: Ieși îndată în piețele și în ulițele cetății, și pe săraci, și pe neputincioși, și pe orbi, și pe șchiopi adu-i aici. Și a zis sluga: Doamne, s-a făcut precum ai poruncit și tot mai este loc. Și a zis stăpânul către slugă: Ieși la drumuri și la garduri și silește să intre, ca să mi se umple casa, căci zic vouă: Nici unul din bărbații aceia care au fost chemați nu va gusta din cina mea".
Omul care a făcut cină este Dumnezeu. Mântuitorul așa se numea mereu: Fiul Omului. De la Sfinții Părinți am înțeles că se numea așa fiind între oameni, făcându-Se Om: iată, Eu Om m-am făcut pentru voi; și Eu ca Om, ca Dumnezeu și Om, fac cină și vă chem la această cină, la această împărtășire cu Mine; cina - darurile Lui, bunătățile acestui pământ al Lui, viața Lui însăși. Chemații cei mulți suntem noi. Toți suntem chemați la acest ospăț. Nu însă toți și aleși...
Părintele face trimitere apoi la apropiata sărbătoare a Crăciunului, ca la o sărbătoare a familiei, a celor dragi, când soțiile și mamele pregătesc această masă a bucuriei. Și cât de dureros este pentru cel care se pregătește ca cei invitați să nu vină la masă, cerându-și scuze. Așa și în Pilda din Evanghelia de astăzi, cei chemați și-au cerut scuze ca și cum ar fi iertați. Dacă noi ne supărăm pe cei care nu au mai venit la masa noastră, oare cum va fi Dumnezeu cu noi? Cu toții suntem chemați să venim la cina cea de taină a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Iar cina cea de taină este trupul și sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care duminică de duminică, sfântă Liturghie după sfântă Liturghie, El se coboară pe masa sfântului altar ca să ni se dea fiecăruia dintre noi, în chip nesângeros, spre iertarea păcatelor noastre și spre viața cea veșnică. Se spune că atunci Sfinții Părinți spuneau că ,,Cerul coboară aici în biserică. Harul lui Dumnezeu coboară aici în biserică. Îngerii urcă și coboară pe masa sfântului altar în glas de bucurie și de răsunet, aducând cinstea și evlavia Mântuitorului nostru Iisus Hristos care s-a jertfit pentru noi și pentru ale noastre păcate pe sfânta și dumnezeiasca Cruce pe dealul Golgotei... Hristos Domnul este cu noi în fiecare duminică, pe masa sfântului altar. El se pogoară din nou și ne așteaptă pe fiecare să venim și să gustăm. ,,Gustați și vedeți cât de bun este Domnul"!
Așadar (concluzionând), să nu uităm că Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos ne cheamă duminică de duminică și în sărbătorile mari de peste an, ne poftește la cină, la ospăț și nu e bine să-L refuzăm mereu, cerându-ne scuze, invocând mereu tot felul de motive, precum cei din Pilda celor poftiți la cină!
Întru vestirea Nașterii Pruncului Sfânt, ieri, în Biserica Ortodoxă Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a colindat cunoscuta și îndrăgita solistă Cornelia Covaciu, iar ca o surpriză, părintele Dan Lele a invitat-o să colinde și pe Geanina Muth, o credincioasă venită de prin părțile Sătmarului, condamnată să stea încă din copilărie, în cărucior, dintr-o culpă medicală...
Pe Facebook Ovidiu Moise Dan, veți putea audia două dintre colindele prezentate, ieri, la biserica părintelui Dan Lele.
Ovidiu Dan  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:42:02 Ora de vară a Europei de Est