Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Festivalul de pricesne ,,La umbra Crucii Tale”, ediția a VI-a, în cadrul proiectului județean ,,Lumină din Lumină”

Marţi, în străvechea Catedrală a Oradiei, s-a desfăşurat

Festivalul de pricesne ,,La umbra Crucii Tale”, ediția a VI-a, în cadrul proiectului județean ,,Lumină din Lumină”

În contextul marcării Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Protopopiatul Ortodox Român Oradea, Protopopiatul Ortodox Român Beiuș, Protopopiatul Ortodox Român Marghita, Protopopiatul Ortodox Român Tinca, Asociația ,,Părinți pentru Ora de Religie" - Filiala Bihor și Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei, Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, au organizat, marți, 16 aprilie 2024, cea de-a VI-a ediție a Festivalului de pricesne ,,La umbra Crucii Tale", în cadrul proiectului județean ,,Lumină din Lumină", aflat la a II-a ediție.

            ,,Festivalul îşi propune consolidarea parteneriatului Școală - Biserică - Familie prin identificarea, promovarea și conservarea patrimoniului spiritual și cultural local", așa după cum avea să precizeze în cuvântul de deschidere inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, domnul prof. dr. Horea Florian Abrudan.
              Potrivit organizatorilor, manifestarea, închinată marelui praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, se adresează copiilor, elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ și eparhie, indiferent de ciclul de învăţământ şi se desfășoară în perioada 11 aprilie - 21 aprilie 2024, pe centre metodice și protopopiate.
           La actuala ediție, au onorat invitația organizatorilor și gazdelor evenimentului: părintele vicar, profesor Radu Rus, domnul inspector școlar general, prof. dr. Horea Florian Abrudan, domnul prof. univ. dr. Sorin Curilă, președintele Asociației ,,Părinți pentru Ora de Religie", - Filiala Bihor, doamna Viorica Cherteș, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei, inspectori școlari și directori de grădinițe și școli, alături de părinții copiilor și elevilor participanți și alți credincioși ai Parohiei Velența I, dimpreună cu părinții preoți ai bisericii, părintele Nicolae Pop și părintele profesor, inspector școlar Florin Negruțiu.
            În deschiderea festivalului, au susținut un recital de pricesne membrii Corului ,,Diacon Nicolae Firu" al Liceului Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, dirijați de pr. prof. Ștefan Lakatos.
            La cea de-a VI-a ediție, în fața sfântului altar au cântat 11 formații:
*Grupul de copii de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 45 din Oradea, coordonați de doamna director, prof. Sanda Caba, prof. Casandra Dima și Anca Mureșan; ei au interpretat pricesnele: În fiecare dimineață și Hristos a înviat!
*Grupul vocal Heruvimii al Bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil Oradea, îndrumători, profesorii: Sanda Caba, Gabriela Pascar, Cosmina Pure, Ancuța Dume și Carmen Chiș (în repertoriu, pricesnele: Nu-i singur Iuda vinovat și Sub o salcie pletoasă);
*Grupul de elevi de la Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișelu de Sus și Biserica Ortodoxă cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Hidișelu de Jos; îndrumători, prof. Călinescu Anca Haidi și pr. Roman Bereteu (cu pricesnele: A venit un om la Domnu și Pe muntele Golgota);
*Grupul de elevi de la Școala Gimnazială ,,Ioan Slavici" Oradea și Biserica Ortodoxă Română ,,Mihai Eminescu" din Oradea, cu pricesnele: Ție, Maică, îți cer și Sub o salcie pletoasă; îndrumători, director, prof. Brândușa Buzulică, prof. Alexandra Ambro și pr. Vasile Nicolae Vesa;
*Grupul de elevi de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" Oradea, cu pricesnele: La umbra Crucii Tale și Sub o salcie pletoasă; îndrumători: prof. Florentina Socolan, Sanda Budău și pr. Aurelian Sotoc;
*Grupul de elevi de la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea și Catedrala ortodoxă cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Oradea (gazdele festivalului), cu pricesnele: Mamă dulce, mama mea și Sub Cruce vin, Iisuse; îndrumători: prof. Doina Lung și părinții catedralei: pr. prof. inspector Florin Negruțiu și pr. paroh Nicolae Pop;
*Grupul de elevi de la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea, cu Drumul Crucii și Când și când la ușa sufletului meu; îndrumători: prof. Ioana Bordea și pr. Nicolae Balogh;
* Grupul de elevi de la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga" Oradea și Biserica Ortodoxă cu hramul Sfinții Trei Ierarhi Oradea; cu Naintea Ta, Iisus iubit și Cu Crucea-n spate; îndrumători: prof. Ioana Filipcic și pr. Ioan Bala;
*Grupul de elevi de la Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" Oradea și Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din Oradea; cu Naintea Ta, Iisus iubit și Numai cei cu gând curat; îndrumători, profesorii: Emanuiela Țăran, Adrian Tencuțiu, Rodica Marian și pr. Mihai Brie;
*Grupul de elevi de la Colegiul Național „Iosif Vulcan" Oradea și Biserica Ortodoxă cu hramul Buna Vestire Oradea; cu Colind de Florii și Vreau lângă Dumnezeu; îndrumători, prof. Dem Irina, Alina Vidican și pr. Balint Ciprian;
*Grupul de elevi de la Palatul Copiilor Oradea (cu adevărat grupul ,,Madrigal" al elevilor bihoreni, apreciem noi), coordonați de prof. Turc-Gal Anamaria, cu trei pricesne: Pentru Tine, Doamne; Mergeai cu Crucea-n spate și Oile mele.
Generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, domnul prof. dr. Horea Florian Abrudan a felicitat și premiat fiecare formație prezentă în festival și pe îndrumători cu câteo diplomă de excelență...
Am fost părtași, marți, în străvechea Catedrală, la un moment și o stare de har pentru primirea Luminii sfinte
La final, părintele vicar, profesor Radu Rus, a vorbit despre momentul de har, despre încă o treaptă pe care am urcat-o, împreună cu acești copii minunați, spre Marele Praznic al Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
,,Am urcat împreună, aș zice, încă o treaptă de Lumină spre Învierea Domnului..., o pregătire pentru primirea Luminii în biserici, în case și mai ales în suflete noastre, ale tuturor, în suflete primenite, curățite și înălțate, ca să poată înțelege praznicul ce vine, în toată profunzimea lui"...
Pe Facebook Ovidiu Moise Dan, veți putea să vă bucurați de regalul celor 12 formații, începând cu membrii Corului ,,Diacon Nicolae Firu" al Liceului Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea... și încheind cu ,,Madrigalul" Palatului orădean, care ne-au emoționat până la lacrimi...
Ovidiu Dan

Trimite email
sâmbătă, 4 mai 2024, 00:30:18 Ora de vară a Europei de Est