Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pe aripile lecturii

La Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna” Oradea

Pe aripile lecturii

Indiferent de gusturile literare, lectura trebuie să facă parte din viețile noastre deoarece prin intermediul ei reușim să ne lărgim perspectiva asupra lumii, ne sprijină dezvoltarea personală, ne hrăneşte spiritul și imaginaţia, ne motivează și ne încurajează întotdeauna, fiind alături de noi pe drumul vieții. Încă de la vârste mici, copiii trebuie încurajați să citească, să cunoască frumusețile neimaginabile ale poveștilor și povestirilor, unde imaginația și fantezia zboară trăind împreună cu eroii și personajele bucurii, dezamăgiri sau speranțe. Cartea trebuie să devină prietena copilului, ea fiind o comoară fără de preț.

                  Luna februarie este luna lecturii, iar cu prilejul Zilei Internaționale a Cititului Împreună (Z.I.C.I) și a Zilei Naționale a Lecturii (15 februarie), elevii clasei a III-a B, coordonați de doamna învățătoare Codruța Faur și doamna bibliotecară Dana Teședan, au desfășurat diverse activități cu mare interes și plăcere, acceptând provocarea de a citi. Prin acestea, s-a urmărit insuflarea dragostei pentru cărţi, dar și promovarea lecturii ca obicei cotidian. În cadrul activităților s-a vorbit despre cărți și s-au citit povești împreună, pentru că cititul cu voce tare este o modalitate de dezvoltare a abilităților lexicale. Citind, reușim să ne adaptăm la lumea din jur, dar și să evoluăm intelectual, atitudinal și moral. Elevii s-au bucurat și de lecturi citite de doamna bibliotecară, una dintre cele mai apreciate fiind cartea „Vacanța lui Nor", scrisă de Ileana și Maria Surducan, această poveste stârnindu-le curiozitatea și dorința de a afla aventurile personajului principal. Tema Zilei Internaționale a Cititului Împreună din acest an a fost „Benzi desenate", pe care copiii le-au citit cu mare drag, iar la final, grupați pe echipe, elevii a dat frâu liber imaginației și au realizat chiar ei benzi desenate. Acestea au fost expuse într-o frumoasă expoziție chiar de Ziua Națională a Lecturii pentru a fi admirate și de ceilalți colegi din școală.
                  S-au creat punți statornice între copii, bazate pe respect, bunătate, adevăr, muncă, entuziasm, implicare, valori desprinse din cărțile citite împreună.
Cititul împreună deschide minți și inimi, mințile devin mai curioase, mai dornice să afle, iar inimile devin mai primitoare și mai calde. În colțul nostru de lectură, poposim și astfel devenim mai bogați cu fiecare pagină citită. Elevii au nevoie să devină cititori competenți pentru a face față cu succes provocărilor societății actuale. Noi avem responsabilitatea să-i atragem și să îi susținem în drumul lor spre descoperirea cărților.
Prof. Codruța Faur

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:40:36 Ora de vară a Europei de Est