Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Investiții majore la Direcția Patrimoniu Imobiliar în anul 2023

„Veniturile direcției au crescut în anul trecut cu 24%”…

Investiții majore la Direcția Patrimoniu Imobiliar în anul 2023

Directorul Direcției Patrimoniu Imobiliar (D.P.I.), Lucian Popa, a prezentat marți (23 ianuarie 2024), în cadrul unei conferințe de presă, raportul de activitate a direcției pe anul 2023, cu evoluția veniturilor și cheltuielilor aferente anului trecut.

„Veniturile direcției au crescut în anul trecut cu 24%, față de 2022, sursa acestora fiind chiriile, terenurile, parcările și vânzările de imobile. În ceea ce privește cheltuielile, obiectivul a fost să ținem în frâu cheltuielile operaționale și să creștem partea de investiții, obiectiv pe care l-am și îndeplinit. Astfel, cheltuielile de investiții au fost de 104.501.378 lei, iar cheltuielile operaționale de 23.295.719 lei", a explicat Popa Lucian, directorul D.P.I.
Veniturile D.P.I...
Veniturile obținute din chirii locuințe au crescut cu 18,69%, veniturile din chiriile spațiilor comerciale, cabinetele medicale cu aproape 36%, veniturile din terenuri cu 50,97%, iar din parcări cu 18,31%. Vânzările de imobile prezintă însă o scădere de 76,24 % comparativ cu anul 2022.
Raportul evidențiază și o creștere a veniturilor din parcările administrate de D.P.I., suma acestora ridicându-se în anul 2023 la 30.698.971 lei.
În ceea ce privește evoluția cheltuielilor operaționale și de investiții derulate de către D.P.I., anul trecut direcția a avut cheltuieli operaționale în valoare de 23.295.719 lei și cheltuieli de investiții de 104.501.378 lei.
Investiții în baze sportive, unități de învățământ, imobile din centrul istoric
Cheltuielile de investiții în anul 2023 au vizat în principiu unități de învățământ, creșe și asistență socială, baze sportive și de agrement, parcuri, locuințe și servicii de dezvoltare, imobile din Ansamblul Urban - Centrul Istoric Oradea.
La bazele sportive și de agrement, principalele investiții s-au realizat la Sala Sporturilor și baza de tenis, la bazinele de înot, la stadionul Municipal și Motorul, la Orășelul Copiilor, la Sala Polivalentă și la Cetatea Oradea.
Principalele lucrări de investiții executate în anul 2023 la unitățile de învățământ au vizat printre altele: Școala Gimnazială Szacsvay Imre (reabilitarea clădirii de pe str. Mihai Eminescu, nr. 28), Școala Gimnazială Juhasz Gyula, Școala Gimnazială Nr.11, Colegiul Național Emanuil Gojdu, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 31 etc.
În ceea ce privește imobilele situate în Ansamblul Urban Centru Istoric, D.P.I. a realizat lucrări de investiții la Palatul Adorjan I și II, Palatul Ullmann, Casa Fuchsl, Bazar Madách Imre, imobile de pe str. Vasile Alecsandri nr. 21, Iuliu Maniu nr. 44, Aurel Lazăr nr. 19-21, Piața Unirii nr. 7.
Totodată, printre alte investiții majore ale Direcției se numără construirea parcării de tip Park and Ride din Piața Emanuil Gojdu, parcarea aferentă Spitalului Clinic Județean, aflată în construcție, parcarea supraetajată de pe strada Iosif Vulcan, finalizată în 2023, căminele studențești din Campusul universitar și spațiul urban deasupra parcării de pe str. Independenței - ambele în lucru și acum. Valoarea acestor investiții se ridică la suma de 162.611.364,41 lei.
O componentă importantă a Direcției Patrimoniu se referă la principalele proiecte derulate prin Programul Național de Redresare și Reziliență la unitățile de învățământ școlar, având în vedere creșterea eficienței energetice la mai multe instituții. Printre acestea putem aminti: grădinițele cu program prelungit nr. 14, 42, 41, 46, 52, Școala Gimnazială Oltea Doamna, Școala Gimnazială Octavian Goga, Școala Gimnazială Lucreția Suciu, Școala Gimnazială Ioan Bogdan, Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Liceul Teoretic Lucian Blaga, Colegiul Național Mihai Eminescu etc.
 Proiectele majore în 2024
De asemenea, Lucian Popa a prezentat și proiectele majore ale Direcției pe anul 2024.
Acestea sunt: reabilitarea clădirii fostei școli Alexandru Roman, sală de sport școlară la Școala Gimnazială Avram Iancu, reabilitarea clădirii Școlii Gimnaziale Szacsvay Imre de pe str. M. Eminescu nr. 28, refacere rețele interioare la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul etc.
Tot pentru anul în curs sunt propuse lucrări la Stadionul Iuliu Bodola, la Bazinul Olimpic, la Orășelul Copiilor, precum și la imobilele situate în Ansamblul Urban - Centrul Istoric.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:37:07 Ora de vară a Europei de Est