Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Innocence in colors”, a doua expoziție internațională de pictură a lui Dragoș Mihai Dobocan

Două expoziții internaționale de pictură la doar 10 ani

„Innocence in colors”, a doua expoziție internațională de pictură a lui Dragoș Mihai Dobocan

În lumea artei contemporane, talentul nu cunoaște limite de vârstă, iar Dragoș Mihai Dobocan, un copil în vârstă de doar 10 ani din Oradea, demonstrează acest lucru cu fiecare pensulă pe care o atinge.

Într-o poveste de succes artistic precoce, Dragoș a participat la două expoziții internaționale majore la o vârstă când mulți copii abia își descoperă pasiunile.
Prima sa expoziție a avut loc la celebrul Carrousel du Louvre din Paris, în octombrie 2023, oferindu-i o platformă de prestigiu pentru a-și împărtăși creațiile cu lumea.
A doua oară, tânărul artist orădean și-a adus talentele la Dubai Art Expo 2023, desfășurată între 16 și 23 decembrie 2023, la Dubai International Art Center. Dragoș a strălucit alături de artiști consacrați din diverse colțuri ale lumii, impresionând publicul cu cele 12 tablouri expuse.
Cu o temă ce evocă natura și iubirea sa pentru aceasta, lucrările lui Dragoș reprezintă animale și peisaje într-un mod care a captivat privirile vizitatorilor. La vernisaj și în timpul expoziției, tânărul artist a reușit să transmită emoții și să inspire publicul.
Dragoș a fost cel mai tânăr expozant, dar nu singurul copil. Alături de el a mai expus și Giulia Pintea, o fetiță de 12 ani de origine română, stabilită cu familia în Franța, într-o localitate situată în apropiere de Monaco.
Recunoașterea talentului său a fost dublată de sprijinul generos oferit de Aqua Carpatica, Hotel President Băile Felix, Karcsi Kadas, Violeta Taichiș, Emilian Pavel și Simbotour Oradea, fără de care această participare nu ar fi fost posibilă.
După Paris și Dubai, urmează New York și Cannes
Cu ochii îndreptați spre viitor, povestea artistică a lui Dragoș Dobocan continuă să prindă amploare. Invitat să-și expună lucrările la un salon internațional de artă din New York în 2024, precum și la Cannes în perioada celebrului Festival de Film din mai 2024, tânărul artist orădean promite să continue să aducă frumusețea și prospetimea viziunii sale artistice pe simezele lumii.
Talentul său și sprijinul comunității locale îl ajută pe Dragoș Mihai Dobocan să se facă remarcat în universul artei contemporane.
Crina Dobocan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:03:02 Ora de vară a Europei de Est