Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Gheorghe Pituţ, omagiat de elevii și dascălii de la Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş” din Beiuş

Poetul stelelor fixe

Gheorghe Pituţ, omagiat de elevii și dascălii de la Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş” din Beiuş

Primăvara s-a născut poezia, primăvara ne întoarcem cu dor spre locurile copilăriei, spre satele înflorite alb ca spătoaiele purtate de maicile noastre duminica, primăvara ne amintim că lângă noi trăiește frumusețea.

An de an, elevii de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș" din Beiuș celebrează Poezia. În 31 martie, îl citesc pe Nichita Stănescu, iar în prima zi de aprilie îl omagiază pe Gheorghe Pituț. Citesc, participă la evenimente culturale, desenează, scriu, se întâlnesc cu personalități culturale locale, învață istoria locului și a oamenilor ce s-au ridicat din vatra Beiușului.
1 aprilie 2024, o zi caldă de primăvară, a fost ziua perfectă pentru ca elevii din două clase de liceu să se adune la bustul lui Gheorghe Pituț aflat în parcul central al Beiușului, să citească poezii, să vorbească despre poezie și despre magia prin care cuvintele obișnuite ajung pulbere de aur. Ei au aflat de la doamnele profesoare Veronica Popa și Sorina Purtan ce l-a făcut pe Gheorghe Pituț poet unic și inimitabil.
Cu toate că au trecut aproape 33 de ani de la mutarea poetului Gheorghe Pituţ (1 aprilie 1940, Săliște de Beiuș - 6 iunie 1991, București) lângă alte stele fixe ale poeziei româneşti, opera acestuia este încă puţin cunoscută şi nu e deloc greşit să afirmăm că Pituţ este un poet cu mult mai mare decât se ştie şi suntem convinşi că locul său în Istoria literaturii române este alături de alţi mari poeţi precum Nichita Stănescu, Ion Alexandru, Marin Sorescu.
Originar din fertilul, pentru literatură, Ardeal, poetul îşi va purta cu sine originile în îndepărtatul Bucureşti, unde-i răsărise steaua fixă. Vocaţia poetică i-a putut fi remarcată încă din copilărie încât, în adolescenţă, Pituţ va fi conştient că scrie versuri, iar la maturitate că scrie Poezie. Crescând în mijlocul naturii, în braţele dealurilor din satul natal Sălişte de Beiuş, natura i-a atins coarda sensibilităţii artistice înnăscute, moştenite într-o oarecare măsură de la părinţi, tatăl - olar, artist al pământului - fascinându-l şi, mai apoi, inspirându-l în poezia cu tentă biografică întâlnită în toate volumele sale.
Trecut prin şcoala înţelepciunii ţărăneşti, apoi prin cea a singurătăţii ascetice din pădurile Munţilor Bihorului va intra poet în cetatea Clujului şi apoi în cea a Bucureştilor, fiind repede apreciat de mari nume ale culturii româneşti precum: Dumitru Stăniloaie, Nichita Stănescu, Antonie Plămădeală, Constantin Noica sau Petre Ţuţea, care vor fi printre puţinii care-i vor pătrunde sensul poemelor care multora li se par inaccesibile.
Bunătatea, cumpătarea, chibzuinţa, conştiinţa morală, conştiinţa datoriei, abnegaţia şi altruismul său sunt câteva atribute pe care cei care l-au cunoscut le-au folosit în ceea ce-l priveşte pe omul şi pe poetul Gheorghe Pituţ: „Copil de Moromeţi ardeleni (...era...) un om simplu şi un om bun, un artist preocupat nu de odăjdiile rostirii, ci de adevăr" (Gheorghe Tomozei), „a fost un excepţional poet şi un mare om bun. O îndârjire structurală ce venea din fibra lui ardelenească era sublimată de înţelepciune, de o extraordinară compasiune şi înţelegere" (Cezar Baltag). „era un înţelept, avea darul rostirii arhetipale, a solomonarilor (Gheorghe Istrate).
Un sentiment prezent în opera şi viaţa poetului e simţul datoriei, moştenit de la părinţi: „Oricât de lungă ziua,/şaptezeci de ani - /părinţii înhămaţi la snopi/prin ariile unui veac întreg/îi văd cum pierd,/din ceas în ceas puterea,/dar umbra celui mai înalt copac/ din lume - Datoria/le răcoreşte fruntea ne-ntrerupt/cu cel dintâi/şi trist curaj/ pe podul plin de roade/al pământului." (Celălalt soare)
Familia era pentru Pituţ un lucru sfânt, relaţia poetului cu părinţii, fraţii, soţia şi copiii săi erau de dragoste creştinească apostolică: „Deasupra lumii eu îmi pun părinţii,/Iubita, puii albi şi sfinţii" (Când voi vorbiţi) şi „Acum îmi dau mai bine decât oricine seama/ce arhetip e tata şi ce durere mama,/ce-adânc izvor un frate, ce râu de lacrimi sora" (Grijă).
O relaţie asemănătoare cu cea din familie exista şi între poet şi prietenii săi pictori, scriitori, teologi, filosofi, alături de care îşi petrecea timpul la Casa Scriitorilor din Bucureşti şi împreună cu care forma o altfel de familie, spirituală.
Despre poeziile sale s-au scris şi se vor scrie încă pagini de critică însă din toate putem observa că Pituţ este poetul aflat la „poarta cetăţii" poeziei, la răscrucea dintre două medii, rural şi citadin, dintre două lumi. „Gheorghe Pituţ, poet de certă vocaţie, lasă despre sine frumoasa biografie a unui om de pădure, cu vorba rară şi cugetul aprig. Versurile sale sunt tăiate apăsat - inscripţii pe coajă de arbori. Suflul liric e prezent pretutindeni, fără acele obositoare interstiţii care apar mai întotdeauna când libertatea prozodică nu este o alegere fecundă ci o comoditate. Vitalităţii artistice îi răspunde temperamentul, mocnirea, acumularea surdă de energie menită unei eliberări decisive." (Mircea Martin - „Generaţie şi creaţie", Gheorghe Pituţ).
La Casa de Cultură a Municipiului Beiuș elevii au avut apoi ocazia să se întâlnească cu doamna Maria Vaida, cetățean de onoare al municipiului de pe Crișul Negru, critic și istoric literar, doctor în Ştiinţe Filologice al Universităţii „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, care și-a dedicat teza de doctorat cu titlul „Gheorghe Pituţ sau Ochiul şi noaptea" poetului omagiat azi, teză publicată și ajunsă deja la o a doua ediție.
Și pentru ca sărbătoarea să fie deplină, în cadrul aceluiași eveniment, s-a desfășurat și lansarea la Beiuș a cărții doamnei Viorica Flintașu (sora poetului Gheorghe Pituț), interpretă de muzică populară și iubită purtătoare a tradițiilor din zona Beiușului în țară și în lume. Volumul „Cântecul dorului nesfârșit" este cartea unei vieți puse în slujba folclorului, a tradițiilor, a tot ceea ce mai are autentic zona Beiușului. Alături de elevii urcați pe scenă doamna Viorica Flintașu a cântat o priceasnă și doritorilor le-au fost oferite autografe, volumul și CD-uri cu muzica îndrăgitei interprete.
La eveniment au participat, de asemenea, avocatul și scriitorul Pașcu Balaci, și dânsul cetățean de onoare al Beiușului, poetul Dumitru Branc, directorul Editurii Aureo, Ștefan Avram, dar și interpretele de muzică populară Voichița Mihoc și Maria Sidea, care i-au încântat cu vocile lor pe toți cei prezenți.
Ne permitem, în încheiere, un răspuns la o întrebare din tinereţea poetului, omagiat azi la Beiuș „Există oare o cetate/unde să nu mai mor/ nicicând?" (Singur) Cu siguranţă că există, este cetatea inimilor noastre, a celor care calcă pe urmele poetului citindu-i şi recitindu-i opera, a celor ce îi cercetează obârşiile şi îi urmează steaua.
Veronica Popa
Foto. Ioan Curpaș

Trimite email
sâmbătă, 4 mai 2024, 09:10:07 Ora de vară a Europei de Est