Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Serbările Cetății – ediția a IX-a

Sâmbătă și duminică, orădenii sunt răsfățați cu

Serbările Cetății – ediția a IX-a

Pentru sâmbătă și duminică (4 - 5 iulie 2009), Primăria municipiului Oradea, Consiliul local și Casa de Cultură a municipiului au pregătit orădenilor o manifestare devenită de-acum tradițională, ca și Zilele municipiului, intitulată Serbările Cetății, aflată la a IX-a ediție.

 Piesele de greutate ale zilei de sâmbătă au fost Natalia Selejan, DJ Chrom și îndrăgita trupă HI-Q, cu un repertoriu care s-a adresat tineretului.
 Programul din această seară (duminică) este rezervat iubitorilor de folclor, pe scena amenajată în incinta cetății fiind programate ansambluri folclorice cu priză la orădeni („Aușana”, „Crișul”, „Feciorii Bihorului”și „Bihorul”), precum și soliști îndrăgiți (Viorica Bradea, Luminița Tomuța, Cornel Borza, Traian Ilea și Valeria Codorean).
Trebuie să mai spunem că programul serbărilor cuprinde nu doar spectacole pe scenă (prezentate de Mihai Dacin, moderatorul manifestărilor), ci și multe alte activități cultural-educative. Asociația „Gata Oricând” a pregătit pentru copii o activitate interactivă de cunoaștere a unor meșteșuguri populare. Facultatea de Arte Vizuale a pus la cale o expoziția cu costume medievale din materiale neconvenționale. Ca și la edițiile anterioare, expoziția de arme și arcuri, precum și demonstrațiile cu arcul au atras atenția și au adunat curioșii... ca la circ!
 Comercianții au venit în întâmpinarea publicului cu o gamă bogată și diversificată de articole și produse pentru toate vârstele și gusturile, iar pentru stimularea sucului gastric, au fost etalate și pregătite bunătăți culinare: frigărui, mititei și grătare, dar și bogracs...
 Unii au văzut chiar și stele... duble!
 Ați citit bine: stele duble, nu stele verzi!
După ora 22.00, în timp ce pe scenă cânta trupa HI-Q, unii au văzut stele duble, dar nu din cauza băuturii, ci cu ajutorul telescopului adus de prof. Marin Bica și Hofer Grațian (de la Astroclub „Meridian 0” Oradea).
 Privind cerul prin telescop, Marin și Garțian le-a facilitat orădenilor să observe craterele de pe Lună, inelele lui Saturn (văzute din profil), stele duble și multiple roiuri globulare și deschise, precum și nebuloase planetare.
Dl profesor Marin Bica ne-a povestit și despre „aventurile” năzdrăvanilor săi elevi-„astronomi” de la Școala „Dacia” (Denis și Sebi), membri ai lotului național lărgit al României care s-au calificat pentru Olimpiada internațională de astronomie din China.
„Restituiri medievale”
În cadrul Serbărilor Cetății, Casa de Cultură a municipiului Oradea, Facultatea de Arte Vizuale și Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Oradea, au organizat o expoziție tematică, în ton cu evenimentul, intitulată „ Restituiri medievale”, un proiect menit să reconstituie cu mijloace plastice contemporane atmosfera Evului de mijloc a Cetății orădene.
Prin costumul-obiect inspirat din stilul gotic, specific Evului mediu, Serbările Cetății au fost mai aproape de cotidianul unui târg medieval,” după cum s-a exprimat artistul plastic Radu Tîrnovean (administrator U.A.P.), în cuvântul de deschidere. Autorii celor 15 lucrări expuse sunt studenți ai Facultății de Arte Vizuale din Oradea, anii I și II: Bianca Bara, Anca Brisc, Suzana Buna, Răzvan Buta (specializarea Pictură, an I), Diana Deneși, Magdalena Erdei, Anita Hajnalka Kerekes, Carolina Nagy, Natalia Mihoc, Ana Maria Petrea, Adela Popp, Raluca Rizescu, Andrada Popa, Zsolt Popa, Rebeca Sasca, Elena Spac, Teodora Todincă, Andrea Torớk, Diana Þintari și Radiana Þiplea (anul II, Arte decorative), coordonați de lector univ. dr. Corina Baciu și lector univ. drd. Mihaela Tătulescu; studenții secției de Pictură, anul III: Claudia Aradi, Teodora Bicescu, Ovidiu Gui, Camelia Marian, Tudor Mureșan, Adrian Popa și Szilard Silagy, conduși de lector univ. drd. Constantin Costea, au prezentat un program de action painting, sâmbătă, în prima zi a serbărilor.
„Cu două săptămâni înainte, studenții de la Arte decorative au mai avut o expoziție, tot în sala multifuncțională din cetate, intitulată „Peseudoveșmânt”..., cu influențe renascentiste. Putem spune că pentru studenții din anul II a fost un tur de forță, cu două expoziții într-o lună.
Față de o paradă a modei, aceste costume-obiect sunt ca niște sculpturi, care te lasă să vezi mai în amănunt toate detaliile. Sunt ca niște personaje împietrite”, vorba dnei Mihaela Tătulescu.
Pe simeze, pot fi admirate steaguri medievale, tot din materiale neconvenționale, steaguri realizate în noduri din cânepă. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Serbările Cetății – ediția a IX-a.
 

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 06:17:09 Ora de vară a Europei de Est