Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Întâlnire: In Memoriam Nicolae Dabija

În 13 aprilie, dublu eveniment, Ziua revistei ,,Curtea de la Argeş” și

Întâlnire: In Memoriam Nicolae Dabija

Evenimentul de sâmbătă este cuprins în cadrul Podului de Reviste, o serie de acţiuni iniţiată în octombrie 2011, la Chişinău, de revistele ,,Curtea de la Argeş" şi ,,Literatura şi Arta", la care s-au alăturat multe alte reviste din Ţară şi din Basarabia.

Manifestarea a debutat cu o slujbă de pomenire a lui Mihai Eminescu şi Nicolae Dabija, săvârşită de ÎPS Calinic Argeşeanul, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului (foto 4),în faţa Monumentului lui Eminescu din Curtea de Argeş (foto 5). A fost de faţă şi Doina Dabija, fiica poetului, cea care se ocupă în continuare de revista care a făcut şi face istorie, ,,Literatura şi Arta" (foto 3). Apoi, s-a intrat în sala de spectacole a Centrului de Cultură şi Arte ,,George Topîrceanu", trecând prin expoziţia de fotografii ,,Eşti floare de dor, Basarabie"! de Alecu Reniţă şi prin seria de portrete ale unor oameni de cultură basarabeni realizate de Adina Romanescu. Au urmat luări de cuvânt, s-a urmărit un film-interviu cu Nicolae Dabija, actorul Nicolae Jelescu (Chişinău) a recitat poeme de Grigore Vieru şi Nicolae Dabija, Maria Mocanu, profesor universitar şi cantautor (Chişinău), a interpretat melodii pe versuri de Eminescu, Vieru şi Dabija, rapsodul craiovean Ion Creţeanu, posesorul titlului UNESCO Tezaur Uman Viu, a cântat balade vechi olteneşti. Au fost acordate diplome ,,Suntem români şi punctum!" din partea revistei ,,Curtea de la Argeş". Au fost prezenţi în sală numeroşi colaboratori şi prieteni ai revistei, scriitori, ziarişti, artişti plastici, oameni de cultură din multe localităţi, inclusiv membri ai academiilor de pe cele două maluri ale Prutului.
În fotografia 1 sunt pe scenă (de la stânga la dreapta) academicienii Mihai Cimpoi, Svetlana Cojocaru şi Constantin Gaindric, din Academia de Ştiinţe a Moldovei,Gheorghe Păun, Mircea Dumitru, Ioan Dumitrache şi Florin Filip, din Academia Română. De remarcat că acad. M. Cimpoi este şi membru de onoare al AR, iar acad. Gh. Păun, I. Dumitrache şi F. Filip sunt membri de onoare ai AŞM, iar Svetlana Cojocaru şi Mircea Dumitru sunt vicepreşedinţi ai academiilor respective, acad. Ioan Dumitrache fiind secretar general al AR.
În fotografia 2 apar Vlad Darie, Doina Dabija şi Alecu Reniţă, cei doi fiind vechi colaboratori ai lui Nicolae Dabija, inclusiv în lupta de Renaştere Naţională din Basarabia. După-amiază, a urmat o lungă sesiune de prezentare de cărţi şi reviste, în Sala de Consiliu a Primăriei Curtea de Argeş. O parte dintre oaspeţi au rămas duminică 14 aprilie în Curtea de Argeş, pentru a vizita monumentele oraşului.
Dumnezeu să-i ţină în apropierea Sa pe Eminescu şi pe Dabija, iar nouă să ne dea sănătate, pentru a-i putea omagia şi altă dată.
Gh. Păun

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:33:35 Ora de vară a Europei de Est