Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Săptămâna ,,Povești din Arcadia”

În perioada 20-27 aprilie, avem

Săptămâna ,,Povești din Arcadia”

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria se pregătește de ediția a III-a a săptămânii „Povești din Arcadia", care va avea loc în perioada 20-27 aprilie 2024. Programul, ca în fiecare an, propune un maraton distractiv de spectacole de teatru din repertoriul trupei, celebrele seri de povești în pijama, o expoziție de pictură, care are ca tematică natura, și ateliere de terapie prin artă.

Timp de șapte zile, actorii Trupei Arcadia vor juca reprezentații multiple ale celor mai cunoscute titluri din repertoriul trupei, precum: „Muzicanții din Bremen", „Doctorul Aumădoare", „Elefănțelul curios", „Apolodor, pinguinul călător" „Vasilache și Mărioara", iar pentru cei mai mici spectatori: „Norr în lumea culorilor".
Dacă spectacolele „Muzicanții din Bremen" din 20 aprilie, „Norr în lumea culorilor" din 21 aprilie, „Vasilache și Mărioara" din 22 aprilie și „Elefănțelul curios" din 27 aprilie și Serile de povești în pijama se adresează publicului larg, astfel încât micii spectatori care iubesc poveștile arcadiene să-și poată aduce la teatru părinții, bunicii, prietenii, o parte dintre evenimentele festivalului sunt organizate special pentru grădinițe și școli, venind în completarea activităților pe care aceștia le desfășoară în cadrul programului „Săptămâna verde".
Îndemnați să-și ia pijamaua, păturica și jucăria de pluș preferată, micii spectatori vor putea petrece și ediția acesta seri magice de... povești în pijama. Prima seară de povești va avea loc sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 18.00, la Sala Studio Arcadia, unde actorii Armanca Serac și Alexandru Pop au pregătit surprize felurite și povești nemaipomenite pentru copii. În 21 aprilie, de la ora 18.00, jucăuși și plini de viață, actorii Adela Lazăr și Florian Silaghi vor lectura interactiv și distractiv cele mai frumoase povești din lume. Fiecare seară va avea farmecul și nota sa distinctivă.
De asemenea, în foaierul Teatrului Arcadia va fi vernisată o nouă expoziție: „Natura - Habitat", care prezintă o serie de nouă lucrări ale artistei Mădălina Baciu. Expoziția se încadrează în tematica programului „Săptămâna verde" și îi îndeamnă pe privitori să se gândească la natură, la biotop și la importanța menținerii unui echilibru în mediul de viață.
„Diversitatea expoziției de față este atât tematică, cât și cromatică. Am expus lucrări figurative, cum ar fi Dinamica cățelului, care are ca element principal detaliul din cunoscuta lucrare futuristă a artistului Giacomo Balla sau lucrarea „Tango", ambele realizate în perioada studenției; de asemenea, am ales și trei lucrări dragi mie, cu tematică florală, prin care am încercat să redau o altă perspectivă plantelor, folosindu-mă de cromatica și plasticitatea lor. Lucrările mele îndeamnă privitorul să creeze la rândul lui o poveste, un joc în care imaginația să revină la copilărie", completează Mădălina Baciu.
În același timp, tot în foaierul Teatrului Arcadia se poate admira și expoziția „RecyclArt - from Trash to Art", care cuprinde tablouri-instalație pline de culoare și poveste realizate de pictactrița Adela Lazăr, ce se înscrie tot în tematica programului școlar „Săptămâna verde" și propune un mod jucăuș și creativ de a recicla.
Atelierele de terapie prin artă „Inside Out", care se adresează elevilor de gimnaziu, vor fi susținute de psihologul școlar Ioana Drugaș și au ca scop cunoașterea stărilor emoționale prin exprimare artistică. Elevii sunt invitați să-și ilustreze prin pictură stările interioare, vor fi analizate valențele oferite acelor stări și se vor identifica strategii de optimizare a stărilor afective.
Nu îmi dau seama ce e în capul lui!/Nu îmi dau seama ce e în sufletul lui! Suntem familiari cu astfel de exclamații, deoarece tinerii de azi dezvoltă o viață interioară pe cât de bogată, pe atât de necunoscută (imperceptibilă) de cei din jur. Știai că și un bully poate avea suferințe nespuse? Știai că și cel mai performant elev are multe și intense frământări? Art-terapia este un instrument pe care specialiștii în psihoeducație îl folosesc tocmai cu acest scop, de a investiga stările emoționale ale elevilor cu scop de ventilare și vindecare emoțională", afirmă Ioana Drugaș.
La ateliere vor participa elevi de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu" și „Don Orione" din Oradea.
Mai sunt foarte puține bilete la spectacolele puse în vânzare și la serile de povești în pijamale, iar acestea se găsesc la agenția teatrului și online pe Eventim.ro.
Vă așteptăm cu drag la săptămâna ,,Povești din Arcadia"!
Florina Dometi

Trimite email
vineri, 3 mai 2024, 22:13:36 Ora de vară a Europei de Est