Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 noiembrie 2025

Sindicatul din educație avertizează profesorii:
Nu semnați actele adiționale propuse de școli la contractele de muncă, este o tentativă de diminuare a veniturilor

Sindicatul Independent al Profesorilor Argeș – SIPA „Muntenia” avertizează că școlile, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. SIPA Muntenia transmite profesorilor, printre altele, să nu semneze actele adiționale propuse și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.
„Conducerile unităților de învățământ, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, fapt ce duce la diminuarea salariului”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, această modificare este ilegală, deoarece decizia ICCJ nr. 7/2021 stabilește că gradația de merit, dirigenția, învățământul simultan / special, indemnizațiile specifice (contabili) sunt majorări ale salariului de bază, iar sporul neuropsihic se calculează la salariul de bază majorat, nu la salariul din grilă.

Sindicatul transmite profesorilor să nu semneze actele adiționale propuse, să nu accepte diminuarea bazei de calcul a sporului neuropsihic și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.

„Orice presiune sau amenințare din partea angajatorilor trebuie comunicată imediat sindicatului”, conform informării SIPA Muntenia.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2025

Dacă înveți 20 de tipuri de exerciții, poți lua peste 9 la Evaluarea Națională, la Matematică – analiză

Evaluarea Națională continuă să dirijeze învățarea în România, asta arată noile modele de subiecte publicate pentru 2026 de Ministerul Educației și Cercetării. Analiza Edupedu.ro asupra itemilor care construiesc testul arată același tip de șablon cu probleme repetitive și previzibile. Asta deși toți specialiștii și practicienii – de la profesori, la cercetători, până la OCDE – avertizează de ani de zile că Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a în forma actuală întreținută deliberat de Centrul Național de Curriculum și Evaluare și Ministerul Educației și Cercetării menține aceleași rutine care duc elevii doar spre memorare, algoritmi, pregătire pentru notă, nu pentru înțelegere.
Reamintim, Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII) reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfășoară, anual, într-o singură sesiune, iar în ultimul an a existat și o sesiune specială. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă, potrivit Ministerului Educației.
O analiză comparativă făcută de Edupedu.ro asupra subiectelor oficiale date la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a între anii 2022–2025, în care am inclus și modelul publicat de minister pe 3 noiembrie pentru EN 2026, arată că fiecare exercițiu din testul propus este o reluare fidelă a unuia anterior. În cinci ani, examenul nu a introdus niciun tip nou de problemă, nicio cerință de gândire, nicio situație aplicată. Practic, cine identifică și rezolvă intensiv aceste câteva tipuri de exerciții poate lua lejer o notă peste 9, potrivit analizei Edupedu.ro.

Un workshop delicios

Din „bunătățile pădurii”

Un workshop delicios

Departamentul de Silvicultură și Inginerie Forestieră din cadrul Facultății de Protecția Mediului a Universității din Oradea, a organizat joi, 11 ianuarie 2024, prima ediție a workshop-ului „Valorificarea produselor pădurii".

Evenimentul a fost coordonat de șef de lucrări dr. ing. Cristian Ghiță Crainic. Au participat cadre didactice, studenți și colaboratori ai Departamentului de Silvicultură și Inginerie Forestieră, șefi de ocoale silvice din județul Bihor, foști studenți care lucrează în domeniu.
„Este prima ediție desfășurată în formatul unui workshop, dar noi avem, în fiecare an, o asemenea prezentare dedicată produselor pădurii", explică ș. l. Cristian Ghiță Crainic, adăugând că evenimentul este destinat, în special, studenților din anul I. „Ei trebuie să știe, de la început, că pădurea oferă o imensitate de bunătăți, să spun așa... Să nu vadă doar bușteanul din rampă", spune ș. l. dr. ing. Cristian Ghiță Crainic.
După cum afirmă organizatorii, workshop-ul și-a propus să le ofere studenților o imagine și „completă și complexă asupra potențialului forestier al României", dar și să puncteze aspecte concrete referitoare legate de exploatarea acestuia, în domenii precum: produsele lemnoase și nelemnoase, serviciile pe care le oferă pădurea sau efectele binefăcătoare ale acesteia.
În cadrul evenimentului științific au fost prezentate rezultatele unor cercetări și aplicații din domeniul silvic. Participanții au discutat despre potențialul apicol al pădurilor și producția de păstrăv pentru consum. Au fost dezbătute prevederi ale Codului Silvic și avansate modalități de corelare a acestora cu normativele în vigoare. De un interes deosebit s-a bucurat și prezentarea unor oportunități de afaceri, precum exploatarea brazilor de Crăciun. „Un fost student al facultății noastre deține singura exploatație de acest tip din județul Bihor. El este cel care ne-a vorbit despre particularitățile acestei afaceri și, împreună, am ajuns la concluzia că aici există încă un potențial însemnat, neexploatat", subliniază ș. l. dr. ing. Cristian Ghiță Crainic.
Gazdele și invitații lor, colegi de la departamentele de Ingineria Produselor Alimentare, Ingineria Mediului, Agricultură și Horticultură, au avut ocazia de a degusta din adevăratele delicatese pe care le oferă pădurea: păstrăv afumat în cobze de brad, zacuscă de păstrăv și de ciuperci, pastramă de mistreț și cerb, mezeluri din mistreț, cerb, căprior, lopătar, siropuri de păpădie, de cătină, de afine, de soc negru, de merișoare, ciuperci conservate prin uscare, miere de albine obținută din fondul forestier. „Brioșele cu gem de afine au fost, de departe, produsul cel mai gustat de participanți", a mai spus ș. l. dr. ing. Cristian Ghiță Crainic, convins că evenimentul a fost, „fără doar și poate", o reușită. (B.C.)

Trimite email
sâmbătă, 20 decembrie 2025 la 00:32:37 Ora standard a Europei de Est