Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Educație pentru pace

La Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea

Educație pentru pace

În cadrul proiectului Educație pentru pace - cheia succesului întregii lumi inițiat și implementat la nivel mondial de Asociația HWPL din Coreea de Sud, (https://www.hwpl.kr/language/en/home-hwpl-_en/), Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" din Oradea, a devenit partener de diseminare a conceptului de pace.

Acest lucru a fost posibil în urma parcurgerii unor module educaționale de către prof. Mela Delia și prof. Șerban Hălbac.
În acest context, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" își propune ca în acest an să implementeze conceptul și în ecosistemul său educațional în vederea sublinierii importanței păcii, atât la nivel personal cât și în comunitatea din care tinerii, elevi ai acestei școli, fac parte. ,,Într-o lume în care războaiele sunt subiecte de știri, zilnic, în care războiul din Ucraina este atât de aproape de noi, consider oportun ca tinerii să conștientizeze importanța păcii și, mai mult, să înțeleagă că această stare depinde de acțiunile noastre; menținerea stării de pace vine complementar cu evitarea conflictului, atât în viața de zi cu zi a tinerilor cât și la nivel de comunitate, regiune, ţară"- prof Delia Mela, coordonator proiect, Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul".
80 de elevi,12 cadre didactice și invitatul lor, dl. senator Adrian Hatos, care le-a vorbit tinerilor despre premisele istorice ale păcii, atât la nivel național cât și la nivel mondial, în trecut și în prezent, s-au reunit în data de 16.02.2024, în Sala Festivă a Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul", Oradea. De asemenea, domnul senator a propus elevilor un dialog care a avut la bază  exerciții practice de Istorie: pe baza faptelor istorice prezentate, luând în considerare poziția  strategică a României, elevii au fost provocați să previzioneze pacea în Romania. Ulterior, dl. senator le a propus elevilor să lanseze și o previziune la nivel mondial.
,,Dincolo de istorie, alianțe, tratate de pace și organizații internaționale, am explorat împreună importanța vitală a educației de calitate. O educație care nu doar ne valorizează propria umanitate, ci ne învață să o apreciem și pe a celorlalți, echipându-ne să facem față provocărilor vieții.
Să nu uităm: un popor bine educat este unul mai unit, mai puternic și mai greu de manipulat.
Am fost impresionat de interesul și participarea activă a tinerilor, de discuțiile inteligente și mature pe care le-am avut. De altfel, mulți dintre ei vor participa și la un concurs de eseuri despre pace, demonstrând angajamentul lor față de cauza păcii.
A fost, de asemenea, o oportunitate excelentă de a vorbi despre realizările și provocările învățământului profesional dual și ale școlii noastre.
Se cuvine să le mulțumesc în primul rând elevilor, pentru interes și pentru aplauze.
Mulțumesc, de asemenea, domnului director Ruben Filimon și doamnei director adjunct Marinela Filip pentru foarte buna organizare și ospitalitate, doamnei Delia Mela, coordonatoarea proiectului, pentru invitație, și profesorilor Șerban Hălbac, Alice Popa, Nadia Szuiogan și Mariana Abrudan pentru contribuția lor la proiect și la eveniment, Adrian Hatos, senator
Conferința a fost urmata de un workshop coordonat de prof. Șerban Hălbac în care elevilor li s-a cerut să redea vizual diferite aspecte ale păcii, având la îndemână broșuri create de Asociația HWPL. La final, tinerii au reușit să exprime  pacea prin culori vii și armonioase folosind și slogane care îndeamnă la pace.
Activitățile vor continua și în perioada următoare cu un concurs de eseuri despre pace scrise de elevi, o masă rotundă despre importanța păcii la nivel personal, dar și de alte activități care să promoveze importanța păcii, iar în luna septembrie se preconizează participarea unei delegații de cadre didactice și tineri la Summitul de Pace de la Seul, unde se va prezenta impactul acestor activități asupra tinerilor.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:58:47 Ora de vară a Europei de Est