Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Colind, de unul singur, de Gheorghe Păun

Revista de cultură ,,Curtea de la Argeș”, nr. 1/2024

Colind, de unul singur, de Gheorghe Păun

Măcar de-ar ninge, îmbelșugat, din greu, trei zile și trei nopți la rând, cât gardul să crească omătul, să nu mai rămână roată pe drumuri - numai sănii de s-ar putea, cu cai și cu clopoței care să râdă pân' la lacrimi.

Am obosit de-atâta toamnă, de-atâta scădere a zilelor. Sunt convins că la fel scad și la Polul Sud, ca la noi spre Polul cel de Nord, la fel peste tot - s-a lenevit și Soarele, dă arșiță, dar nu Lumină.
Să fie zăpadă, să fie alb, o eră glaciară scurtă, dar intensă, neiertătoare, știind totuși că, în ordinea firească a anotimpurilor, după îngheț izbucnesc, mereu triumfători, mugurii. Cândva, după ceea ce se numește solstițiu de iarnă, după Anul Nou, după Dragobete, spre Sfântul Gheorghe cel purtător de biruință. Cel cu cal și suliță.
Până atunci, aș hiberna! Ghemuit în mine însumi, cu ochii închiși, cu urechile acoperite, stins pe jumătate. Un singur bit pe zi să mi se mai strecoare în țeastă: 0/1, da/nu, a venit primăvara, nu a venit primăvara...
O să încep să-mi imaginez Paradisul ca un loc în care se doarme încontinuu, la adăpost de... o, Doamne, că departe mai ești!
Voi relua fraza de la „la adăpost de", după ce fac mărturisirea că am încercat o vreme să scriu acest editorial despre... micul prinț al lui Saint-Exupéry. Voiam să fie ceva ca de Crăciun, curat, senin, plin de poezie, chiar dacă puțin trist, pentru că, vă amintiți, la sfârșit, micul prinț dispare. Voiam, recunosc, să întrerup șirul textelor „angajate", să nu mă mai refer la starea lumii și starea României, orice privire către cele două duce inevitabil la încrâncenare. O mai strigasem în ajutor și pe Alice, cu aventurile ei în Ţara Oglinzilor și în Ţara Minunilor, a dumnealui Charles Dodgson matematicianul, alias Lewis Carroll povestașul. O eschivă perfectă, în lumi cu adevărat feerice...
...la adăpost de televizoare și ecrane de tot felul, de breaking news și de breaking fake news, ce ironie!, de „bulbucații ochi de broască" ai nerușinaților și vânduților, departe de trăncăneala politicienilor și „formatorilor de opinie", de buzați dezabuzați, mizantropi la suflet ulcerați, jalnice figuri de drojdieri ai condeiului, hlizitori instruiți sau doar cabotini caraghioși, demolatori de profesie, bursieri-mercenari- molozari, oengiști logoreici și oengiste tunse și indignate, foști miniștri știe-tot, actuali „profesori" cu cravata bine înfiptă în omușor (asta produce spondiloză, poate de aceea neuronii lor nu pot face altceva decât să repete fraze primite în plic sau prin intermediul „releelor"), lichele pomădate, crainici care tot repetă că România este pe ultimul loc în Europa la tot ce pretind ei că ar fi de bine și pe primul loc la... - nici nu repet ce spun nemernicii, fugiiiți! (și slugăriți prin lume), acesta este mesajul, chiar dacă mai apare câte un belfer care ne asigură că o ducem mai bine ca niciodată (vai de nepoții care vor plăti împrumuturile unor miniștri ca Câțu), la adăpost de inconștient-meschinii care se întreabă „cât ne-ar costa unirea cu Basarabia", ca și când ar exista un răspuns la întrebarea cât costă sângele, presupunând că Dumnezeu ar îngădui această întrebare, iar asta se aplică și la trădătorii care „s-au săturat de România", la adăpost de UE, NATO, OMS, FMI și de toate organizațiile care vor să ne facă bine, binele lor, agresiv, scump, aiuritor adesea, de miliardari și militari de rang înalt, pentru care lumea este un teritoriu de pradă, oamenii niște piedici, cel mult niște resurse, morala un moft, legile o oportunitate de a face bani, departe de toată progenitura inutilă, artistică și neartistică de pe Pământ, cel la fel de decadent ca Olympul...".
L-am citat pe redactorul-șef, academician Gheorghe Păun, cu editorialul pe post de Colind (de unul singur).
Ce se mai spune în acest Colind, puteți afla la adresa cunoscută... www.curteadelaarges.ro
Ce mai putem lectura din cuprinsul primului număr al revistei pe 2024: Horia Bădescu: Trădarea cărturarilor, Dan Anghelescu: Exilul şi utopia, Mircea Radu Iacoban: Bojdeuca! Theodor Codreanu: Pamfil Şeicaru:Între camarilă şi Dotla asiatică, Victor Ravini: Falsificarea istoriei prin etimologii false, Tudor Nedelcea: Eugeniu Carada, Rodica Lăzărescu: Niculae Gheran în oglinda corespondenţei, Florian Copcea: Eminescu: Ideea europeană şi unitatea culturii universal, Raia Rogac: De vorbă cu Liliana Condraticova, Nicolae Melinescu: Prinţul frământărilor istorice... și multe alte subiecte, pe care nu le găsiți în alte reviste.
Vă mulțumim, distinse domnule academician Gheorghe Păun, și pentru primul număr de revistă din anul care își face loc (cu coatele) să răzbească prin atâta toamnă, așteptând, totuși, să vină iarna, ,,și să ningă mult ca-n frații Grimm".
(OviDan)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:53:08 Ora de vară a Europei de Est