Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Primăvara Reînvierii noastre – 105 de ani de la instaurarea administrației românești în Bihor și Oradea”

Simpozion

„Primăvara Reînvierii noastre – 105 de ani de la instaurarea administrației românești în Bihor și Oradea”

Viceprimarul Antonia Nica a participat miercuri, 17 aprilie, 2024, în Sala Traian Moșoiu a Primăriei Oradea, la simpozionul intitulat „Primăvara Reînvierii noastre - 105 de ani de la instaurarea administrației românești în Bihor și Oradea", organizat de către Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria" - Filiala Bihor.

În deschiderea simpozionului, viceprimarul Antonia Nica s-a adresat celor prezenți:
„Oradea - orașul care de 105 ani și-a asumat să-și scrie povestea, aflat fiind sub administrație românească. Bihorul - județul care parcă simbolic este spațiul reunirii energiilor și a vâltorilor celor trei Crișuri, ce străbat spațiul și vremurile. Se împlinesc 105 ani de sinuoase trasee istorice, de creșteri și prăbușiri, de temeri dar și de speranțe, care reunite azi, la ceas aniversar, cu toată modestia, ne proiectează întemeiat și concret, ca un oraș luat de mulți drept un etalon al performanței administrative. Oradea este un oraș al asumării și al implicării totale, atât din partea locuitorilor, cât și din partea guvernanților locali. De asemenea, de câțiva ani, județul Bihor a început să marcheze onorant și din ce în ce mai evident, în performanța regională și națională."
În cadrul simpozionului au luat cuvântul col. (r) ing. Dan N. Poinar, care a prezentat contextul intern și internațional al perioadei 1918-1919; dr. Costin Scurtu - coordonatorul Filialei Constanța a Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I, care a vorbit despre „Destinul dobrogean în povestea eroică a României Mari" ; col. (r) dr. Dan Prisăcaru de la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I" - Filiala Iași cu tema „Savantul geograf Emmanuel de Martonne și granița de vest a României Întregite" și  prof. univ. dr. Viorel Faur cu tema „Reflectarea evenimentelor de la 20 aprilie 1919 în opera vicarului episcopal Roman Ciorogariu". Mai apoi, dr. Simona Mihuțiu a recitat textul cântecului generalului Traian Moșoiu.
Evenimentul s-a încheiat cu un frumos recital susținut de corul General Traian Moșoiu.
„Colecția de monede emise de Moldova Suverană. 195 monede de aur și argint" la Muzeul Orașului Oradea
Tot pentru a marca împlinirea a 105 de ani de la instaurarea administrației românești în Bihor și Oradea, marți, 16 aprilie, la Muzeul Orașului Oradea, a avut loc deschiderea expoziției „Colecția de monede emise de Moldova Suverană. 195 monede de aur și argint", colecție care aparține Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova, precum și colonelului Petru Costin din Republica Moldova.
Monedele comemorative se confecționează cel mai adesea din metal prețios - aur sau argint și se emit în tiraj restrâns, fiind dedicate unor personalități, evenimente istorice, precum și naturii, științei sau artelor. Monedele comemorative reprezintă atât opere de artă cât și mijloc de plată cu valoare numismatică.
Evenimentul a fost organizat de către Muzeul Ţării Crişurilor Oradea și Muzeul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea, Consiliul raional Ialoveni (Republica Moldova) și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria"- Filiala Bihor.
Expoziția inedită va fi deschisă publicului până în data de 1 iunie 2024.                   
Orădenii sunt așteptați, sâmbătă, 20 aprilie, în număr cât mai mare în centrul orașului, pentru a sărbători acest eveniment major din istoria orașului: intrarea trupelor române în Oradea, la 20 aprilie 1919, în frunte cu generalul Traian Moșoiu.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:50:20 Ora de vară a Europei de Est