Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Serbările Cetății – ediția a IX-a

Sâmbătă și duminică, orădenii sunt răsfățați cu

Serbările Cetății – ediția a IX-a

Pentru sâmbătă și duminică (4 - 5 iulie 2009), Primăria municipiului Oradea, Consiliul local și Casa de Cultură a municipiului au pregătit orădenilor o manifestare devenită de-acum tradițională, ca și Zilele municipiului, intitulată Serbările Cetății, aflată la a IX-a ediție.

 Piesele de greutate ale zilei de sâmbătă au fost Natalia Selejan, DJ Chrom și îndrăgita trupă HI-Q, cu un repertoriu care s-a adresat tineretului.
 Programul din această seară (duminică) este rezervat iubitorilor de folclor, pe scena amenajată în incinta cetății fiind programate ansambluri folclorice cu priză la orădeni („Aușana”, „Crișul”, „Feciorii Bihorului”și „Bihorul”), precum și soliști îndrăgiți (Viorica Bradea, Luminița Tomuța, Cornel Borza, Traian Ilea și Valeria Codorean).
Trebuie să mai spunem că programul serbărilor cuprinde nu doar spectacole pe scenă (prezentate de Mihai Dacin, moderatorul manifestărilor), ci și multe alte activități cultural-educative. Asociația „Gata Oricând” a pregătit pentru copii o activitate interactivă de cunoaștere a unor meșteșuguri populare. Facultatea de Arte Vizuale a pus la cale o expoziția cu costume medievale din materiale neconvenționale. Ca și la edițiile anterioare, expoziția de arme și arcuri, precum și demonstrațiile cu arcul au atras atenția și au adunat curioșii... ca la circ!
 Comercianții au venit în întâmpinarea publicului cu o gamă bogată și diversificată de articole și produse pentru toate vârstele și gusturile, iar pentru stimularea sucului gastric, au fost etalate și pregătite bunătăți culinare: frigărui, mititei și grătare, dar și bogracs...
 Unii au văzut chiar și stele... duble!
 Ați citit bine: stele duble, nu stele verzi!
După ora 22.00, în timp ce pe scenă cânta trupa HI-Q, unii au văzut stele duble, dar nu din cauza băuturii, ci cu ajutorul telescopului adus de prof. Marin Bica și Hofer Grațian (de la Astroclub „Meridian 0” Oradea).
 Privind cerul prin telescop, Marin și Garțian le-a facilitat orădenilor să observe craterele de pe Lună, inelele lui Saturn (văzute din profil), stele duble și multiple roiuri globulare și deschise, precum și nebuloase planetare.
Dl profesor Marin Bica ne-a povestit și despre „aventurile” năzdrăvanilor săi elevi-„astronomi” de la Școala „Dacia” (Denis și Sebi), membri ai lotului național lărgit al României care s-au calificat pentru Olimpiada internațională de astronomie din China.
„Restituiri medievale”
În cadrul Serbărilor Cetății, Casa de Cultură a municipiului Oradea, Facultatea de Arte Vizuale și Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Oradea, au organizat o expoziție tematică, în ton cu evenimentul, intitulată „ Restituiri medievale”, un proiect menit să reconstituie cu mijloace plastice contemporane atmosfera Evului de mijloc a Cetății orădene.
Prin costumul-obiect inspirat din stilul gotic, specific Evului mediu, Serbările Cetății au fost mai aproape de cotidianul unui târg medieval,” după cum s-a exprimat artistul plastic Radu Tîrnovean (administrator U.A.P.), în cuvântul de deschidere. Autorii celor 15 lucrări expuse sunt studenți ai Facultății de Arte Vizuale din Oradea, anii I și II: Bianca Bara, Anca Brisc, Suzana Buna, Răzvan Buta (specializarea Pictură, an I), Diana Deneși, Magdalena Erdei, Anita Hajnalka Kerekes, Carolina Nagy, Natalia Mihoc, Ana Maria Petrea, Adela Popp, Raluca Rizescu, Andrada Popa, Zsolt Popa, Rebeca Sasca, Elena Spac, Teodora Todincă, Andrea Torớk, Diana Þintari și Radiana Þiplea (anul II, Arte decorative), coordonați de lector univ. dr. Corina Baciu și lector univ. drd. Mihaela Tătulescu; studenții secției de Pictură, anul III: Claudia Aradi, Teodora Bicescu, Ovidiu Gui, Camelia Marian, Tudor Mureșan, Adrian Popa și Szilard Silagy, conduși de lector univ. drd. Constantin Costea, au prezentat un program de action painting, sâmbătă, în prima zi a serbărilor.
„Cu două săptămâni înainte, studenții de la Arte decorative au mai avut o expoziție, tot în sala multifuncțională din cetate, intitulată „Peseudoveșmânt”..., cu influențe renascentiste. Putem spune că pentru studenții din anul II a fost un tur de forță, cu două expoziții într-o lună.
Față de o paradă a modei, aceste costume-obiect sunt ca niște sculpturi, care te lasă să vezi mai în amănunt toate detaliile. Sunt ca niște personaje împietrite”, vorba dnei Mihaela Tătulescu.
Pe simeze, pot fi admirate steaguri medievale, tot din materiale neconvenționale, steaguri realizate în noduri din cânepă. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Serbările Cetății – ediția a IX-a.
 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 21 septembrie 2020

Poza zilei

Ești pasionat de muzică?

Ești pasionat de muzică și vrei să faci primii pași în cariera ta?
Perfect!
Noi suntem în căutarea unui VOCAL COACH ASSISTANT.
Așadar, nu rata ocazia de a face parte din echipa Enjoy Music!