Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zâmbete și flori pentru doamne, la început de primăvară!

La Centrul Social Multifuncțional Ioșia

Zâmbete și flori pentru doamne, la început de primăvară!

La Centrul Social Multifuncțional Ioșia, doamnele din comunitate, alături de directorul D.A.S. Oradea, d-na Anca Grama, au întâmpinat primăvara sărbătorind atât Mărțișorul, cât și Ziua Internațională a Femeii.

Cu sprijinul d-nei comisar Ioana Indrieș, din cadrul I.P.J. Bihor, a d-nei agent șef Anca Tuduce din partea Inspectoratului de Poliție Bihor - Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității. și a d-nei Ileana Pușcaș de la Fundația Lampas, evenimentul intitulat ,,Oferă o floare, oferă respect și siguranţă - Stop violenței!", a fost unul interactiv, plin de zâmbete și voie bună.
Doamnele prezente la eveniment, alături de distinsa noastră colaboratoare, d-na Miorița Săteanu, au discutat despre rolul femeii în familie și în societate și pe lângă mărțișoare, flori și dulciuri, au primit sfaturi și informații utile cu privire la prevenirea și combaterea violenței față de persoanele vârstnice, cum pot ajuta victimele violenței domestice, instituțiile care pot oferi ajutor precum și despre prevenirea victimizării persoanelor vârstnice.
Directorul D.A.S. Oradea, d-na director Anca Grama, a accentuat rolul important pe care îl au O.N.G.-urile prin serviciile sociale pe care le acordă persoanelor vulnerabile venind în completarea și sprijinul instituțiilor statului pentru aceste persoane, fiind evidențiat și apreciat rolul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, mai ales prin acțiunile de prevenție pe care le desfășoară atât în rândul tinerilor cât și al vârstnicilor, Fundației Lampas, care de câțiva ani acordă în municipiul Oradea servicii gratuite de consiliere psihologică, socială și juridică victimelor violenței domestice, precizând: ,,Le-am adresat doamnelor un cuvânt de mulțumire pentru toată grija lor față de familie și pentru implicarea în comunitate, pentru că sunt active și puternice și dau viață centrelor multifuncționale. Noi, la Direcția de Asistență Socială, vedem multe povești de viață, femei încercate de greutăți, ne implicăm să sprijinim și să facem mici bucurii acolo unde este nevoie, iar cel mai important este să fim sănătoși și să avem grijă de sănătate, ca să putem face lucruri bune mulți ani înainte", Anca Grama, directorul executiv al Direcției de Asistență Socială Oradea. 
D-na Miorița Săteanu a punctat faptul că deși sunt legiferate drepturile femeilor, acestea nu sunt întotdeauna respectate, însă istoria dar și prezentul pot aduce oricând în prim plan determinarea femeii care a izbândit în toate domeniile vieții.
Pentru că este început de primăvară pentru doamnele prezente s-a acordat pe lângă un mărțișor și o floare și un „cadou" muzical. Acesta a venit din partea Mihaelei Cozman elevă în clasa a IX-a A la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" (premiată la concursuri naționale de muzică ușoară, dar și campioană și vicecampioană națională la karate cadet), care a încântat audiența cu cântece de suflet despre mama!
În fiecare zi, centrele multifuncționale din cartiere sunt deschise tuturor celor care doresc să socializeze şi să participe la o serie de activități.
La mulți ani tuturor femeilor și o primăvară frumoasă!

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:00:14 Ora de vară a Europei de Est